|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kur´An Okumanın Fazileti Ve Adabı - Kur´An Okumanın Fazileti Ve Adabı Hakkında...
Kur´an Okumak İçin Seçilen Vakitler
Bil ki, Kur´an okumanın en faziletlisi, namaz içinde olan okuyuştur îmam ŞafiTnin ve diğerlerinin (Allah hepsine rahmet etsin) mezhebleri-ne göre, namazda Kur´an okuyuşu ile kıyamı uzatmak, secdeyi ve diğer rükünleri uzatmaktan daha faziletlidir
Namaz dışındaki okuyuşa gelince, bunun en faziletli olanı gece okuyuşudur Gecenin son yarısında okumak da, evvelinden daha faziletlidir Akşamla yatsı arasında okumak da iyidir
Gündüz okuyuşunda faziletli olan sabah namazından sonraki okuyuştur Kur´ân okumak hususunda mekruh hiç bir vakit yoktur, namaz kılınması yasak olan vakitlerde de, Kur´ân okumak için bir kerahet yoktur
îbni Ebî Davud´un Muan ibni Rüfa´a´dan, o da şeyhlerinden (Allah ona rahmet etsin) rivayet ettiğine göre, onlar ikindiden (ikindi namazından) sonra okumayı mekruh gördüler ve dediler ki: Bu vakitteki okuyuş, Yahudi´lerin ders vaktidir Bu söz makbul değil ve bunun aslı da yoktur
Günler içerisinde, cuma, pazartesi, perşembe ve Arefe günü seçilir Zilhicce ayının ilk on günü ve Ramazan ayının da son on günü, daha faziletli olmalarıyle seçilirler Aylar içinde de en faziletli okuyuş, Ramazan ayına mahsustur
Hatmin Edebleri Ve Bunlarla İlgili Hususlar
Daha önce geçti ki, yalnız başına Kur´ân okuyanın namazda hatim yapması müstehabdır Fakat namaz dışında hatim yapanla toplu olarak hatim yapanlar için, hatimlerinin gecenin evvelinde yahud gündüzün evvelinde olması müstahabdır; nitekim geçmişti Şeriatın yasakladığı güne rastgelmemek şartı ile, hatim günü oruçlu olmak yine müstahabdır
Tâbi´î ve Kûfe´li olan Talha ibni Musarrif, Müseyyib ibni Rafi´ve Hu-beyb ibni Ebî Sabit´den (Allah hepsinden razı olsun) sahih olarak rivayet edilmiştir ki bunlar, hatmedecekleri gün oruçlu olarak sabahlarlardı
Kur´an okuyan ve okuyamayan kimselerin hatim meclisinde bulunmaları müstahab olur Buhârî ve Müslim´in Sahîh´lerinde rivayet ettik: "Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem, âdet (hayız) halindeki hanımlara, bayram günü çıkıp müslümanların duâ ve hayırlı işlerinde hazır bulunmalarını emretti "
Dârimî´nin Müsned´inde İbni Abbas´dan (Radıyallahu Anhüma) rivayet ettiğimize göre, İbni Abbas, Kur´an okuyan bir adamı gözetleyen bir adam görevlendirirdi Adam Kur´am hatmedeceği zaman, durumu İbni Abbas´a (Radıyallahu Anhüma) bildirirdi; o da hatme hazır bulunurdu
Hazreti Enes´in (Radıyallahu Anh) arkadaşı tabiî büyük İmam Katade-´den iki sahîh isnadla İbni Ebî dâvud rivayet eder ki:
"Enes ibni Malik (Radıyallahu Anh) Kur´anı hatmettiği zaman, aile halkını toplar ve duâ ederdi "
Tabi´î büyük İmam Hakem ibni Uteybe´den sahîh isnadlarla rivayet edildiğine göre şöyle demiştir:
"Mücahid ve Ubâde ibni Ebî Lübâbe bana haber gönderdiler ve dediler ki, biz sana haber gönderiyoruz; çünkü biz Kur´am hatmetmek istedik Kur´an hatminde duâ etmek makbul olur, (sen de gelesin) Bazı sahîh rivayetlerinde de şöyle ifade vardır: Kur´an hatminde rahmet iner, denilirdi
Yine sahîh bir isnadla Mücahid´den rivayet edildiğine göre demiştir ki, Kur´an hatmi zamanında toplanırlardı ve : "rahmet iner" derlerdi
Hatim Vaktinde Duâ Etmek Çok Kuvvetli Bir Müstahabdır
Humeyd El-A´rac´den (Allah ona rahmet etsin) rivayet edildiğine göre şöyle demiştir:
"Kim Kur´an okur da sonra duâ ederse, dörtbin melek onun duasına amîn der "[2] Toplu mana ifade eden kelimelerle ve önemli işlerle duâ edip, duada ısrarda bulunmak uygundur Böylece duanın büyük bir kısmı yahud tümü ahiret işlerine, müslümanların işlerine, idarecilerinin dürüstlüğüne, itaat ehlinden olmalarına, aykırı hareketlerden korunmalarına, iyilik ve takva üzere yardımlaşmalarına, hakkı yerine getirmelerine, hak üzere toplanmalarına, din düşmanlarına ve muhaliflere karşı üstün gelmelerine ait olmalıdır
Ben, "Kur´an Edebleri" kitabında bu hususla ilgili bazı sözlere işaret ettim ve orada veciz duâlan anlattım İsteyen oradan nakledip alır Hatim tamamlandıktan sonra, ona bitiştirerek diğer bir hatime başlamak müsta-habdır Selef böyle yapmayı müstahab görmüşler ve bu hususta Enes´in (Radıyallahu Anh) şu hadîsini delil göstermişlerdir:
Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem buyurdu: "Amellerin hayırlısı Hail ile Rahle´dir " Soruldu ki, bunlar nedir? "Kur´ana başlamak ve onu hatmetmektir," buyurdular
|