|
Prof. Dr. Sinsi
|
Namazda Okunacak Dualar - Namazda Okunacak Dualar Hakkında...
İhram Tekbîrinden Sonra Okunacak Dualar
Bilinmelidir ki, bu konuda çok hadîsler vardır Şöyle söyleyip zikir ve dua etmek, tümünü bir araya getirerek karşılar:
"Aîîâhv ekber kebîren ve´1-hamdü lillâhi kesîran ve sübhâneîlâhi bük-raten ve esîlâ Veccehtü vechiyelillezî fetara´s-semâvâti ve´1-arza, hanîfen müslimen ve mâ ene mine´l-müşrikîn, Inne salâtî ve nüsükî ve mahyâye ve memâtî lillâhi rabbi´l-âlemîn Lâ şerike lehu ve bizâlike ümirtü ve ene mine´l-müslimîn Allâhümme ente´l-melikü lâ ilahe illâ ente rabbî ve ene abdüke zalemtü nefsi va ´tereftü bizenbî fağfirlîzünûbî cemî´an feinnehû lâ yağfirü´z-zünûbe illâ ente Vehdinîliahseni´î-ahiâkı lâ yehdîli ahseni-hâ illâ ente Vasrif annî seyyiehâ lâ yesrifu seyyieha illâ ente Lebbeyke vesa´deyke ve´1-hayru küllühû fıyedeyk Ve´ş-şerru leyseileyk Ene bike veileyke Tebârekte ve teâleyte Estağfiruke ve etûbü ileyke  Allâhümme bâid beyni ve beyne hatâya kemâ bâatte beyne´1-meşrıkı ve´1-mağribi Allâhümme nakkınîmin hatâyâye kemâ yunakka´s-sevbu´l-ebyazu mined´-dennesi allâhümmeğsilnî min hatâyâye bisseki ve´i-mâi ve´1-beredi "
(Allah her şeyden çok büyüktür Allah´a çok çok hamd olsun Sabah ve akşam Allah´ı noksanlıklardan tenzih ederim Doğru yol üzerinde bulunarak ve müslüman olarak kendimi, gökleri ve arzı yaratana yönelttim ve ben, müşriklerden olmadım Benim namazım ve ibâdetim, sağlığım ve ölümüm, âlemlerin Rabbı olan Allah içindir O´nun ortağı yoktur ve ben bununla emrolundum ve ben müslümanlardamm Allah´ım! Sen Meliksin; Senden başka ilâh yoktur, Rabbimsin Ben Senin kulunum Nefsime zulmettim ve günahımı itiraf ettim; benim bütün günahlarımı bağışla Çünkü Senden başka, günahları bağışlayan yoktur Beni ahlâkların en güzeline ilet; Senden başkası bu güzel ahlâka iletemez Ahlâkın kötüsünü benden uzaklaştır; Senden başkası onun kötüsünü çeviremez İcabet buyurmana ısrar ediyorum ve Sana ibâdet üzere bulunmaktan haz duyuyorum Bütün hayırlar Senin kudret elindedir Kötülükler ise Sana nisbet edilmez Ben Sana itimad ederim ve Sana sığınırım Yüceldin ve (noksanlıklardan) münezzeh oldun Senden mağfiret dilerim ve Sana tevbe ederim
Allah´ım! Doğu ile batı arasını birbirinden uzaklaştırdığın gibi, benimle günahlarım arasını öylece uzaklaştır Allah´ım! Beyaz elbisenin kirden temizlenmesi gibi,beni günahlarımdan temizle Allah´ım! Beni, kar ve dolu suyu (tertemiz su) ile günahlarımdan yıka)"
Bütün bunlar, Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem´den sahîh ola-rak nakledilen hadîslerde vardır
Bu konuda başka hadîsler nakledilmiştir; bunlardan bir kısmı:
112- Hazreti Aişe´nin (Radıyallahu Anha) hadîsi şöyle: "Peygamber (s a v) namaza başladığı zaman şöyle derdi:
"Sübhânekallâhümme ve bihamdike ve tebârakesmüke ve teâlâ ced-düke ve la ilahe ğayruke "
[size="3"](Allah´ım! Sana hamdederek Seni (noksanlıklardan) tenzih ederim Senin adın yücelmiştir ve şanın büyük olmuştur Senden başka İlâh yoktur)?
113- Haris´den, o da Hazreti Ali´den (Radıyallahu Anh) rivayet edildiğine göre şöyle demiştir:
[size="3"]"Peygamber Sallaliahu Aleyhi ve Sellem, (tekbîr alıp) namaza girişinde şöyle buyururdu: "Lâ ilahe illâ ente, sübhâneke zalemtü nefsî ve amiltü sû´en fağfir lî; innehû lâ yağfirü´z-zünûbe illâ ente veccehtü vec-hî  "sonuna kadar "
Peygamber Sallaliahu Aleyhi ve Sellem´in: "Veşşerrıı leyse ileyk" (Kötülük sana nisbet edilmez)" sözüne gelince, bil ki, ehli sünnet mezhebi üzere bulunan sahabî, tabiîn ve bunlardan sonra gelen müslüman alimlerden, kelâm, fıkıh ve hadîs alimlerinden sabit olmuştur ki, hayır ve şer, bütün olup bitenler, fayda ve zarar veren her şey, Azîz ve yüce olan Al-lah´dandır, O´nun irade ve takdiri iledir Hüküm böyle olunca, hadisteki bu sözün te´vili gerekir Alimler buna bazı cevablar vermişlerdir:
Bu cevabların birincisi ve en meşhuru, Nadir b Şümeyl ve ondan sonra gelen alimlerin te´vilidir Şu mana ile te´vil edilir: "(Ya Rabbi) kötülükle Senin rahmetine yaklaşılmaz "
İkincisi, kötülük Senin dergâhına yükselmez; ancak tevhîd kelimesi yükselir, şeklindeki te´vildir
Üçüncüsü, edeb bakımından "Ey kötülüğü yaratan" denmez, her ne kadar kötülüğü yaratan ise de  Nitekim, ey hınzırları yaratan, denmez; her ne kadar hınzırları yaratıcı ise de  
Dördüncüsü, Senin hikmetine nisbetle kötülük yoktur; çünkü Sen boşuna bir şey yaratmazsın, diye yapılan te´vildir Daha doğrusunu Allah bilir
Bunlar, namaza giriş duasında nakledilen zikirler hakkındadır Tek başına namaz kılan için bütün bu zikirleri söylemek müstehabdır; imama uyanlar eğer imama izin verirlerse, imamın da bunları söylemesi müstehabdır Fakat irriama izin vermezlerse, imam dualarla namazı uzatmaz, bu dua ve zikirlerden bir kısmını okuyarak kısaltır İmamın: "Veccehtü vechî"den itibaren Mine´l-Müslimîn"e kadar okuyup kısaltması güzel olur Hafif kılmayı tercih eden münferid (tek başına namaz kılan) da böyle yapar
Bil ki, bu zikirler, farz ve nafile namazlarda müstehabdırlar Eğer birinci rekâtta kasden yahud yanılarak bunlar terk edilirse, okunuş yeri kaçırıldığından, ondan sonra okunmazlar Eğer okunursa, mekruh olur; fakat namaz batıl olmaz Eğer birinci rekâtta tekbir alıp Kur´an okumaya başladığı sırada yahud "EÛZÜ" yü çekince, zikirleri yapmadığını insan hatırlarsa, dua yerini kaçırdığından artık onları okumaz Fakat burada da okumuş olursa, namazı batıl olmaz (Şafi´î mezhebine göre), herhangi bir rekâtta imama kavuşan bir mesbûk (namazın başından rekât kaçıran), eğer zikirleri yaptığı takdirde fatiha okuyuşunu kaçıracağını kestirirse, Fatiha´yı okur; çünkü Fatiha´yı okumak vacib olduğundan daha kuvvetlidir Halbuki duayı okumak sünnettir (Hanefi mezhebinde, imama uyanlar Fatiha okumazlar, kıraat yapmazlar, İmamın okuyuşunu dinlerler Eğer imam gizli okuyorsa, arkasında bulunan mesbûk, "Sübhâneke"yi okuyabilir )
Bir mesbûk, kıyam halinde değil de, ya rükû´, ya secde, ya da teşeh-hüd halinde imama yetişirse, ihram tekbirini alarak bu yerlerde imama uyar ve imamın getirmekte olduğu teşbihleri yapar Iftitah duasını burada okumadığı gibi, daha sonra da okumaz
Cenaze namazında Istiftah (namaza giriş) duasını okumak hususunda alimlerimiz ihtilâf etmişlerdir (Şafi´i mezhebine göre) en sahih olan bu duanın okunmayışıdır; çünkü cenaze namazının hafih olarak kılınması esastır Hanefi´lerde istiftah duası olan "Sübhâneke" okunması evlâdır )
Bil ki, istiftah duası sünnettir, vacib değildir Bunun için terk edilirse, ondan dolayı sehiv (yanılma) secdesi yapılmaz İstiftah duasında sünnet olan, gizli okunmasıdır Eğer aşikâre olarak okunursa, namaz batıl olmaz da mekruh olur
|