Yalnız Mesajı Göster

Tatlıpınar Köyü Merkez Balıkesir

Eski 08-14-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Tatlıpınar Köyü Merkez Balıkesir

Tatlıpınar Köyü Merkez - Tatlıpınar Köyü resimleri - Tatlıpınar Köyü hakkında - Tatlıpınar Köyü tanıtımı Balıkesir

İlçe: MERKEZ - İl: BALIKESİR

Köy Muhtarı: KAMİL KOCABIYIK

Muhtarlık Erişim Bilgileri:

Telefon: 0 (266) 252 10 68

Cep Telefonu: 0 (535) 223 22 44

Tatlıpınar Köyü, Balıkesir ilinin merkez ilçesine bağlı bir köydür

Tarihi

Köyün eski adı Deli Yusuflar'dırBu isim eskiden burada yaşamış Veli ve Yusuf isimli kişilerden gelmiştirVeli'nin Velipınarı adlı bir pınarı, Yusufun ise kuyusu bulunmaktamışBu yüzden köyün çevresine Veli Yusuf obası denilmiştirAyrıca köy bu iki kişinin Velipınarı çevresine konup 1325 yılları civarında Kayıhanlılar ve Ayrıklar isimli Yörük boylarıyla birleşmesiyle 50-60 hane olarak kurulmuşturKöye daha sonra Deliyusuf demişlerdirBu isim 1951 yılında Tatlıpınar adı olarak değiştirilmiştirKöyün adının Tatlıpınar konulması ise köyün Velipınarı adlı pınarının suyunun çok tatlı olmasıdırOsmanlı-Rus (93 Harbi) savaşında da köye Bulgaristan'dan 25-30'a yakın Muhacir hanesi gelip yerleşmiştir1925 yılında ilk okul açılmıştırOkulun açılışına Ali Hikmet Paşa bizzat katılmış ve şöyle söylemiştir; "Ben Balıkesir nüfusunda kayıtlı bu köyün adını Veliyusuf, Deliyusuf diye iki ad aldım Bu köyün adını Karayusuf olarak koyuyorum"1854-1864 yıllarındaki sicil kayıtlarındaysa köyde birçok Yörük aşireti vardır

Kültür

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur

Coğrafya ve İklim

Köyün iklimi, bozulmuş Akdeniz İklimi etki alanı içerisindedirKöy, Balıkesir Merkez'e 22 km uzaklıktadırKöye komşu köyler; Yeniiskender Köyü,Yaylacık Köyü, Büyükpınar Köyü, Gökmusa Köyü, Ovacık Köyü, Kırmızılar Köyü, Şamlı beldesidirKöy merkeze 22 km uzaklıktadır

Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 980
2000 900
1997 868

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
Seçim Yılı Muhtar
2009 Önder Gökdemir
2004 Kamil Kocabıyık
1999 Kamil Kocabıyık
1994 Kamil Kocabıyık
1989
1984

TATLIPINAR İLKÖĞRETİM OKULU TARİHÇESİ

1954’de köyün adının Tatlıpınar olarak değişmesinden sonra Tatlıpınar İlkokulu olarak hizmetini sürdürmüştür Okul binası 1940’ta restore edilmiş, 1969’ larda hizmet veremez duruma gelmiştir Bu gün içinde bulunduğumuz binanın 1969 yılında temelleri atılmış, 1975 yılına kadar köylülerin çabaları ile iki katlı, onbir derslikli, bir müdür odası ve tuvaletler ile 1975-1976 öğretim yılında eğitim-öğretime başlamıştır Eski okul binası enkazının kaldırılması ve çevre duvarları, Atatürk büstünün okul bahçesine dikilmesi ile güzel bir eser olarak eğitim öğretime devam etmektedir 1994 yılına kadar sadece Tatlıpınar köyü öğrencilerine hizmet veren okulumuz, bu tarihten itibaren taşımalı eğitimin hayata geçmesi nedeniyle Yeniiskender köyü öğrencilerine de hizmet vermeye başlamıştır 1995-1996 eğitim-öğretim yılında köy muhtarlığı ve vatandaş işbirliği ile okulumuzun çevre duvarları sıvanmış, pencere ve kapıları yenilenmiştir 1997-1998 öğretim yılında, kesintisiz sekiz yıllık eğitim-öğretime geçilmesi ile birlikte Yeniceiskender, Büyükpınar ve Yaylacık köyü 2 kademe öğrencileri okulumuza taşınmaya başlamıştır Bu nedenle okulumuzun öğrenci sayısı artmış ve derslikler yetersiz hale gelmiştir Bunun üzerine okul müdürlüğü ve muhtarlık girişimde bulunarak, 2004-2005 eğitim öğretim yılında valiliğimiz tarafından okulumuza ek bina olarak salon, öğrenci tuvaleti, laboratuar ve BT sınıfı olarak kullandığımız derslikler yapılmıştır Eski bina 2007 yılı yaz döneminde yapılan girişimler sonucu devlet vatandaş işbirliği ile tabanları, kapıları, pencereleri, değiştirilmiş, sobalı olan binaya kolorifer sistemi kurulmuş, yeniden iç kısmında kapsamlı bir tadilat yapılmıştır Okulumuzun kuruluşundan bu yana mezun olan öğrencilerden bir çoğu yurdumuzun değişik yörelerinde görev yapmakta, bir kısmı çeşitli lise ve dengi okullar ile üniversitelerde eğitimlerini sürdürmektedirler Okulumuz 2007-2008 öğretim yılında 13 kişilik eğitim öğretim kadrosu ile 169 öğrenciye hizmet vermektedir

Altyapı bilgileri :

Sağlık Evi
Var / Faal
Sağlık Ocağı
Var / Faal Değil

İlköğretim Okulu
Var / Faal

PTT Şubesi
Yok
PTT Acentası
Var

Su Şebekesi