08-15-2012
|
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ezan - Ezanın Fazileti - Ezanın Fazileti Hakkında...
Namaz Kılmak İçin Saffa Girince Okunacak Duâ
109- Sa´d b Ebî Vakkas´dan (Radıyallahu Anh) rivayet edildiğine göre, Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem namaz kıldırıyordu Bir adam namaza geldi ve saffa varınca şöyle dedi:
´"Allâhümme âtini efdale ma tü´tîibâdeke´s-sâlihîn" (Allah´ım! Salih kullarına verdiğinin en faziletlisini bana ver)" Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem namazı bitirince sordu:
"- Az önce konuşan kimdi?" Adam dedi ki, bendim, ya Resûlallah!  Peygamber buyurdu:
"- Sen bunu dediğin takdirde, (cihat için savaşta olan) atının ayakları
kesilir ve sen de Allah Teâla yolunda şehid edilirsin (böyle büyük bir sevaba kavuşursun) "[19]
Namaza Durmak İsteyince Okunacak Dualar
110- Rafi´nin annesinden (Selma´dan Radıyallahu Anha) rivayet edildiğine göre, şöyle demiştir:
"Ya Resûlallah! Bana bir iş göster ki, Azîz ve Yüce Allah ondan dolayı bana sevab versin Peygamber buyurdu:
- Ey Ümmü Rafi´ (Selma), namaza kalktığın zaman, Allah Teâlâ´yı on defa tesbîh et "Sübhânellâhi" (Allah noksanlıklardan münezzehtir) de, O´nu on defa tehlîl et "Lâ ilahe illallah´* (Allah´dan başka ilâh yoktur) söyle, on defa ona hamd et "Elhamdü lillâh" (Hamd Allah´a mahsustur) söyle, on defa ona tekbir getir "Allâhu ekber" (Allah her şeyden büyüktür) söyle, on defa da ona istiğfar et "Estağfirullâh" (Allah´dan mağfiret dilerim) de Sen Allah´ı tesbîh edince, (Allah) bu benim (hakkım), der Tehlîl getirdiğin zaman, bu benim için, der Hamd ettiğin zaman, bu benim için, der Tekbîr getirdiğin zaman, bu benim için, der İstiğfar getirdiğin zaman, mağfiret ettim (seni bağışladım), der "[20]
Namaz İçin İkamet Zamanında Okunacak Duâ
111- îmam Şafi´î, "Ümm" kitabına isnad ederek rivayet ettiği mürsel bir hadîse göre, Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur: "Duanın kabulünü; ordular (muharebe birlikleri) karşılaştığı zamanlarda, namaz için ikamet edildiği zamanlarda ve yağmur yağdığı zamanlarda isteyiniz "
Şafi´î demiştir ki, yağmur yağarken ve namaz için ikamet yapılırken, duanın kabulünü istemeyi, birden çok kimselerden ezberledim
|
|
|
|