08-15-2012
|
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Namazda Teşehhud Ve Dualar - Namazda Teşehhud (Tahiyyat Oturuşu) Ve Okunacak Dualar..
Son Teşehhüd´den Sonra Dua Okumak
Bil ki, son teşehhüd´den sonra dua okumak, ihtilafsız olarak meşrû´dur
[size="3"]156- Abdullah ibni Mes´ûd´dan (Radıyallahu Anh) rivayet edildiğine göre, Peygamber Sallallâhu Aleyhi ve Sellem, ona teşehhüdü öğrettikten sonra, sonunda şöyle buyurdu: "Sonra istenen dua yapılır " Buharî´nin başka bir rivayetinde: "Dilerse dua yapar ?´? şeklindedir Müslim´in de bir rivayetinde: "Sonra, dileklerden istediğini seçerek dua yapsın " ifadesi vardır
Bil ki, bu dua müstahabdır; vacib değildir İmam oİmayan kimse için, bu duayı uzatmak müstahab olur; Kişi, ahiret ve dünya işlerinden dileyip dua eder İnsan, rivayet edilen duaları okuyabildiği gibi, dizmiş olduğu sözlerle de dua edebilir; ancak rivayet edilen duaları okumak daha faziletlidir Rivayet edilen dualar, çeşitli ülkelere göre değişiktir Biz burada en faziletli olanı gösteriyoruz ki, o da Buharî ve Müslim´de rivayet edilen şu hadîs bunlardan biridir:
157- Ebû Hüreyre´den (radıyallahu Anh) rivayet edildiğine göre demiştir ki, Resûlüllah Sallallâhu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu:
"Sizden biriniz, son teşehhüdü tamamladığı zaman, dört şeyden Allah´a sığınsın: Cehennem azabından, kabir azabından, hayâtın ve ölümün fitnesinden, kör deccal´m şerrinden  " Bunu Müslim, çok değişik rivayet yollan ile tesbit etmiştir Bunlardan bir rivayet de şöyle:
"Sizden biriniz teşehhüd yaptığı zaman, Allah´a sığınarak şöyle desin:
"Allâhümme innî eûzü bike min azâbi cehenneme ve min azâbi´î-kabri ve mine´i-mahyâ ve´1-memâti ve min şerri fitneti´l-mesîhi´d-deccâli "
[size="3"](Allah´ım! Cehennem azabından, kabir azabından, hayatın ve ölümün fitnesinden, kör Deccal´in fitnesinin şerrinden Sana sığınırım "
158- Hazreti Aişe´den (Radıyall´ahu Anha) rivayet edildiğine göre, Peygamber Sallallâhu Aleyhi ve Sellerrı getirmiş olduğu "Salât" da şöyle dua ederdi:
"Allâhümme innî eûzü bike miti azâbi´l-kabri ve eûzü bike min fitneti´l-mesfhi´d-deccâli ve eûzü bike min Ifitneti´l-mahyâ ve´1-memâti Ailâhüm-me innî eûzü bike mine´1-me´ seitıi ve´1-mağremi"
[size="3"](Allah´ım! Kabir azabından ben Sana sığınırım, kör Deccal´in fitnesinden Sana sığınırım, hayatın ve Ölümün fitnesinden Sana sığınırım Allah´im! Günahdan ve borçtan ben Sana sığınırım "
159-Hazreti Âli´den (Radıyallahu ânh) rivayet edildiğine göre Resû-Iüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem namaz kıldığı zaman, teşehhüd ile selâm arasında son olarak şunu söylerdi:
"Allâhümmeğfir îîmâ kaddemtü ve mâ ahhartü ve mâ esrertü ve mâ a´lentü ve mâ esrertü ve mâ ente a´lemu bihi mirim Ente´l-mukaddimu ve ente´l-muahhiru lâilâhe illâ ente "
[size="3"](Allah´ım! İşlediğini ve işleyeceğim,; gizli ve aşikâre yaptığım, aşırı gittiğim ve benden daha iyi bildiğin kusurlarımı bağışla İleri götürüp yükselten ve geri bırakıp hor1 yapansın Senilen başka hiç bir ilâh yoktur)
160- Abdullah b Ami; b El As yoluyla Ebû Bekir Es-Sıcldîk´dan (Radıyallahu Anhüm) Resûliîllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem´e şöyle dediğini rivayet ettik: Bana bir iiua öğret ki, ben namazımda onunla dua edeyim Peygamber, şöyle söyle dedi:
´´Allahümme inni zalemtü nefsî zulmen kesîren ve lâ yağfiru ´z-zünûbe illâ ente Fağfir lîmağfireten rrıin mdikej verhamniinneke ente´l-ğafûru´r-rahîm "
[size="3"](Allah´ım! Ben, nefsime çok büyük zulüm yaptım Senden başkası da günahları bağışlayamaz Katından bana mağfiret buyur ve bana merhamet et Muhakkak ki Sen çok bağışlayansın çok merhamet edensin ?
Buharî, Beyhakî ve bunlardan başk;a imamlar, namazın sonunda bu hadîs ile dua yapılması hükmüne vardılar ki, bu güzel bir istidlaldir Çünkü Hazreti Ebu Bekir´in (Radıyallahu Anh): "Namazımda yapacağım dua" sözü, namazın tümüne şamil olur ve naımazda duanın yeri de bu teşeh-hüdden sonradır
161- Ebû Salih Zekvan´dan, o da bir sahabîden rivayet ettiğine göre, Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem bir adama sordu:
"Namazda nasıl söylersin (dua edersin)?" Adam cevab verdi: - Teşehhüd ederim ve şöyle derim:
"Allâhümme innî es´elüke´l-cennete ve eûzü bike minennâri
O kadar var ki, ben senin fısıldaman gibi ve Muaz´m fısıldaması gibi güzel yapamıyorum Bunun üzerine Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem buyurdu:
[size="3"]"Cennet ile cehennem arasında fısıltı yap (Cenneti iste ve Cehennemden Allah´a sığın)" En doğrusunu Allah bilir
Her yerde yapılması müstahab olan dua şudur:
´ ´Allah ümme innî es ´elüke ´-afve ve ´1-âfiyete Allah ümme innî es ´elüke?l-hüdâ ve´t-tükâ ve´l-afâfe velğına
(Allah´ım, Senden afv ve afiyet isterim Allah´ım, Senden hidayet, takva, kanaat ve nefis zenginliği isterim ) En doğrusunu Allah bilir
|
|
|
|