Yalnız Mesajı Göster

Yiyeceklerin Tuzlanması !

Eski 08-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yiyeceklerin Tuzlanması !





Yiyeceği tuzlamak insanlık tarihinde bilinen en eski muhafaza metodudur Arkeolojik kazılarda bu usulün taş devrinde bile bilindiğine dair bulgular elde edilmiş, hatta Çin'de bu konuda MÖ 2000 yıllarına dayanan kayıtlar bulunmuştur Romalılar eti, balığı, zeytini, karidesi ve peyniri tuzlayarak saklıyorlardı Eski Mısır'da da ölülerin vücutları bozulmamaları için tuzla kaplanıyordu


Tuz, suyu çok seven bir kimyasaldır Yiyecekteki suyu emerek, bakterilerin gelişmek için muhtaç oldukları nemli ortamı ortadan kaldırır ve bakterilerin yiyeceği bozmalarını önler Tuz aynı zamanda bu bakterileri kendisi de doğrudan öldürür Günümüzde eti muhafaza etmek için tuza kuvvetli bir bakteri düşmanı olan 'potasyum nitrat' da ilave edilir


Aslında tuzlama bir tür pişirmedir Et ve balığı tuzladığımızda aynen onları pişirmişiz gibi kimyasal bir reaksiyon oluşur (lakerdayı hatırlayın) Tuzlanan ette proteinler gevşer ve çözünür ki, bu, et ısıtıldığında olan olay ile aynıdır

Alıntı Yaparak Cevapla