08-15-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Hayvana Veya (Bir Vasıtaya) Binince Okunacak Duâ...
Hayvana Veya (Bir Vasıtaya) Binince Okunacak Duâ
Allah Tealâ şöyle buyurmuştur: "Allah sizin için gemilerden ve hayvanlardan bineceğiniz şeyler yarattı, onların sırtlarına binip oturasınız diye Sonra onların üzerine oturunca Allah´ın nimetini hatırlayıp şöyle diyesi-niz: (Bunları bizim hizmetimize veren Allah´ın sânı ne yücedir! (O, bütün noksanlıklardan bendir O´nun ihsanı olmasaydı, biz bunlara güç ye-tiremezdik Muhakkak ki biz Rabbimize dönmüş olacağız )"[12]
545- Ali İbni Rabîa´dan sahih isnadlarla rivayete göre şöyle demiştir: Üzerine binmesi için Ali İbni Ebû Talib´e (Radiyallahu Anh) bir hayvan getirildiği bir zamanda ben de bulundum Hz Ali ayağını üzengiye koyduğu zaman "Bismillah" (Allah´ın adıyla) dedi Hayvanın sırtına binip oturduğu zaman:
"Elhamdülillâhillezî sehhara lenâ hazâ vemâ künnâ lehû mugarrinin Ve innâ ilâ rabbinâ lemüngaîibûn,
"Bunları bizim hizmetimize veren Allah´ın sânı ne yücedir! O´nun ihsanı olmasaydı, biz buna güç yetiremezdik Muhakkak ki biz, Rabbimize dönmüş olacağız " dedi
Sonra üç defa "El-Hamdü Lillâh" dedi Sonra üç defa "Allahu Ekber" dedi Sonra:
"Sübbâneke innî zaîemtü nefsî fağfirlî innçhü lâ yağfiruzzünübe illâ ente "
"Alah´ım, Seni tenzih ederim Ben kendime yazık etlim, beni bağışla, çünkü günahları ancak Sen bağışlarsın" dedi Sonra güldü Kendisine soruldu: Ey müminlerin Emiri neden güldün? Şöyle cevab verdi:
Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem´i gördüm, benim bu yaptığım gibi yapmıştı Sonra gülmüştü Ben (ona) sordum: Ey Allah´ın Resulü, neden güldün? Şöyle dedi:
Noksanlardan, münezzeh olan senin Rabbın, kulunun şöyle demesinden memnun kalır: Allah´tan başka günahları bağışlayanın yok olduğunu bilerek: Allah´ım Benim günahlarımı bağışla [13]
546- Abdullah İbni Ömer´den (Radıyallahu Anhümâ) rivayet edildiğine göre: "Resülüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem, bir sefere çıkarken devesi üzerine oturunca üç defa tekbir getirirdi Sonra (şu ayeti okurdu:"
"Bunu bizim hizmetimize veren Allah´ın sânı ne yücedir O´nun ihsanı olmasaydı biz buna güç yetiremezdik Muhakkak ki biz Rabbimize dönmüş olacağız "Allah´ım, biz bu seferimizde senden iyilik ve takva ve razı olduğun amel istiyoruz Allah´ım, bizim bu yolculuğumuzu kolaylaş-tır, uzaklığını bize yaklaştır Allah´ım yolculukta sen koruyucusun, aile hakkında da gözeticisin Allah´ım, yolculuğun meşakkatinden, üzüntülü halinden, mal ve aile hakkında kötü bir akıbetten Sana sığınırım " Seferden dönünce de bunları söylerdi ve şunu sözlerine eklerdi: Tevbe ediciler olarak, Rabbimize ibâdet ediciler olarak, hu m d ediciler olarak (seferimizden) dönüyoruz!"[14] Bu söz, Müslim´in rivayetidir Ebû Davut rivayetine şunu ilâve etmiştir:
"Peygamber ve askerleri hayvanlara bindikleri zaman tekbir getirirlerdi İndikleri zaman ise, teşbih ederlerdi (Sübhânellah derlerdi )
547- Abdullah İbni Sercis´den (Radiyallahu Anh) yapılan rivayctdc şöyle demiştir: "Resûlüllah Sallaliahu Aleyhi ve Sellem sefere (yola) çıktığı zaman yolculuğun güçlüğünden, üzüntülü akıbetten, iyi halden kötüye dönmekten, zulme uğramışın duasından, aile ve mal hususunda fena görüntüden Allah´a sığınırdı "[15]
548- Sahih isnadlaria Abdullah İbni Sercis´den yapılan rivayete göre şöyle demiştir:
"Peygamber Sallaliahu Aleyhi ve Sellem sefere çıktığı zaman şöyle buyururdu:
"Allâhümme ente´s-sâhibu fi´s-seferi vel-halîfetü fi´l-ehli Allâhüm-me innî e´ûzü bike min va´sâi´s-seferi ve keâbcti´l-munkaiebi ve mine´I-havri bade´I-kevni ve min daveti´l-mazlûmi ve min sûi´l-manzari fil-ehü ve´1-mâli "
"Allah´ım! Yolculukta her şeye sahih olan, geride kalan aile halkını koruyup idare eden sensin Allah´ım! Yolculuğun meşakkatinden, akıbet üzüntüsünden, iyi halden kötüye dönüşten, haksızlığa uğramışın duasından ve mal ile ailede kötü görüntüden Sana sığınırım "[16]
|
|
|