Prof. Dr. Sinsi
|
Nietzsche'den Seçmeler
Benim hayalimdeki aşk, iki insanın birbirini sahiplenme duygusundan çok daha öte bir şey
Başkaları yararına çok şey yapıldığı için dünya mükemmel değildir
Beni öldürmeyen şey beni güçlendirir
Bu dâhil bütün genellemeler yanlıştır
Babanın gizlediği şey, oğulda açığa çıkar
Biz arzulanana değil arzulamanın kendisine âşığızdır
Bir kez yürünmüş bir yola düşenlerin sayısı çoktur, hedefe ulaşan az 
Bütün hedefler yokedilmiştir Değer biçmeler birbirlerine karşı cephe almışlardır
Bence hayatın kendisi gelişme içgüdüsü , idame içgüdüsü , güçlerin biriktirlmesi içgüdüsüdür : Güce yönelmenin olmadığı yerde çöküş vardır İddaam şudur ki,insanlığın yüce değerlerinde işte bu yöntem esiktir ; en kutsal isimler altında hüküm süren değerler , çöküş değerleri , nihilist değerlerdir
Bizi farklı kılan şey , tarihte , doğada veya doğanın arkasında hiçbir Tanrı'yı tanımamamız değildir Bizi farklı kılan , Tanrı diye hürmet edileni Tanrı'ya benzer bulmamamızdır
Biz , tekrar ahlaktan arıtılmış olan dünyada yaşamaya cesaret eden az ve çok sayıdakiler ; Biz putperestler! İnanca göre ; Olasıdır ki biz , pagan inancın ne olduğunu ilk kavrayanlarız İnsanın kendisi için daha yüksek varlıklar tasarlaması , lakin O'nu iyinin ve kötünün öte yanında görmesi sözkonusudur Her yüksek olmanın , ahlaksız olarak takdir etmek mecburiyetinde kalınması sözkonusudur Biz , "Olimpus"a inanırız! Çarmıha gerilene değil!
Bir genci bozmanın en iyi yolu, ona aynı düşüneni farklı düşünenden daha çok saymayı öğretmek
Bu dünya başlangıcı ve sonu olmayan güçten bir canavardır Büyüklüğün , güç büyüklüğünün çelikten sabit bir toplamıdır O , ne daha büyür ne de daha küçülür Kendini tüketmez Tersine sadece değişir ama bütün olarak değişmez derecede büyüktür
Bakın! Size "Üstinsan"ı öğretiyorum Üstinsan yeryüzünün anlamıdır İsteminiz desin ki ; Üstinsan yeryüzünün anlamı olacaktır!
Ben nerede canlı bir varlık buyduysam , orada kudrete yönelik iradeyi gördüm Hizmet edenin iradesinde bile efendi olabilme iradesini gözlemledim
Büyük kozmik söylem: "Ben vahşetim, ben kurnazlığım" Bir hatanın ve tüm acının sorumluluğunu üstlenme korkusuyla alay etmek (yaratıcının alayı) —Hiçbir zaman olunmadığı kadar acımasız olmak, vs -kendi yapıtından tatmin olmanın en üst biçimi; bu biçimi, bıkmadan usanmadan yeniden inşa etmek için parçalar Ölüm, acı ve yok olma üzerinde yeni bir zafer
Bundan sonraki yıllarda yapacağım iş iyiden iyiye belirlenmişti Olumlayıcı kesimini bitirmiştim işimin Sözle, eylemle hayır diyen bölümüne gelmişti sıra Bunlar da şimdiye değin sürüp gelen değerlerin yenilenmesi, büyük savaş, son karar gününün belirlenmesiydi Bu arada, bir de yavaş yavaş çevreme bakıyor, kendime yakın gördüklerimi, güçlerine dayanarak bu yok etme işinde bana yardımı dokunabilecekleri arıyordum İşte o günden beri, yazılarımın her biri bir oltadır: Kim bilir belki de olta atmakta herkesten ustayımdır? Oltama hiç bir şey takılmamışsa suç benim değil artık Balık yokmuş 
Bugüne değin iyi ve kötü üzerine en berbat düşünceler ortaya kondu Bu, her zaman çok tehlikeli bir şey oldu Vicdan, iyi bir şöhret, cehennem; durumuna göre polisin bizzat kendisi önyargısızlığa izin vermiyordu ve vermiyor İşte günümüz ahlakı üzerine, her otorite karşısında alınan tavırda olduğu gibi, düşünmemek, pek de konuşmamak gerekiyor Burada itaat edilir! Dünya var olduğundan bu yana hiçbir otorite kendisinin eleştiri konusu yapılmasına istekli görünmemiştir Hele ahlakı eleştirmek, ahlakı bir sorun, sorunlu bir şey olarak ele almak: Nasıl olur? Bu ahlak dışı değil miydi -şimdi değil mi?- Ama ahlak, kendisinden eleştiren elleri ve işkence aletlerini uzak tutmak için sadece her türlü korku aracına hükmetmekle kalmaz: Onun güvencesi, kullanmasını çok iyi bildiği bir tür göz boyama sanatında yatar, -nasıl "coşturacağını" bilir Sık sık, tek bir bakışla eleştirici iradeyi felç etmeyi, hatta kendi tarafına çekmeyi başarır Onun kendine karşı tavır almasını başardığı durumlar da var: Bunun sonucunda irade, tıpkı bir akrep gibi kendini sokar Ahlak, ta başlangıçtan veri ikna etme sanatındaki bütün şeytanlıkları bilir Bugün bile onun yardımına başvurmayan hiçbir konuşmacı yoktur
Bir şeyde ilk olmak isteyene iyi denir Ama bir başkasından önde olmak istemeyene de iyi denir
Benim anlatacaklarım , önümüzdeki iki yüzyılın tarihidir Ben neyin geleceğini ,neyin olacağını anlatacağım , "Nihilizmin Yükselişini" Bu tarih şimdiden anlatılabilir , çünkü zorunluluğun kendisi burada harekete geçmiştir
Benim dionizik / dionysian kavramım burada ulu bir fiil oldu Bununla karşılaştığında bütün diğer insani faaliyetler çok zavallı ve göreli kalır Bir Goethe , bir Shakespeare , bu muazzam ihtiras ve yükseklikte bir saniye bile nefes alamaz ve Dante , Zerdüşt'le kıyaslandığında basit bir mü'mindir 
|