Yalnız Mesajı Göster

Zikir Ve Adabı - Zikrin Fazileti ...

Eski 08-15-2012   #10
Prof. Dr. Sinsi

Zikir Ve Adabı - Zikrin Fazileti ...

Zikrin Kabul Edilmesinin Şartı

Namazda ve namazın dışında meşru olan zikirler, ister vacib olsun­lar, ister müstahab olsunlar, kendi nefsine duyuracak kadar bir sesle te­lâffuz edilmedikçe, bunlar sayılmaz ve hesab edilmezler; ancak zikrede­nin kulağı sağlam olup bir arızası bulunmamalıdır

Belli Bir Vakte Bağlı Olmaksızın Yapılan Zikrin Fazileti Hakkındaki Deliller

Allah Tealâ şöyle buyurmuştur:

"Kulun Allah´ı zikretmesi, diğer her şeyden daha büyüktür "[19]

"İbâdetle beni zikredin, ben de size sevabım vereyim"[20]

"O Yûnus (peygamber) eğer tesbîh edenlerden olmasaydı, insanların öldükten sonra dirileceği (kıyamet) gününe kadar balığın karnında bekliyecekti"[21]

"(Melekler) gece gündüz (Allah´ı) tesbîh ederler, bıkmazlar "[22]

"Allah´ı zikir her şeyden daha büyüktür" mealindeki âyeti kerime­yi, müfessirler şu manalarla tefsir etmişlerdir:

1- "Kulun Allah´ı zikretmesi, diğer bütün şeylerden daha büyüktür ve daha faziletlidir"

2- Katâde (Radıyallahu Anh) demiştir ki, bunun mânâsı "Allah"m zikrinde daha faziletli bir şey yoktur" demektir

3- İmam Ferra´ ve İbni Kuteybe şu manayı vermişlerdir

"Allah´ı zikir, tesbîh ve tehlîldir Bu da, kötü ve çirkin işlerden alı- koyma bakımından en büyük şeydir"

4- İmam Vakıdî´nin naklettiğine göre, İbni Abbas (Radıyallahu An-hüma) şu mana ile tefsîr etmiştir: "Allah´ın seni zikretmesi (mükâfatlan­dırması), senin onu zikretmenden daha büyüktür"

Bu tefsirlerden anlaşılıyor ki, zikrin iki yönü vardır Birisi kulluk gö­revi bakımından esas olan zikirdir Kul için, gerçek manada Allah´ı anıp onu yüceltmesinden daha büyük bir fazilet olamaz Diğeri de, yapılan bu zikir karşısında Allah´ın vereceği mükâfattır ki, bundan daha büyük bir şey olamaz Nitekim bir kudsî hadîste şöyle varid olmuştur:

"Kulum beni, kendi nefsinde zikredince, ben de onu zâtımda zikre­derim (onu, mükâfatlandırırım) Beni bir topluluk içinde zikrederse, ben de onu, kendilerinden daha hayırlı olan toplulukta (melekler topluluğun­da) anarım" (Sarih ibni Allân´dan özet)

Alıntı Yaparak Cevapla