08-15-2012
|
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ölü Yanında Okunacak Dualar...
Ölü Yanında Okunacak Dualar
390- Ümmü Seleme´den (Radıyallahu Anha) rivayet edildiğine göre, demiştir ki, Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu:
"Hasta yahud ölü yanında bulunduğunuz zaman, hayır söyleyin (hem ona, hem de kendinize iyilik isteyiniz); çünkü melekler, sizin söylediklerinize âmîn derler, istediğinizin olması için AUah´dan kabul dileğinde bulunurlar )"
Ümmü Seleme (R A) devamla demiştir: (Kocam) Ebû Seleme ölünce, ben Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem´e gittim de, dedim ki:
? Ya Resûlallah, Ebû Seleme vefat etti Bana buyurdular:
? Sen şöyle söyle:
"Allâhiimme´ğfir lî ve lehû ve a´kıbnî minhu ukbâ haseneten" (Allah´ım, bana ve ona mağfiret et ve hana ondan daha hayırlısını ver )
Ben de bunu söyledim de, Allah bana, ondan daha hayırlısı olan Muham-med Sallallahu Aleyhi ve Selîem´i (koca olarak) verdi [41]
391- Sahabî olan Ma´kal ibni Yesar´dan (Radıyallahu Anh) rivayet edildiğine göre demiştir ki, Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Selîem şöyle buyurdu
"Ölüleriniz üzerine Yâsîn (sûresini) okuyunuz "[42]
Ben derim ki, bunun isnadı zayıftır; isnadlarmda hali bilinmeyen kimseler vardır Fakat Ebû Davud bunu zayıf saymamıştır Ebû Davud´un oğlu Mücalid´den, o da Şâ´bî´yden rivayet ederek şöyle demiştir:
Ensar (Medîne´li ashab), ölü yanında bulundukları zaman (henüz can vermemişken yahud ölüp de gasledilmişse), Bakare Sûresini okurlardı Mü-cahid, zayıf bir ravidir
|
|
|
|