08-14-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Yuvalak Köyü Akyazı Sakarya
Akyazı Yuvalak Köyü - Yuvalak Köyü Hakkında - Yuvalak Köyü Tanıtımı - Yuvalak Köyü Resimleri
Köy Muhtarı: BURHAN COPKAYAOĞLU
Muhtarlık Erişim Bilgileri:
Telefon:
0 (264) 418 61 36
Cep Telefonu:
0 (532) 494 14 96
Tarihi
köy girişinde bulunan bataklıkta kuşlar sürüler halinde yuvalanırlar ve orada yaşarmışlar buraya o zamanlarda insanlar yuvalık derlermiş zamanla insanların şivesiyle orantılı olmalıdır ki köyün adı yuvalık yerine yuvalak olarak söylenmeye başlamış vede kayıtlatarada yuvalak olarak geçmiştir mezarlıkta bulunan osmanlılar zamanında yapılan sarıklı mezar taşlarının köyümüzün geçmişinin osmanlılar zamanına dayandığını göstermektedir
Eğitim
Yuvalak Mehmet Kaya İlköğretim Okulu Köyde 10 Derslikli ve 14 öğretmenle hizmet vermektedir
Kültür
Köyümüzde kabak tatlısı,tarhana çorbası, patates yemekleri,keşkek,cevizli tavuk,sütlaç,sütlü üzüm tatlısı,incir uyuşturması tatlısı,baklavaları meşhurdur Düğünleri ve cemitleri güzeldir Bol yemek verilir Yaprak sarması ve biber dolması meşhurdur
Coğrafya
Sakarya iline 34 km, Akyazı ilçesine 3 km uzaklıktadır
İklim
Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir
Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
2000 - 1288
1997 - 1397
Ekonomi
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır şu son zamanlarda akyazı ve çevresine yapılan fabriklar nedeniyle gençler fabriklarda çalışmakta bu da ekonomi yönünden oldukça olumlu bir etki meydana getirmekte ve köyün ekonomisine büyük bir katkı sağlamaktadır
Altyapı bilgileri
Köyde ilköğretim okulu vardır Köyde, içme suyu şebekesi vardır kanalizasyon şebekesi yoktur Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır ancak görevli memurlarımız bulunmamaktadır Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır

Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kaynak : Yerel Net
Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz
|
|
|