Yalnız Mesajı Göster

Ölüm Gemisi Struma Faciası-Struma Faciası-Struma Gemisi

Eski 08-16-2012   #5
Prof. Dr. Sinsi

Ölüm Gemisi Struma Faciası-Struma Faciası-Struma Gemisi

Struma gemisi, 69 yıldır Şile açıklarında

Struma gemisi, 69 yıldır Şile açıklarında
1942’de Nazilerden kaçan Yahudileri Filistin’e götürmek için İstanbul Limanı’na gelen ve siyasi nedenlerle götürüldüğü Karadeniz’de Sovyet Denizaltısı’nın batırdığı Struma gemisi, 69 yıldır Şile açıklarında yatıyor

“Cesetleri görünce gemi battığını anladık”

69 yıl önceki trajedinin son tanığı İsmail Aslan(88), “Geminin battığını cesetler çıkana kadar bilmiyorduk Sabah saatlerinde Feneraltı mevkiine bir tahta salın üzerinde 5 ceset geldi Ne olduğunu anlayamadık ve kıyıya yakın bir mezarlığa gömdük Ayazma Plajı’na gelen çok sayıda cesette yakındaki kumsala gömüldü Ertesi gün kahvede otururken hangi geminin battığını merak ediyor, balıkçılarla aramızda konuşuyorduk Ölenler sivil olduğu için yolcu gemisi olduğunu anlamıştık Kürekçilerin 1 kişiyi kurtardığını öğrenip aşağı indiğimizde, benim yaşlarda bir adamın battaniyelere sarılı sobanın başında oturduğunu gördüm Dilimizi bilmediği için konuşamadık ama gözlerindeki mutluluğu gördüm Hepimize gülerek bakıyor ve ısınmaya çalışıyordu Çay verdik ve O’na yakın davrandık O’na kendimi Siyam İsmail olarak tanıttım Jandarma ertesi gün gelerek genç adamı Üsküdar’a götürdü” dedi
Şile’ye 59 yıl sonra ziyaret
Stoliar’ın 2001’de kendisini ziyarete geldiğini söyleyen balıkçı İsmail Aslan,“10 yıl önce barakama bir kadın ile yaşlı bir adam geldi Kadın Türkçe biliyordu Adam bana Struma’dan kurtulan David Stoliar olduğunu söyleyince çok şaşırdım Bana sarıldı ve ellerimi tuttu 1 saat barakamda kaldılar Kadın, David’in kitap yazdığını bendende bahsedeceğini ve para istemeyeceğime dair kağıt imzalamamı istediler Bende imzaladım Giderken hayatını Şilelilere borçlu olduğunu söyledi” diye konuştu Stoliar’ın kendisini kurtaran kürekçilerin bağlı olduğu şimdiki Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne dönüşen Umumiye Müdürlüğü Can Kurtarma İstasyonu’na da gittiği ve denizcilerle 1-2 saat vakit geçirdiği öğrenildi Emekli kıyı emniyeti kaptanı Mustafa Taşlı, “Stoliar kendisini kurtaran 6 kürekli kayığı görmek istedi Bizde koruduğumuz 5 kürekliyi gösterdik Yaşamdan umudu kestiğinde kayıktakilerin el uzattığını söyledi Almanlardan kaçmak için gemiye bindiklerini ama ölüme yakalandıklarını belirtti” dedi Taşlı, “Stoliar, ‘Sabaha karşı öleceğini düşündüğü anda suya vuran kürek sesleriyle kurtulduğunu anladığını’ söyledi Karnını doyuran, giysi veren ve ısıtan Şilelileri hiç unutmayacağını defalarca dile getirdi” diye konuştu
“Balıkçı Siyam İsmail’den başka iz yok”
Şileli Sabri Kayacık ise, Struma faciasında ölenler için bir anıtın bile olmadığını mezarlarının belli olmadığını vurguladı Kayacık, “Büyüklerimiz 40-50 cesedi çıktığı yere yakın olan ve kumu yumuşak olduğu için kolay kazılan Ayazma Plajı’nın üzerindeki alana gömüldüklerini anlatırdı Bazı cesetler ise Feneraltı’na gömülmüş Kimse ilgilenmediği için ne yazık ki Şile’de Balıkçı İsmail dışında Struma’dan iz kalmadı” dedi

Alıntı Yaparak Cevapla