Konu
:
Süt Neden Kaymak Tutar
Yalnız Mesajı Göster
Süt Neden Kaymak Tutar
08-17-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Süt Neden Kaymak Tutar
İnek sütünün yüzde 87'si sudur
Geri kalanı yağ, protein ve laktoz adı verilen süt şekeri olup, bileşiminde ayrıca kalsiyum, fosfor gibi mineraller ve pek çok vitamin bulunur
Sütün içindekiler değişik fiziksel durumlarda bulunurlar
Yağ, sütün içinde emülsiyon halindedir
Bir süt damlasına mikroskopla bakıldığında yüzeye çıkan küçük kabarcıklar halinde yağ tanecikleri görülür
Laktoz ve proteinler ise eriyik halindedirler
Sütte üç tür protein bulunur
Bunlardan 'kazein' süte beyaz rengini verir
Diğer ikisi yani 'albümin' ve 'globülin' kaynamış sütteki kaymağı oluşturan ana maddelerdir
Sıcakla birlikte yoğunlaşırlar, pıhtılaşırlar
Kaynamış sütün yüzeyinde oluşan tabaka, sütün yüzeyindeki suyun hızla buharlaşması sonucu, proteinlerin, kalsiyumun ve yüzeye gelen yağ taneciklerinin burada birleşmeleri ve gittikçe yoğunlaşmaları ile oluşur
Bu tabakada suyun oranı yüzde 29'a düşmüş yağ oranı ise yüzde 67,5'e çıkmıştır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul