| 
Prof. Dr. Sinsi
 | 
				  Hangi Hastalığa Hangi Yiyecekler 
 
              
 Doğa bir eczane gibidir! Tahıl, sebze ya da meyvelerde bulunan çeşitli maddeler, vitaminler;depresyondan tansiyona birçok hastalığa iyi gelir
  Urfa'nın acı pul biberinin cilde yararlı, teni güzelleştiren maddeler içerdiğini, İlaçta aspirin neyse, yiyecekler içinde elmanın da o, olduğunu söyleyen Londra Üniversitesi uzmanlarının hazırladığı doğal savaş programında hangi hastalığa karşı neler yemeniz gerektiği anlatılıyor  
 GRİP
 
 Satsuma: (Küçük portakal) İçerdiği folik asit ve C vitamini sayesinde öksürüğü ve kanlı tükürükleri keser
  Ayrıca kan pıhtılaşmasına karşı en etkin doğal yiyecek olduğu için ileri yaşlarda felç ya da kalp krizi riskini de azaltır  
 Tarçın: Yemeklere girmiş olabilecek E-coli bakterisinin vücutta yayılmasını engeller
  Mideyi düzene sokar  Kusmayı engeller  Hatta bal ya da limon suyuyla birlikte alındığında boğazdaki yanmaları keser  
 Hardal: İçindeki singrin maddesi, midenin gaz çıkarmasına yardımcı olur
  Sindirim sistemini düzenler, mide ağrılarını giderir  En fazla bir çay kaşığı alınmalıdır  
 Nane: İçerdiği mentol, midenin normalleşmesine neden olur
  Vücuda giren grip mikrobuna karşı savaştığı gibi, ileri yaşlarda ülsere yakalanma riskini de azaltır  Nane çayı, baş ağrısı, grip, stres gibi hastalıkların yanı sıra mide yanmasına da bire birdir  
 DEPRESYON
 
 Avokado: Sindirimi çok rahat olan bu meyvayı özellikle yeni doğmuş bebeklerin ilk maması olarak tavsiye ederiz
  İçerdiği E vitamini kalbe iyi gelir, yüksek potasyum da dinç tutar ve insanı depresyona sokan uyuşukluluk ve rahatlığı üzerinden atar  Vücudun kolesterol oranını ayarlar  Teninizin sürekli hücre yenilemesine neden olur  (Zayıflamak isteyenler dikkat: Yağ oranı bir çikolata kadar yüksek olan avokadoyu yememenizi öneririz  ) 
 Çikolata: Sütlü çikolataları tercih edin
  Çünkü içerdiği kakao yağı, magnezyum, E vitamini beynin kendisini yenilemesine ve psikolojik rahatlık sağlamasına yardımcı olur  Migreni olanlar çikolatadan uzak durmalıdır  
 İstiridye: İçindeki demir, sperm sayısını ve insanın seks gücünü artırır
  A, B12 ve C vitaminleri içerir  Beyin için en faydalı yiyecek olan istiridye, enerji verir  (Dikkat: Kolesterol oranı birçok balığın iki katıdır  ) 
 Patates: Orta boy bir patates,bir insanın bir gün içinde alması gereken C vitaminini içerir
  Beyindeki serotonin adlı kimyasal maddenin kendisini yenilemesini sağlar  
 İDRAR YOLLARI
 
 Nane: İdrar söktürücü özelliğe sahiptir
  İçerdiği mentol, midenin normal işlevini görmesine neden olur  Vücuda giren grip mikrobunakarşı savaştığı gibi, ileri yaşlarda ülsere yakalanma riskini de azaltır  Sabahları mide bulantısını keser  Nane çayı, baş ağrısı, stres gibi hastalıkların yanı sıra mide yanmasına da bire birdir  Ancak nane çayını aç karnına değil, tok karnına içiniz  
 Elma: İçindeki C vitamini ve pektin oldukça faydalıdır
  Kolesterolü düşürür, sindirim sistemini düzenler ve idrar ve hacet yollarındaki sorunları giderir  
 Kepekli ekmek: B3 vitamini, demir, potasyum ve folik asit içerir
  Çok fazlası idrar yollarına zarar verirken, günde 2 dilim yemek iyi gelir  
 ALERJİ
 
 Kayısı: İçindeki betakarotene adlı madde hücrelere saldıran molekülleri kontrol altına alarak,kanseri önler
  Bir kayısı ne kadar parlaksa, içindeki betakarotene oranı o kadar yüksektir  İçerdiği kalsiyum ve magnezyum, gırtlak yanmalarını engeller  Kuru kayısıya rengi bozulmasın diye eklenen sülfür dioksit, astım gibi alerjilere iyi gelir  
 HEMOROİD (BASUR)
 
 Hindistan cevizi: İçerdiği myristin adlı madde kusmayı engeller, basur tedavisinde birebirdir
  (Dikkat! Ancak fazlası basur için tehlikelidir  ) 
 
 
 
 KARIN AĞRISI
 
 Papatya çayı: Bağırsak yollarında toplanan gazı çıkartır, sindirim sistemini düzenler, mide ağrısını keser
  
 KARACİĞER
 
 Enginar: Cynarine adlı madde sayesinde en sert yiyecekleri dahi sindirimine yardımcı olur
  Karaciğer hastalarının yanı sıra romatizma, artirit ve gut hastalığına yakalananlarla, hamilelere şiddetle tavsiye ederiz  
 Meyan kökü: Dünya üzerinde birçok kabile yüzyıllardır ülser, artirit, bronşit ve karaciğer rahatsızlıklarına karşı meyan kökünü "doğal ilaç" olarak kullanır
  Adrenalini yükseltir, insanın strese girmesini engeller, kan basıncını düşürür   
 Zerdeçal: Karaciğer rahatsızlıklarının yanı sıra sindirime de yardımcı olur
  
 DİŞ
 
 Ekmek: Şekerli yiyecek yenildiğinde içindeki asitler dişlere her 20 dakikada bir saldırır
  Ekmek,dişleri korur  Gün boyunca 6 ila 11 dilim ekmek yiyin  
 Meyve: (Her çeşit) Günde 2 ila 4 öğün meyve tüketin
  
 Sebze: (Her çeşit) Günde 3 ila 5 öğün tüketin
  
 Yoğurt veya beyaz peynir: Eğer yemekler arası atıştırırken diş sağlığınızı düşünüyorsanız,kalsiyum deposu olan bu iki yiyeceği tercih edin
  
 Muz: Yüksek miktarda karbonhidrat içerir
  Zengin bir potasyum kaynağıdır  Bu mineral, kalbin düzenli olarak çalışmasını ve tansiyonun düzenli olmasını sağlar  
 TANSİYON
 
 Rezene: İçerdiği potasyum sayesinde tansiyonu düzenler
  Sağlıklı kan hücreleri için gerekli olan folik asidi de bol miktarda bulundurur  Rezene çayı sindirim için iyidir  
 Tahıl: Kan damarlarını gevşeten ve rahatlatan bir tür fotosentez kimyasal maddesi içeriyor
  Bu sayede kanın damarlardan daha rahat geçmesini sağlıyor  Tahıl yemek sebzelere oranla vücutta daha fazla kalori yakılmasını sağlar  Kalorinin azalması tansiyonu düzenler  
 Un: Yapıldığı tahılın besin değerlerini içerir
  B vitaminleri, E vitamini, demir ve magnezyum açısından oldukça zengindir  
 Karaciğer: Sağlıklı bir bağışıklık sistemi, cilt ve keskin gözler için gerekli olan A vitamini açısından zengindir
  Küçük bir porsiyonu günlük A vitamini ve demir ile aylık B12 vitamini ihtiyacını giderir  
 SİNDİRİM SORUNLARI
 
 Arpa: İçerdiği kalsiyum ve potasyum gibi mineraller ile B vitamini vücuda direnç kazandırır
  Ayrıca ABD'deki bir araştırma, 6 ay boyunca her gün arpa ürünü şeylerin yenmesinin kolesterol oranını yüzde 15 düşürdüğünü kanıtladı  
 Yoğurt: Günde 150 gram yoğurt vücudun bir günlük kalsiyum ihtiyacını karşılar
  Meyvalı yoğurtlara 3 çay kaşığı şeker eklendiği için şeker oranları daha yüksektir  Yoğurttaki potasyum, kan basıncı ve kalp atışlarını düzenler  Midenin yiyecekleri düzenli olarak öğütmesini sağlar    
 KİLO KAYBI
 
 Çikolatalı puding: Bu sayede vücuttaki kan istediği protein ve mineralleri alır
  İngiliz Sağlık Bakanlığı, kilo kaybı yaşayanların günde 3 kez 1 hafta boyunca puding yemesini tavsiye ediyor  
 Peynir: 100 gramında 78 kalori bulunuyor
  
 Yumurta: Günde 2 yumurta kadınların günlük protein ihtiyacının 4'te 1'ini, erkeğin ise 5'te birini karşılar
  A,D,E ve B vitaminleri içeren yumurtadaki selenyum maddesi, bebeklerde sindirim sorunlarını çözer, yetişkinleri de kansere karşı korur  
 Dondurma: Günde 2 top vanilyalı dondurma yemek, insan vücudunun günlük protein ihtiyacının yüzde 20'sini karşılar
  
 Salam: B vitamini, demir, sodyum ve potasyum deposudur
  
 MENOPOZ
 
 Nohut: Sebze hormonu "fitoöstrojen" içerir
  Bunlar östrojenin vücuttaki etkilerini dengeler ve menopozun yarattığı etkilere karşı korur  Sebze proteininin en zengin kaynaklarından birisidir  
 Kola: Kafein vücudun yorgunluğunu alır ve konsantrasyonu sağlar
  
 Üzüm: İçerdiği "elajik" asit sayesinde menopozun neden olduğu kemik erimesine karşı korur
  Kandaki östrojen seviyesini yükselterek de menopoz semptomlarını en aza indirir  
 Kuru erik: Sadece iki-üç adet yemek dahi vücudun ihtiyacı olan antioksidanları karşılar
  İdrar yolları kaslarını rahatlatır  Bu da kolon kanserine karşı korur  Demir, A vitamini, B6 vitamini ve potasyum içerir  İçerdiği yüksek orandaki bor minerali sayesinde menopoz dönemindeki kadınlarda östrojen seviyesini dengede tutar  
 Tatlı patates: Adrenal salgılayan bezleri güçlendirerek vücuda enerji sağlar
  Fosfor, magnezyum, kalsiyum, C vitamini, potasyum ve folik asit içerir  
 ROMATİZMA
 
 Enginar: Vücuttaki zehiri atma etkisi sayesinde başta romatizma olmak üzere gut hastalığı ve eklem yanmasına karşı birebirdir
  Folik asit ve potasyum kemikleri güçlendirir  
 Domates: C vitamini boldur
  
 Tahıl: İçerdiği doğal kimyasallar, romatizmanın yol açtığı eklem yanmaları ve romatizmal ağrıları hafifletir
  
 Kekik: Timol adı verilen bir tür doğal yağ, vücuttaki diğer yağların parçalanmalarını sağlar
  Kekik yağı banyoda sürüldüğü zaman romatizma ağrılarını büyük oranda azaltır  
 Zencefil: Uyarıcı etkileri kan damarlarını genişletip kan dolaşımını artırarak romatizma ağrıları ve yanmaları yok eder
  
 SİSTİT
 
 Kuşkonmaz: Folik asit, C ve E vitaminleri içerir
  Yenilen besinlerin vücuttaki zehirli kalıntılarını atmayı sağlar  Karaciğer ve böbreklerin çalışmasını kolaylaştırır, destekler  Bu nedenle doktorlar, sistit hastalarının mutlaka kuşkonmaz yemeleri gerektiğini söylüyor  
 KANSIZLIK
 
 Hurma: Türüne göre değişse de hurmaların birçoğu yüksek oranda demir içerir
  Besin değeri yüksek ve önemli bir enerji kaynağıdırlar  Doğal müshil etkisine sahiptir  Kurutulmuş olanlarına göre daha yüksek oranda su ve daha düşük kalori içerir  
 İDRAR VE BÖBREK
 
 Pancar: Böbrekleri çalıştırır
  Önemli bir potasyum kaynağıdır  Vücuttaki tuz oranını dengeler  Bu sayede böbrekler ve idrar yollarının çalışmasını destekler  
 Kavun: Orta boy bir kavunun yarısı, günlük C vitamini ihtiyacını tamamen karşılar
  A vitamini ve betakaroten içerir  Bunlar antioksidan, yani vücudu temizleyici etkiye sahiptir  Böbrekleri rahatlatır  Yüksek miktarda su ve düşük miktarda kalori içerir  
 DİYABET
 
 Kuru fasulye: Lif açısından zengin bir besindir
  Bu da diyabet riskini büyük oranda azaltır  İçerdiği karbonhidratları vücudun şekere dönüştürmesi uzun sürer  
 Mercimek: B vitamini, demir, kalsiyum, potasyum, fosfor ve magnezyum içerir
  Çözünebilir lif içermesi sayesinde kandaki kolesterol oranını düşürür  Bu nedenle diyabet ve kalp hastaları için kaçınılmaz bir besindir  
 BAŞ AĞRISI
 
 Nane: Nane çayı baş ağrılarını dindirmek için birebirdir
  İçerdiği mentol ve mentol doğal yağları sayesinde mideyi rahatlatma etkisine de sahiptir  
 Biberiye: Kimyasal içerikleri sayesinde doğal bir ağrı kesici görevi görür
  
 Çikolata: Doğal antidepresan özelliği vardır
  Çikolata magnezyum ve demir içerir  Sinirleri gevşetici özelliği sayesinde baş ağrısını dindirir  
 VÜCUT SU TUTMUŞSA
 
 Kuş üzümü: 100 gramı günlük C vitamini ihtiyacının tam 3 katını karşılar
  Antibakteriyel ve yanmayı önleyici etkileri vardır  Zengin potasyum ve düşük tuz içeriği, dehidratasyonu olanlar için önemli bir doğal ilaçtır  
 Kabak: 100 gram kabak günlük folik asit ihtiyacının 4'te birini karşılar
  Yüksek orandaki potasyum sıvı-tuz dengesini sağlar  
 Tahıl: İdrar yollarını açıcı, çalıştırıcı ve rahatlatıcı etkileri sayesinde dehidratasyonu rahatsızlığı bulunanların mutlaka yemeleri gerekir
  Mideyi rahatlatıcı özelliği vardır  
 EĞER MİDENİZ RAHATSIZSA
 
 Tarçın: Mide yanmalarını ve kusma hissini alır
  
 Hindistan cevizi: Sütlü içeceklere eklendiği zaman mideyi gevşetici ve gazını alıcı bir etki yaratır
  Mide bulantılarını önler  
 Lahana: Mayalanma sırasında laktik asit üretir
  Bu da sindirim sistemindeki zararlı bakterileri öldürerek sindirime yardımcı olur  
 GUT (DAMLA HASTALIĞI)
 
 Hamsi: Omega-3 yağı açısından çok zengindir
  Kolesterol seviyesini düşürür  Kanın pıhtılaşmasını önleyerek damar tıkanıklığı, kalp krizi ve dolayısıyla da felç geçirme riskini düşürür  Haftada en az 1 kez yemek gerekir  Kalp hastaları için bu miktar haftada 3-4 porsiyon olmalıdır  
 ADET SANCISI
 
 Muz: İçerdiği yüksek oranda B6 vitamini sayesinde kadınların adet dönemi sancılarını büyük oranda azaltır
  Doğal bir ağrı kesici gibidir  
 Tarçın: Koli basilinin üremesini önler
  Limon çayına balla birlikte eklenerek içildiğinde hem nezlenin yol açtığı boğaz ağrılarına hem de adet dönemi sancılarına iyi gelir  
 HAMİLELİK
 
 Enginar: Bol miktarda folik asit ve potasyum içerir
  Düşük yağ oranı, sindirimi kolaylaştırıcı etkisi, antioksidan özellikleri sayesinde anne adayı ve bebeğin sağlığına önemli faydaları vardır  
 Böğürtlen: E vitamini içerir
  Vücuttaki zararlı besin atıklarının temizlenmesini sağlar  C vitamini boldur  Cenini korur  
 ÇÖLYAK HASTALIĞI
 
 Kestane: Önemli bir enerji kaynağıdır
  Kolayca sindirilebilir  Çölyak hastaları için buğday içermeyen un kaynağı olabilir  E ve B6 vitaminleri içerir  yağ oranları düşüktür  
 TİROİD
 
 Midye: Omega-3 yağı açısından zengin bir besin kaynağıdır
  İçerdiği selenyum minerali tiroit bezlerinin normal işleyişi için gereklidir  
 
 
 
 FELÇ
 
 Turunçgiller: C vitamini zengini turunçgiller içerdikleri flavonoid adlı antioksidanlar sayesinde atardamarların, kalbin zarar görmesini önlüyor
  Portakal içerdiği folik asit, kalp dostu potasyum ve kalsiyum sayesinde sağlıklı alyuvar hücrelerinin çoğalmasına neden oluyor  
 Hamsi: Kolesterolü düşüren ve kan pıhtılaşmasını önleyen Omega-3 bol bol var
  
 ASTIM
 
 Soğan: Sarımsakla birlikte enfeksiyonlarla mücadele eder
  Kükürt bileşimleri atardamarların zarar görmesini önler  Soğan; kemik erimesine de iyi geliyor  
 ARTİRİT
 
 Enginar: Enginarın en büyük özelliği toksinleri temizleme yeteneğidir
  Bu nedenle artirit ve romatizması olan hastalara özellikle tavsiye ediliyor  Cynarine adlı madde, karaciğer ve safra kesesinin rahatsızlanmasını engelliyor  
 STRES
 
 Mayan kökü: Antivirüs etkisi vardır
  Karaciğeri korur  Adrenalin salgılanmasını dengeler  Stresle başa çıkabilmek için gerekli olan kortizol hormonunu salgılatır  
 ÜLSER
 
 Lahana: Ülseri olan kişiler için tonik, yani mideyi temizleyici etki yaratır
  Yüksek oranda C vitamini içerir  Kırmızı lahana vücutta antioksidan özelliğe sahip A vitamini içerir  Kanseri önleyici etkiye sahiptir  Çiğ olarak salatalara katılması tavsiye edilir  
 KEMİK ERİMESİ
 
 Kayısı: Yüksek oranda kalsiyum ve magnezyum içerir
  
 Süt: Kalsiyum, protein, B2-A-E-D vitaminleri, folik asit, fosfor ve demir kaynağıdır
  Kalsiyum, D vitamini ve fosfor ile birlikte kemikleri ve dişleri güçlendirmek için çalışır  Bunların eksikliği kemikleri eritir  
 ARAÇ TUTMASI
 
 Zencefil: Sindirime yardımcı olur
  Mide bulantısını giderir  Enerjinizi artırır  Seyahatin ve otomobilde uzun süre gitmenin yol açtığı bulantı ve rahatsızlıkları azaltır  
 CİLT SORUNLARI
 
 Papatya: Bitkisel yağ ve kimyasallar içerir
  Çay olarak içildiğinde sindirime yardımcı olur, karın ağrılarını dindirir  Sıcak bir banyonun ardından hazırlanacak papatya çayı torbaları, egzamanın neden olduğu kaşıntı ve yanmaları alır  
 Acı pul biber: Portakaldan 3 kat daha fazla oranda C vitamini içerir
  Capsantin adlı kimyasal madde zona hastalığının neden olduğu ağrıları dindirmek için yapılan kremlerde kullanılır  
 Portakal suyu: Bir bardak portakal suyu günlük C vitamini ihtiyacınızın tamamını karşılar
  İçindeki potasyum vücudun su dengesini korur; cildin kurumasını, kırışıklıkların meydana gelmesi önler  
 Portakal yağı:Susam yağıyla karıştırılarak kullanıldığında iyi bir cilt yağı elde edilir
  Ayrıca;selülitli bölgelere portakal yağıyla masaj yapılması tavsiye edilir  
 LAKTOZ DAYANIKSIZLIĞI
 
 Badem: Yüksek oranda kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor, E vitamini, B2 vitamini, antioksidan içerir
  Bu nedenle laktoz (süt şekeri) dayanıksızlığı bulunan ve günlük gıdalar yiyemeyen kişiler için badem ideal bir besin kaynağıdır  
 
 
 
 KALP
 
 Bezelye: Haftada 10 porsiyon domatesli bezelye yemeği yiyen bir erkeğin, yemeyene oranla prostat kanserine yakalanma riski yüzde 35 daha az
  B vitamini ve protein deposu olan bezelye, kalp için de çok önemli  
 Kepekli Ekmek: Kalp hastalıklarıyla bağırsak kanseri için faydalıdır
  Günde 12 gramdan fazlası kişiye göre zararlı olabilir  
 Kiraz: 100 gramında 40 kalori bulunuyor
  İçerdiği ellegic asit, vücudu kansere karşı korurken,kiraz kalp damarlarındaki normal bir kan dolaşımını sağlar  Çok kiraz yenmesi, gut hastalığına yakalanma riskini de düşürür  Günde 20 kiraz yemek 1 aspirin yerine geçiyor  
 Çikolata: E vitamini, magnezyum ve demir; kalp hastalıklarına yakalanma riskini düşürür
  Günde en fazla 1 çikolata yiyin  
 Elma: Günde 5 adet yiyin
  
 Mısır Gevreği: Günde 1 tabak yeterli
  
 Salatalık: Diyet yapanların en büyük yardımcısı olan salatalık, kolesterolü düşürür
  Kalbi güçlendirir  Unutmadan ekleyelim  Salatayı soymadan yiyin  Çünkü kalbi kuvvetlendiren madde, kabuğu ile derisi arasında bulunuyor  
 Yumurta: Tüm yiyecekler içinde en kaliteli proteini içerir
  En önemli özelliği, kolesterol oranını düzenleyen lesitin maddesi içermesi  Tavada az yağda pişirilmiş yumurtayı tavsiye ederiz  
 Sarımsak: Mutfağınızdan eksik etmeyin
  En az 1000 doğal tedavide kullanan sarımsak, sindirim sisteminden, kansere, kan dolaşımından kalp hastalıklarına kadar her şeye yaralı  Ancak hamileler dikkat olmalı  Aşırı sarımsak da kalp yanmaları ve çarpıntılarına yol açar  Günde bir diş yeter  
 Humus: E vitamini zengini humus, kanda kolesterol oranını da ayarlar
  
 Kavun: Bir kavunun yarısı insan vücudunun günlük C vitamininin ihtiyacının tamamını, A vitaminin de yüzde 15'ini karşılar
  Kavun, kalp ve böbrek hastalarının diyetlerinde sıkça kullanılan bir meyvedir  
 Süt:Tam bir kalsiyum, protein, folik asit, A, E ve D vitaminleriyle fosfor deposu
  Çocuk ve genç ve hamilelerin günde en az yarım litre süt içmesi tavsiye ediliyor  
 Şeftali: Bir şeftali, günlük C vitamini ihtiyacınızın yarısını karşılar
  Sindirimi kolay olan meyvanın koyu renklilerini tercih edin  Çünkü kabuğuna renk veren betakarotene maddesi, kalp ve kansere karşı faydalıdır  
 Pirinç: E ve B12 dışında tüm B vitaminleri ve potasyum içerir
  Özellikle kolon ve bağırsak kanserlerine karşı faydalıdır  Kolesterolü düşürdüğünden kalbe iyi gelir  
 Tuz: Vücuttaki kan dolaşımını ve sinir sistemini düzenler
  Mide kanseri, kemik erimesi, kalp sorunlarına bire birdir  İngiliz Sağlık Bakanlığı, halkına günde 9 gram tuzun kafi olduğunu, aşırısının vücuda zarar vereceğini açıkladı  
 Çay: Günde 2 bardak içilen çayla, 4 elma, 5 soğan, 7 portakal yemiş gibi kalp dostu antioksidan madde almış olursunuz
  İngilizler, özellikle çocukların haftada en az 6 bardak sütlü çay içmesini öneriyor  
 Ton Balığı: Kolesterol ve tansiyonu düzenler
  Anemi hastalığına karşı D ve B12 vitamini içerir  Birçok kansere karşı vücudu içerdiği nikotinik asitle korur  Bir konserve ton balığı vücudun D vitamini ihtiyacının tamamını karşılıyor  
 Hindi Eti: 125 gramı, vücudun günlük folik asit ihtiyacını karşılar
  Folik asit, kan hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olur   
 Karpuz: Bir dilimiyle günlük C vitamini ihtiyacınızın %80'nini karşılarsınız
  İçerdiği potasyum, kan dolaşımını sağlar  
 KANSER
 
 Kayısı: Antioksidan olan betakaroten açısından zengindir
  Hücrelere ve dokulara zarar veren moleküllerin etkisini ortadan kaldırarak kansere karşı koruyucu etkisi vardır  Lifli olduğu için bağırsakları koruyucudur  
 Tahıllar: Arpa, mısır, buğday, yulaf gibi tahıllar B ve E vitamini, potasyum ve kalsiyum içerir
  Kanserojen maddelerin vücuttan atılması sürecini hızlandırır  Tahıl ağırlıklı bir beslenme rejimi, bağırsak kanseri riskini yarı yarıya azaltıyor  
 Fasulye: Fasulye, C vitamini ve betakaroten gibi kalp hastalığı ve kanseri önleyen antioksidanlar açısından zengindir
  B vitamini de seks hormonlarını kuvvetlendirir  
 Pancar: Demir ve folik asit açısından zengin olan pancar eski çağladan beri kan hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır
  Amerikalı uzmanlar pancar suyunun sarılık tedavisinde de etkili olduğunu belirtiyor  
 Lahana: Kanserli hücrelerin çoğalmasını önleyen karoten maddesi içerir
  
 Havuç: Tam 40 araştırma havuç tüketimi arttıkça kanser riskinin azaldığını ortaya koymuştur
  Bunun temel nedeni betakaroten, C ve E vitaminleri gibi antioksidanlar açısından zengin oluşudur  
 Nohut: Yağ düzeyi düşük olan ve kolesterol içermeyen nohut kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum, bakır, manganez, betakaroten ve folik asit açısından zengindir
  Göğüs kanserine karşı korur  
 İncir: Potasyum, demir ve kalsiyum içerir
  Sindirim sistemine yardımcı olur  Eski çağlarda kanserli hücrelerin tedavisinde kullanılan incir, modern tıp tarafından da kansere karşı koruyucu olarak öneriliyor  
 Sarımsak: Bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve kansere, yüksek kolesterole, kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır
  
 Fındık: Kalp krizine karşı koruyucu olan E vitamini açısından en zengin besinlerin başında gelir
  Her gün yenilen bir avuç fındık kansere ve kırışıklıklara karşı koruyucudur  
 Mercimek: B vitamini, demir, kalsiyum, magnezyum, fosfor ve potasyum içerir
  Lifli özelliği kandaki kolesterol oranını düşürür, şeker ve kalp hastaları için yararlıdır  
 Zeytinyağı: İçindeki omega yağ asitleri, kandaki kolesterol düzeyini dengede tutar
  Antioksidan özelliği olan E vitamini açısından da zengindir  Bu sayede kalp krizi, felç, kanser ve erken yaşlanmaya karşı beyni koruyucu etkiye sahiptir  
 Soğan: Bağışıklık sistemini güçlendirir
  İçerdiği allicin ve sülfür; mide ve bağırsak kanserine karşı koruyucu etkiye sahiptir  Son araştırmalar kemik erimesine karşı, peynir ve sütten daha etkili olduğunu göstermiştir  
 Şeftali: Teki bile insanın C vitamini ihtiyacının yüzde 50,sini karşılayabilir
  Sindirimi kolaydır  Kansere ve kalp krizine karşı koruyucu olan betakaroten açısından da zengindir  Bir tanesinde 33 kalori vardır  
 Pirinç: Pirinç mükemmel bir enerji kaynağıdır
  E ve B vitaminleri açısından zengindir  Bağırsak kanserine karşı koruyucu olan pirinç, kolesterolü düşürerek kalp krizi riskini de azaltır   
 Çilek: Kolesterol düzeyini düşürür ve sindirim sistemini düzenler
  Ellegic asit adı verilen kansersavan bir maddeyi de içerir  
 Domates: Likopen açısından zengin ender bitkilerden biridir
  Likopen, pankreas gibi çeşitli kanser hastalıklarını önleme konusunda hayati önemdedir  C vitamini açısından zengindir ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir  Lifli bir besin olması da bağırsak kanseri riskini azaltır  
 GÖZ
 
 Mısır: Zeaksantin adlı bir bitkisel bileşim içerir
  Bu madde yaşa bağlı olarak gelişen görme bozukluklarını azaltır  
 Ispanak: Antioksidan özelliği taşıyan A vitaminine dönüşen betakaroten içerir
  Sağlıklı gözler için gereklidir  Katarakt ve diğer göz tabakalarının bozulmasına karşı lutein maddesi de içerir  Pişirdikten sonra hemen tüketin; beklemesi halinde içindeki yararlı maddeler toksik maddelere dönüşebilir  
 BAĞIRSAK
 
 Elma: Protein, vitamin ve doğal kimyasallar sayesinde sindirime yardımcı olur
  Sindirimi kolaylaştırır  Bağırsak sorunları çeken kişiler için dengeleyici ve normalleştirici besin olarak nitelenirler   
 |