08-16-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Malazgirt Meydan Muharebesi-Malazgirt Zaferi)
Romen Diyojen ise geri dönmekte iken Anadolu'ya dağılmış ordunun kalanlarından derme çatma bir ordu düzenlemiş ve kendisini tahttan indirenlerin ordularına karşı iki çatışma yapmıştır Her iki muharebede yenilerek Kilikya'da bir küçük bir kaleye çekildi Orada teslim oldu; keşiş yapıldı; katır üzerinde Anadolu'dan geçirildi; gözlerine mil çekildi; Proti (Kinalıada)'daki manastıra kapatıldı ve orada birkaç gün içinde yaraları ve enfeksiyon nedeni ile öldü
Romanos Diogenes'in Esareti [değiştir]
Alp Arslan İmparator Romen Diyojen'i rezil ederken Boccaccio'nun De Casibus Virorum Illustrium eserinin 15 Yüzyıl'da resmedilmiş bir Fransız çevirisi

İmparator IV Romanos(Romen Diyojen) Alp Arslan'ın huzuruna çıkarılınca, Alp Arslan ile aralarında şu dialog gerçekleşmiştir:
Alp Arslan: "Eğer ben senin önüne esir olarak getirilseydim ne yapardın?" Romanos: "Ya öldürürdüm, ya da zincire vurup Konstantinopolis sokaklarında gezdirtirdim " Alp Arslan: "Benim vereceğim ceza çok daha ağır Seni affediyorum, ve serbest bırakıyorum "
Alp Arslan ona makul bir naziklikle muamele etti ve ona savaştan önce de yaptığı gibi barış antlaşması önerdi
Romanos bir hafta boyunca Sultan'ın esiri olarak kaldı Cezası sırasında, Sultan şu diyarların teslim olması karşılığında Romanos'a Sultan'ın masasında yemek yemek izni verdi: Antakya, Urfa, Hierapolis (Pamukkale yakınlarında bir kent) ve Malazgirt [5] Bu antlaşma hayatî önem taşıyan Anadolu'yu sağlama alacaktı Alp Arslan Romanos'un hürriyeti için 1 5 milyon altın istedi, fakat Bizans bir mektupla bunun çok fazla olduğunu belirtti Sultan da 1 5 milyon istemek yerine her yıl toplam 360 000 altın isteyerek kısa-vadeli harcamalarını kesmiş oldu [5] Sonunda, Alp Arslan Romanos'un kızlarından birisiyle evlendi Sonra Sultan Romanos'a bir sürü hediyeler verdi ve Konstantinopolis yolunda onun yanına eskort olarak iki komutan ve yüz adet Memlük askeri verdi İmparator planlarını yeniden kurmaya başladıktan sonra, otoritesinin sarsılmış olduğunu gördü Özel muhafızlarına zam

vermesine karşın Doukas ailesine karşı savaşlarında üç kez yenildi ve tahttan indirilip, gözleri çıkartılıp Proti adasına sürüldü; az bir vakit sonra gözleri kör edilirken bulaşan bir enfeksiyon sonucu öldü Romanos savunmak için çok çaba sarf ettiği Anadolu'ya son ayak bastığında yüzü yara bere içindeyken eşeğe bindilip gezdirilmişti [5]
Sonuç
VII Mikhail Dukas, Romanos Diyojen'in imzaladığı antlaşmanın geçersiz olduğunu ilan etti Bunu haber alan Alparslan da ordusuna ve Türk Beylerine Anadolu'nun fethi emrini verdi Bu emir doğrultusunda Türkler Anadolu'yu fethe başladılar Bu saldırılarda sonu Haçlı Seferleri ve Osmanlı İmparatorluğu'na varacak bir tarihi süreci başlamıştır

Bu savaş, Anadolu'nun Türklerin eline geçmesi için, savaşçı olan Türklerin, eski Cihad Akınlarını tekrar başlatacağını gösteriyordu Abbasiler döneminde biten bu akınlar, Avrupayı İslam tehdidinden kurtarmıştı Ancak Anadolu'yu ele geçiren ve Hıristiyan Avrupa ile Müslüman Ortadoğu arasında tampon bölge oluşturan Bizans devletinin çok büyük bir güç ve toprak kaybına neden olan Türkler, aradaki bu bölgeyi ele geçirerek Avrupa'ya başlayacak yeni akınların habercisi oluyordu Ayrıca İslam dünyasında büyük bir birlik sağlamış olan Türkler bu birlikteliği Hıristiyan Avrupa'ya karşı kullanacaktı Bütün İslam dünyasının Türklerin önderliğinde Avrupa'ya akın başlatmalarını önceden gören Papa, önlem olarak Haçlı seferlerini başlatacak ve bu da kısmi olarak işe yarayacaktı Ancak yine de Türklerin Avrupa'ya yaptığı akınları durduramayacaktı Malazgirt savaşı, Türklere Anadolunun kapılarını açan savaş
|
|
|