08-16-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Bestekar Ve Şair Padişahlar, Osmanlı Padişahları Sadece Haremde Ömür Tüketmedi, Bir
Bestekar ve şair padişahlar
17 05 2012 | Osmanlı padişahları sadece haremde ömür tüketmedi Bir çoğu hattat, şair ve bestekardı Cem Karaca, Yavuz Selim ve Şah İsmail'in şiirlerini "Şah mat mı padişah mı?" ismiyle besteledi

İki Türk hükümdarının, Osmanlı hükümdarı Yavuz Selim ile Safevi hükümdarı Şah İsmail'in mücadelesinin en güzel özetidir bu eser

Şirler bile pençe-i kahrımda olurken lerzan/beni bir gözleri ahuya zebun ettin felek" (Yavuz Selim)

Yavuz Sultan Selim’in bir çok şiiri yanında "Elmeded ey ma’den-i nûr-i Hüdâ" naatı da bestelendi

kırklar meydanına vardım/gel beri ey can dediler/izzet ile selam verdim/gir işte meydan dediler/kırklar bir yerde durdular/otur deyi yer verdiler/ meydana sofra kurdular/lokmamıza ban dediler"(Şah İsmail)

Büyük Türk ozanlarından sayılan Şah İsmail, "Şah Hata'î" mahlasıyla yazdığı şiirlerle halk arasında derin bir etki bırakmıştır Yüzlerce şiiri hâlâ türkü ve deyiş olarak söylenir

Kanuni Sultan Süleyman'ın "Tanrı’nın has kulusun" ve "Nur-i âlemsin" adlı şiirleri tanınan bestelerdendir Kanuni'nin Hürrem Sultan’a olan aşkı için "Muhibbi' mahllasıyla yazdığı gazeli de ünlüdür

Gazelden bir beyit: Neşatım, işretim, bezmim, çerağım, neyyirim, şem’im/ Turuncu u nar u narencim, benim şem’-i şebistanım

Türkçesi: Sevinç kaynağım, içkimdeki lezzet, eğlenceli meclisim, nurlu parlak ışığım, meş’alem/ Turuncum, narım, narencim, benim gecelerimin, visal odamın aydınlığı

Gazelden ikinci beyit: Stanbulum, Karaman’ım, diyar-ı milket-i Rum’um/ Bedahşan’ım ve Kıpçağım ve Bağdad’ım, Horasanım

Türkçesi: İstanbul’um, Karaman’ım, Bütün Anadolu ve Rum ülkesindeki diyara bedel sevgilim/ Değerli lal madeninin çıktığı yer olan Bedahşan’ım ve Kıpçağım, Bağdad’ım, Horasan’ım

Kanuni'nin en ünlü beyti: "halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi"

|
|
|