Yalnız Mesajı Göster

Balıkesir Yöresel Yemek Kültürü - Balıkesirin Yöresel Yemekleri

Eski 08-14-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Balıkesir Yöresel Yemek Kültürü - Balıkesirin Yöresel Yemekleri



balıkesir'in yemekleri,balıkesir'in yöresel yemekleri,balıkesir yemekleri

BALIKESİR YÖRESEL YEMEKLER

Balıkesir İli coğrafi şartları ve çeşitli etnik grupları coğrafyasında barındırması nedeniyle zengin bir mutfak kültürüne sahiptirHer etnik grubun kendine has bir mutfak kültürü olduğu gibi zamanla etkileşimleri de olmuştur

İlin coğrafyasında tarıma elverişli toprakların büyük bir kısmında tahıl ekimi yapılmaktadırGeri kalan kısımlarda ise baklagiller ve sanayi bitkileri yetiştirilirKörfez Bölgesi'nde zeytin üretiminin gelişmiş olması yemeklerde zeytinyağı kullanımının yaygın olmasını sağlamıştırBalıkesir yöresinde iç kesimlerde yemeklerde zeytinyağının yanında çiçek yağı ve tereyağı da kullanılmaktadır Yöre mutfağı sebze ve ot yemekleri yönünden zengin olup yöre mutfağında ünlü birçok yemek vardır:Askalubrus,Mürdük Aşı,Sarmaşık,Börülce,Acı Filiz Kavurması

Yörede hayvancılık gelişmiş olup hayvansal ürünler tüm sofralarda yerini almıştırHayvansal gıdalarda Manyas,Gönen ve Susurluk İlçeleri tanınmıştır Bunun yanında Körfez Bölgesi'nde beslenme de deniz ürünleri önemli yer tutmaktadırDeniz ürünleri taze yenildiği gibi tuzlanarak da uzun süre saklanıp tüketilmektedirAyrıca hamur işleri de yaygın olup tüketimi fazladırMantı ve börek yapımlarının yanında köylerde mayalı ekmek yapımı da hamur işleri arasına girmektedir

Balıkesir yerel mutfağına ait bazı örnekler şunlardır:

Keşkek

Tirit

Börülce

Sura

Saçaklı Mantı

Peynirli Patlıcan

Düğün Çorbası

Zerde Tatlısı

Balıkesir Kaymaklısı

Höşmerim

Mafiş Tatlısı

Alıntı Yaparak Cevapla