Konu
:
İcra Gelirse Ne Yapmalı, İcra Takibi Nasıl Yapılır, Evinize İcra Geldiyse Neler Yapab
Yalnız Mesajı Göster
İcra Gelirse Ne Yapmalı, İcra Takibi Nasıl Yapılır, Evinize İcra Geldiyse Neler Yapab
08-16-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
İCRA TAKİBİNE İTİRAZ
Aleyhine icra takibi başlatılan bir kimsenin izlemesi gereken yollardan, mal beyanında bulunma hususunu belirtmiştim
Bu ayki yazımda da borçlu olmadığınızı düşünüyor yahut gerçekten de borçlu değilseniz izlemeniz gereken yollardan bahsedeceğim
Örneğin senede, çeke yahut mahkeme kararına bağlı olmayan bir sebepten ötürü aleyhinize icra takibi başlatıldı
Bu icra takibinin konusu da fatura, kredi borcu yada elden aldığınız paralara ilişkin bir borç olsun
Anılan durumlarda aleyhinize başlatılan icra takibi türü ilamsız icra takibi olmaktadır
İlgili kanun maddeleri uyarınca böyle bir icra takibi ile karşılaşan bir şahsın eğer borçlu değil ise 7 gün içerisinde icra müdürlüğüne bir dilekçe ile başvurarak itirazda bulunması gerekir
Söz konusu itiraz süresinin başlama takibi icra takibine ilişkin ödeme emrinin tarafınıza tebliğ edildiği tarihtir
Belirtilen 7 günlük itiraz süresinin bitiş tarihi tatil günlerine denk geliyor ise itirazın son günü haftanın ilk çalışma günü mesai bitiminde sona erer
Ödeme emrine itiraz basit bir dilekçe ile yapılabilir
Söz konusu dilekçede önemli olan husus "borcum bulunmamaktadır, bundan ötürü ödeme emrine itiraz ediyorum" ibaresinin yer almasıdır
Eğer borcun bir kısmına itiraz ediyor iseniz itiraz ettiğiniz kısmı açıkça belirtmeniz son derece önemlidir
Örneğin; borcun anapara miktarını kabul ediyorum fakat faize itiraz ediyorum gibi
Ayrıca borçlu olmama sebebinin borcu daha önce ödemeniz yada borcun zaman aşımına uğraması gibi bir sebepse bunu da belirtmeniz faydalı olacaktır
Söz konusu itirazın yapılmasına müteakip icra takibi durmuş olacak ve haciz tehdidi sona erecektir
Alacaklı tarafın yeniden icra işlemlerini başlatabilmesi için mahkemede dava açarak itirazınızı iptal ettirmesi yahut kaldırtması gerekir
Burada dikkat etmeniz gereken en önemli husus ise gerçekten borçlu iseniz ve sırf zaman kazanmak için itirazda bulunuyor iseniz, alacaklı tarafın dava açarak itirazınızı iptal ettirmesi halinde alacağın %40'ından aşağı olmamak üzere tazminata mahkum edilecek olmanızdır
Yasalar anılan hükmü sırf zaman kazanmak için yapılacak itirazların önüne gçmek için koymuştur
Bundan ötürü borçlu olmadığınızı yazılı belgeler ile ispat edebiliyor iseniz yahut borcu ortadan kaldıran zaman aşımı gibi bir durum var ise icra takibine itirazda bulunmanızı tavsiye ederim
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul