08-15-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Zikir Ve Adabı - Zikrin Fazileti ...
Zikrin Kabul Edilmesinin Şartı
Namazda ve namazın dışında meşru olan zikirler, ister vacib olsunlar, ister müstahab olsunlar, kendi nefsine duyuracak kadar bir sesle telâffuz edilmedikçe, bunlar sayılmaz ve hesab edilmezler; ancak zikredenin kulağı sağlam olup bir arızası bulunmamalıdır
Belli Bir Vakte Bağlı Olmaksızın Yapılan Zikrin Fazileti Hakkındaki Deliller
Allah Tealâ şöyle buyurmuştur:
"Kulun Allah´ı zikretmesi, diğer her şeyden daha büyüktür "[19]
"İbâdetle beni zikredin, ben de size sevabım vereyim "[20]
"O Yûnus (peygamber) eğer tesbîh edenlerden olmasaydı, insanların öldükten sonra dirileceği (kıyamet) gününe kadar balığın karnında bekliyecekti "[21]
"(Melekler) gece gündüz (Allah´ı) tesbîh ederler, bıkmazlar "[22]
"Allah´ı zikir her şeyden daha büyüktür " mealindeki âyeti kerimeyi, müfessirler şu manalarla tefsir etmişlerdir:
1- "Kulun Allah´ı zikretmesi, diğer bütün şeylerden daha büyüktür ve daha faziletlidir "
2- Katâde (Radıyallahu Anh) demiştir ki, bunun mânâsı "Allah"m zikrinde daha faziletli bir şey yoktur " demektir
3- İmam Ferra´ ve İbni Kuteybe şu manayı vermişlerdir
"Allah´ı zikir, tesbîh ve tehlîldir Bu da, kötü ve çirkin işlerden alı- koyma bakımından en büyük şeydir "
4- İmam Vakıdî´nin naklettiğine göre, İbni Abbas (Radıyallahu An-hüma) şu mana ile tefsîr etmiştir: "Allah´ın seni zikretmesi (mükâfatlandırması), senin onu zikretmenden daha büyüktür "
Bu tefsirlerden anlaşılıyor ki, zikrin iki yönü vardır Birisi kulluk görevi bakımından esas olan zikirdir Kul için, gerçek manada Allah´ı anıp onu yüceltmesinden daha büyük bir fazilet olamaz Diğeri de, yapılan bu zikir karşısında Allah´ın vereceği mükâfattır ki, bundan daha büyük bir şey olamaz Nitekim bir kudsî hadîste şöyle varid olmuştur:
"Kulum beni, kendi nefsinde zikredince, ben de onu zâtımda zikrederim (onu, mükâfatlandırırım) Beni bir topluluk içinde zikrederse, ben de onu, kendilerinden daha hayırlı olan toplulukta (melekler topluluğunda) anarım " (Sarih ibni Allân´dan özet)
|
|
|