Konu
:
Çetmi Köyü Ezine Çanakkale
Yalnız Mesajı Göster
08-14-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Ezine Çetmi Köyü - Çetmi Köyü Hakkında - Çetmi Köyü Tanıtımı - Çetmi Köyü Resimleri
Çetmi, Çanakkale ilinin Ezine ilçesine bağlı bir köydür
Tarihi
Çetmi Köyü Ezinedeki alevi köylerinden birtanesidir
İki dönemdir muhtarlık yapan Nezlet Özel köyün muhtarıdır
çevresindeki köylere göre daha büyük bir köy olan Çetmide ilköğretim 5
sınıfa kadar 90 öğrencisi ve anasınıfı olan bir ilköğretim okulu vardır
Kültür
Çetmi Köyü gelenek ve göreneklerine bağlı bir alevi köyüdür
Türkmenlik bu bölgede Alevilik anlamında kullanılmaktadır
çetmi tarihi
Dede Oğuzhan’dır kolu üçoktur Gökhan’ın hanımı Çepni doğurur Orta Asyalarda yerini alır Tarih sayfasına sokulmuş Çetmi
Torun Çepni cesur adı boy olmuş Kahraman, bahadır düşmana vurmuş T yi damga yapıp üstüne konmuş Gökhan’a dördüncü oğulmuş Çetmi
Orta Asyalardan olunca göçler Avrupa2ya doğru yürümüş Türkler Adıyla anılmış yerleşilen yer Komşuları ile dost olmuş Çetmi
Anadolu Türk’e mesken oluyor Çepnililer yurtta köyler kuruyor Zaman uzayınca bağ kayboluyor Hepsine ortak ad konulmuş Çetmi
Ülke genelinde uca dağılmış Yağı görüp vurmuş topraklar almış Düşman olanlara korkular salmış Bu topraklar ile yoğrulmuş Çetmi
Bazısı adını koruyor bugün Çoğu değiştirmiş Çepni imiş dün Hala izi vardır o eski özün Onurlu, şuurlu bir kolmuş Çetmi
Karaman beyliği zamanlarında Tahakküm gördüğü zor anlarında Dostluk devam etmiş aralarında Her zaman kalplerde tutulmuş Çetmi
Beyler Karaman’a yaparken kale Taşlar uzaklardan yüklenmiş bele İnsanlar gelince bitkin bir hale Kaçarken kafaya konulmuş Çetmi
Gizlice terk eder iki üç kişi Uzak diyarlara olmuş gidişi Son bulmuş dağların gözlemlenişi İkamet edecek yer olmuş Çetmi
Ormanlar içine yapılmış hane Demişler burası güzel şahane Aileyi alıp gelelim yine Kulaktan kulağa duyulmuş Çetmi
Geriye gelenler hayrette kalır Eve bir kurt gelip yavrulamıştır Kurtlar damı diye hala anılır Çepni’liler ile ad bulmuş Çetmi
Yeni evler yapıp yerleşilince İş düşmüş topluca yaşlıya gence Fertler güçlerini birleştirince Yeni bir köy olmuş kurulmuş Çetmi
Töresine bağlı küçük topluluk El ele verince çekmemiş yokluk Yıllarca bulunmuş bereket bolluk Geçen senelerde soyulmuş Çetmi
Benim atalarım P yi T yapmış M yi kullanarak N den de sapmış Bütün değerleri töreye katmış Aslına uyarak varolmuş Çetmi
Yıllar kovalamış birbirlerini Hadimliler yapmış su değirmeni Bünyesine almış abdal gencini Üçlü sülaleden yoğrulmuş Çetmi
Töreyi bozunca geçen çok zaman Ahlak başkalaşmış kalmamış orman Yine de bizimdir o asil vatan Gönüle beyine sokulmuş Çetmi
Karaman’a bağlı karyeymiş önce Aladağ içinde yere girince Bağlanmış Hadim’e ilçe denince Coğrafi alana sokulmuş Çetmi
Nüfus çoğalınca oluyor belde Bugün köyün çoğu başka yerlerde Yaşıyor topluca farklı illerde Yayılmış dünyaya duyulmuş Çetmiezne ilçe oldu ayvacıktan koptu koptu Çetmi’ye gün yaptı açıldı kutu Dergi ile ünü dünyayı tuttu Basın dünyasına sokulmuş Çetmi
ezine Çetmi benim vatanım Diğer Çetmi’liler hepsi soydaşım Ben diyorum gelin birlik olalım Yeniden dinçleşsin yorulmuş Çetmi
Ekonomi
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır
Ezine bölgesinde yapılan peynir üretiminin bir kısmı çevre köylerden toplanan sütlerden oluşmaktadır
Çetmi köyündede bu üretim için bir Kalkınma Koperatifi kurulmuştur
Köy halkı bu bölgede üretilen bamya ,börülce gibi sebzelerin büyük kısmını üretir
Kış aylarında ise Kaz Dağlarında yetişen melki(bir çeşit mantardır
)ve kestane köy halkının geçim kaynağı olmuştur
Ezinede ve çevre ilçelerde pazarcılık yapan köy halkı yazları ise kavun karpuz üretimi yapar
REfah seviyesi diğer köylere oramla yüksektir
ezinenin büyük köylerinden bir tanesidir
Muhtarlık
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2004 - Nezlet özel
Altyapı bilgileri
Köyde ilköğretim okulu vardır
Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur
Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır
Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur
Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır
Kaynak : Yerel Net , Vikipedi, özgür ansiklopedi
Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul