08-17-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Bilgisayarin Hizini Arttiracak 55 Cozum Yolu...
1) Bilgisayarım açılırken, eksik DLL dosyası olduğunu belirten birhata ile karşılaşıyorum Sorunumu nasıl çözebilirim? DLL dosyalarıWindows ve yüklediğiniz yazılımlarla ortak olarak kullanılan dinamikkütüphane dosyalarıdır Sistemden bir yazılım kaldırıldığında, DLLdosyalarından bir ya da birkaçı silinebilir Bu durumda, hata mesajındabelirtilen DLL dosyasını www drd dyndns org/search html adresinde aratarak indirin Bu dosyayı Windows altındaki System klasörüne kopyalamanız sorunu çözecektir
2) Sabit diskimde tek bir bölüm var Varolan verilerimi kaybetmedennasıl yeni bölüm oluşturabilirim? FDISK kullanarak bunu yapmakolanaksız Sabit disk bölüm yöneticisi yazılımına ihtiyacınız var Bugibi yazılımlar arasında kullanımı en kolay olanı Partition MagicPro'dur Bu yazılımı Symantec Corp adresinden temin edebilirsiniz
3) Windows XP kullanıyorum ve sistemimde bolca RAM var Bu belleğin birkısmını sabit disk gibi kullanabilir miyim? Yeterli miktarda RAM olduğusürece yeni bir sabit disk sahibi olmanın en ucuz yolu, bir sanalsürücü yazılımıdır Bu işi yapabilen araçlar arasında en iyiörneklerden biri RamDisk'tir Ramdisk, Windows XP Home/Professional,Windows 2000 ve NT sürümlerinde çalışabiliyor Bu yazılımı Disk Cache, Hybrid Disk Cache and RamDisk Solutions adresinden indirebilirsiniz
4) USB portuna bağladığım bazı donanımlar, sürücüleri hatasızolmalarına rağmen çalışmıyor ya da keyfine göre çalışmayı reddediyor USB yeterliliğine sahip cihazlar çalışmalarını sağlayacak elektrikenerjisini de USB portundan sağlarlar İşletim sistemi ve sürücülerdebir sorun olmadığı halde bazı USB cihazların çalışmaması ya da belirliUSB cihazların çalışmamalarının nedeni güç eksikliği olabilir
5) Bir dosyayı geri dönüşüm kutusuna göndermeden yanlışlıkla silsem yada yanlış dosyayı aynı isimle kaydetsem, nasıl geri çağırırım? Windowsaltında normal yollarla bu gibi kayıpları gidermek mümkün değil Birveri kurtarma yazılımı kullanmanız gerekir En iyi veri kurtarmayazılımlarından Media Tools (atldatarecovery com) ya da Easy Recovery Proffessional'ı (www ontrack com)kullanabilirsiniz Bu iki yazılımdan birini çalıştırdığınızdakurtarabileceğiniz yüzlerce dosya göreceksiniz Dosyanın isminibilmeniz, kurtarma işleminin süresini oldukça kısaltacaktır
6) Windows 95/98/Me altında sorun çıkarmayan harici modemimi WindowsXP'de kullanıyorum Sistemi yeniden başlattığımda modem ortadankayboluyor Bunun sebebi, Windows XP sürücülerinin yüklenmemesi ya dayüklenen sürücülerin problemli olmasıdır Sistemi yenidenbaşlattığınızda modemi düğme ya da anahtarından açıp kapatın Sistemaltında Donanım yöneticisine girip Bilgisayarım üzerinde sağ tıklayıp'Donanım değişikliklerini tara'ya girin Windows XP modemitanıyacaktır Yaramazsa, bir de modemin kablosunu çıkartıp takmayıdeneyebilirsiniz
7)Windows XP kurulum sırasında bileşen seçimine izin vermiyor vekurduktan sonra Program Ekle/Kaldır altında kaldırılacak doğru düzgünbir Windows bileşeni göremiyorum En azından yüklü bileşenlerin hepsinigörmenin yolu var mı? Evet bunun bir yolu var Windows XP'yi kurduğunuzklasöre (C:Windows gibi) girerek INF klasörünü açın Sysoc infdosyasını bulun ve sağ tuşla tıklayarak Notepad ile açın CTRL+Htuşuyla Bul/Değiştir kutusunu açın Değiştirilecek kelime kutusuna'hide' girin Diğer kutuyu boş bırakarak tüm 'hide' kelimelerinikaldırın Sistemi yeniden başlatınca Program Ekle/Kaldır altında dahafazla bileşen olacaktır Dikkat! Bilmediğiniz bileşenleri kaldırmayın,sonradan çok üzülebilirsiniz
8) Sistemi açtığımda BIOS sıfırlanıyor Anakart üzerinde BlOS'unüzerine yazılan bilgilerin saklanması amaçlı bir pil bulunur Diğerşarj edilebilen piller gibi BIOS pilinin de belirli bir ömrü olmasınaek olarak, güç kaynağına uzun süre elektrik gelmezse pil şarjedilemediği için BIOS sıfırlanır Elektrik kesintisi gibi kısa süreligüç kaybı BIOS'u sıfırlıyorsa, pil sorunludur ve değişmesi gerekir Eğer güç kaybı olmadan sistem açılışında BIOS sıfırlanıyorsa, anakartkullanım kılavuzuna başvurarak BIOS sıfırlamak için kullanılan jumperayarlarını kontrol edin
9) İkiye bölünmüş, üzerinde Windows 98 kurulu bir sabit diskim ve bolcabos alanım var Bu sabit disk üzerinde 98'e ek olarak Windows XP veSüse Linux de kullanmak istiyorum Varolan işletim sistemini dekullanmaya devam ederek Windows XP ve Linux kurmak için ilk olarak yenibir bölüm yaratmanız gerekir FDISK ile mevcut bölümü silmeden yenibölüm açmayacağınız için, ilk olarak sabit disk bölümlendirme yazılımıkullanarak diski üçe ayırın Windows XP'yi ikinci bölüme kurduğunuzdaaçılışta işletim sistemi seçenekleri çıkacaktır Son bölüm üzerineLinux kurduğunuzda ise Lilo'yu MBR'ye yazdırın Açılışta ilk olarakLilo yüklenecek ve Linux/Windows geçiş seçeneği sunulacaktır
10) Outlook Express kullanıyorum Elektronik posta mesajlarımda | bolcayazım hatası var Bunu nasıl engellerim? Eğer sisteminizde TürkçeMicrosoft Office yüklüyse, elektronik postaları yazım hatalarına karşıdenetleyebilirsiniz Bunun için Tools>Options>Spelling altındanAlways Check Spelling kutusunu işaretleyin Daha sonra da alt kısımdabulunan Dictionary kutucuğundan Türkçe'yi seçin Bu işlemden sonraOutlook Express her elektronik posta yolladığınızda otomatik olarakyazım hatalarını kontrol etmeye başlayacaktır
11) Windows KP'nin CD yazma işlemini nasıl hızlandırabilirim? WindowsXP yazılacak verileri belirli bir klasöre kopyaladıktan sonra CD'yeyazar Eğer CD'ye kopyalayacağınız dosya ve klasörler Windows XP'ninkurulu olduğu bölümdeyse, sözkonusu veriyi kesip (CTRL+X), Cocumentsand Settings(Kullanıcı Adı)Local SettingsVApplication DataMicrosoftCDBurning klasörü altına yapıştırın (CTRL+V) Dikkat! CD yazma işlemibitince XP size bu dosyaları ne yapacağınızı soracaktır, işletimsisteminin bu dosyaları saklamasını istemezseniz, silineceklerdir
12) IE 6 0 kurdum IE, sayfadan daha büyük bir resim görüntülemekistediğimde otomatik olarak pencereye sığdırıyor Bunu nasılengellerim? Resim tam olarak yüklenip sayfaya sığdırılacak boyutlaraindirildiğinde fareyi resmin üzerinde kısa bir süre bekletin Fareimlecinin yanında beliren buton ile resmi orijinal boyutlarınagetirebildiğiniz gibi, aynı butonu kullanarak IE 6 0'ın 'EnableAutomatic Image Resizing' özelliğini kapatabilirsiniz
13) Aynı evde ya da apartmanda bulunan iki bilgisayarı birbirinebağlayarak üreticiliği artıran uygulamalar (Quake 3 gibi) çalıştırmakistiyorum Bunu ne şekilde ve hangi parçalarla yapabilirim? Bunun enkolay yolu, ilk olarak ağ yapılandırması daha basit olan Windows XPProfessional kurmaktan geçer Daha sonra ise iki adet Ethernet kartı vehub'sız bağlantı için Category 5 Crossover kablosuna ihtiyacınızolacak Bu malzemeleri bir bilgisayar mağazasından bulabilirsiniz Accesories-Communications-Setup Small Office Home Networkingsihirbazını çalıştırın Ayrıntılarını vermeye gerek olmayan birkaçbasit adımdan sonra, yaratılan disketi diğer bilgisayarda çalıştırarakkısa bir süre içinde iki sistemi birbirini görebilir halegetirebilirsiniz
14) İki bilgisayarı Ethernet ve Icablo ile birbirine bağladım Sistemlerin birinde modem yok Her iki PC'den de İnternet'egirilebilmesi için ne yapmam gerekiyor? Önceki çözümde (13) bulunanaçıklama bu soru için de geçerlidir Tek fark, sözkonusu disketin modembulunan sistemde hazırlanması zorunluluğu olacaktır Yarattığınız budisketi Windows XP, Windows ME ve Windows 98 SE çalıştıran sistemlerdekullanabilirsiniz
15) Linux için sürücü aramaktan yoruldum Bu sürücülerin ya da enazından linklerinin bulunduğu bir site var mı? Evet, bu hizmeti verenbirçok site mevcut İşte en meşhurlarından biri: www linuxbasis com/drivers htmlYine de, her donanım sürücüsünü üretici firmanın sitesinden indirmek eniyi yoldur Farklı bir siteden indirdiğiniz dosyaların içinde donanımsürücülerinden daha fazlasının olmadığı garantisini kimse vermez
16) Windows 95/98/Me ve kablo modem kullanıyorum Bazen bağlantı kısabir süreden sonra kopuyor Modem tekrar online olduğunda ise veritransferi yapmamaya başlıyor Bilgisayarı yeniden başlatınca bile sorunçözülmüyor Temel sorun bilgisayarınızın İP alıp almamasıdır İşletimsisteminiz NT ya da üstü olsaydı DHPC sunucusundan kolaylıkla bir İPalabilirdi, ancak Windows 95/98/Me'de bu sorunla karşılaşmak bazenkaçınılmazdır Modemin fişini çekin ve bilgisayarınızı kapattıktansonra modemi açın Modemin online olmasını bekleyin ve Activitylambasında bir hareket gördüğünüzde bilgisayarınızı açın Bağlantınızyenilenmiş ve geçerli bir İP aldığınızı göreceksiniz İşletimsisteminizi Windows XP ya da 2000 Professional'e yükseltmeniz isekökten çözümdür
17) Windows XP kurduğumdan bu yana bir çok IE güncellemesi yapmıştım XP'yi yeniden kurduğumda, IE için bu güncellemeleri yüklemek için dahakolay bir yol var mı? Microsoft 15 Mayıs'ta internet Explorer için şugüne kadar çıkartılan tüm güncellemeleri tek bir dosya olaraktoplayarak yayınladı 5 0 dan 6 0'a kadar eksiksiz güncelleme yapan budosyayı tek başına indirmeniz ve kurmanız yeterli Dosyayı aşağıdakiadreste bulabilirsiniz: http://www microsoft com/windows/ie  ads/critical/Q3
21232/default asp
18) Windows ME üzerinde lE'yi her açtığımda 'An Error Occurs inMshtml dll in internet Explorer 6' mesajı alıyorum Bu sorunu nasılçözebilirim? Bu sorun tek bir dosyadan kaynaklanan basit bir hata ancakinternet Explorer'ı kullanmanızı tümüyle etkiliyor Sorun şu; IE 6 0mshtml dll dosyasının 6 0 2600 0 sürüm numaralı derlemesine ihtiyaçduyuyor fakat sizin yüklediğiniz 6 0 paketi biraz eski bir derleme Budurumda sürümü daha yeni bir internet Explorer paketi ilegüncellerseniz, sorun giderilecektir
|
|
|