Yalnız Mesajı Göster

Bestekar Ve Şair Padişahlar, Osmanlı Padişahları Sadece Haremde Ömür Tüketmedi, Bir

Eski 08-16-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Bestekar Ve Şair Padişahlar, Osmanlı Padişahları Sadece Haremde Ömür Tüketmedi, Bir

Sufi şiirler yazan Sultan Beyazıd'ın ise "Neva Peşrevi" çok ünlüdür

Bu peşrev, "Padişah Bestekarlar" adlı albümde de yer alıyor

Sultan Beyzıd'ın dini gazelleri dervişler arasında da yaygın bir biçimde söylenir

Osmanlı'nın içki ve tütüne savaş açan padişahı olarak bilinen IV Murad'ın ise "Hüseyni Peşrevi" ünlüdür

Sultan Murad, 'Muradi' ve 'Şah Murad' mahlaslarıyla çok sayıda eser verdi

Mahmud'a ait "Uşşak Peşrev" tanınan bir bestedir 24 sene tahtta kalan I Mahmud, 'Sebkati' mahlasıyla şiirler yazdı

Yeniçeri Ocağı'nı kaldıran Sultan II Mahmud'un "Hüsnü Olmadan Mağdur" ve "Hicaz Kalender" isimli iki şiiri bestelenmiştir

Şair ve bestekar olan II Mahmud'un, hat sanatçılığı da ünlüdür

Güftesi Sultan Abdülaziz'e ait olan "Ey Nevbahar-ı Hüsn-ü An" sevilen şarkılardandır

Osmanlı'nın son padişahı olan Sultan Vahdeddin'in ise "Ma'mure Yurdlarımızdan Çıkan Siyah Duman" isimmli şiiri bestelenmiştir

Vahdeddin'in rast makamındaki bir bestesinin sözleri: "Hicran ile dil hastayım/ Ümmid ile nalan/ Gel sineme gel kalbime gir ruhuma yaslan/ Mecnuna ben oldum halef ey ruh-i gazalan"Vahdeddin'in bir kaşka bestesinin sözleri ise şöyle: "Açsın bu hab-ı gafleti ey milletim uyan/ Bitmez mi hab-ı gafletin ey milletim uyan"

Alıntı Yaparak Cevapla