Konu
:
Bestekar Ve Şair Padişahlar, Osmanlı Padişahları Sadece Haremde Ömür Tüketmedi, Bir
Yalnız Mesajı Göster
Bestekar Ve Şair Padişahlar, Osmanlı Padişahları Sadece Haremde Ömür Tüketmedi, Bir
08-16-2012
#
2
Prof. Dr. Sinsi
S
ufi şiirler yazan Sultan Beyazıd'ın ise "Neva Peşrevi" çok ünlüdür
B
u peşrev, "Padişah Bestekarlar" adlı albümde de yer alıyor
S
ultan Beyzıd'ın dini gazelleri dervişler arasında da yaygın bir biçimde söylenir
O
smanlı'nın içki ve tütüne savaş açan padişahı olarak bilinen IV Murad'ın ise "Hüseyni Peşrevi" ünlüdür
S
ultan Murad, 'Muradi' ve 'Şah Murad' mahlaslarıyla çok sayıda eser verdi
M
ahmud'a ait "Uşşak Peşrev" tanınan bir bestedir
24 sene tahtta kalan I
Mahmud, 'Sebkati' mahlasıyla şiirler yazdı
Yeniçeri Ocağı'nı kaldıran Sultan II
Mahmud'un "Hüsnü Olmadan Mağdur" ve "Hicaz Kalender" isimli iki şiiri bestelenmiştir
Ş
air ve bestekar olan II
Mahmud'un, hat sanatçılığı da ünlüdür
G
üftesi Sultan Abdülaziz'e ait olan "Ey Nevbahar-ı Hüsn-ü An" sevilen şarkılardandır
O
smanlı'nın son padişahı olan Sultan Vahdeddin'in ise "Ma'mure Yurdlarımızdan Çıkan Siyah Duman" isimmli şiiri bestelenmiştir
V
ahdeddin'in rast makamındaki bir bestesinin sözleri: "Hicran ile dil hastayım/ Ümmid ile nalan/ Gel sineme gel kalbime gir ruhuma yaslan/ Mecnuna ben oldum halef ey ruh-i gazalan
"Vahdeddin'in bir kaşka bestesinin sözleri ise şöyle: "Açsın bu hab-ı gafleti ey milletim uyan/ Bitmez mi hab-ı gafletin ey milletim uyan
"
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul