Konu
:
Balıkesir Yöresel Yemek Kültürü - Balıkesirin Yöresel Yemekleri
Yalnız Mesajı Göster
Balıkesir Yöresel Yemek Kültürü - Balıkesirin Yöresel Yemekleri
08-14-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Balıkesir Yöresel Yemek Kültürü - Balıkesirin Yöresel Yemekleri
balıkesir'in yemekleri,balıkesir'in yöresel yemekleri,balıkesir yemekleri
BALIKESİR YÖRESEL YEMEKLER
Balıkesir İli coğrafi şartları ve çeşitli etnik grupları coğrafyasında barındırması nedeniyle zengin bir mutfak kültürüne sahiptir
Her etnik grubun kendine has bir mutfak kültürü olduğu gibi zamanla etkileşimleri de olmuştur
İlin coğrafyasında tarıma elverişli toprakların büyük bir kısmında tahıl ekimi yapılmaktadır
Geri kalan kısımlarda ise baklagiller ve sanayi bitkileri yetiştirilir
Körfez Bölgesi'nde zeytin üretiminin gelişmiş olması yemeklerde zeytinyağı kullanımının yaygın olmasını sağlamıştır
Balıkesir yöresinde iç kesimlerde yemeklerde zeytinyağının yanında çiçek yağı ve tereyağı da kullanılmaktadır
Yöre mutfağı sebze ve ot yemekleri yönünden zengin olup yöre mutfağında ünlü birçok yemek vardır:Askalubrus,Mürdük Aşı,Sarmaşık,Börülce,Acı Filiz Kavurması
Yörede hayvancılık gelişmiş olup hayvansal ürünler tüm sofralarda yerini almıştır
Hayvansal gıdalarda Manyas,Gönen ve Susurluk İlçeleri tanınmıştır
Bunun yanında Körfez Bölgesi'nde beslenme de deniz ürünleri önemli yer tutmaktadır
Deniz ürünleri taze yenildiği gibi tuzlanarak da uzun süre saklanıp tüketilmektedir
Ayrıca hamur işleri de yaygın olup tüketimi fazladır
Mantı ve börek yapımlarının yanında köylerde mayalı ekmek yapımı da hamur işleri arasına girmektedir
Balıkesir yerel mutfağına ait bazı örnekler şunlardır:
Keşkek
Tirit
Börülce
Sura
Saçaklı Mantı
Peynirli Patlıcan
Düğün Çorbası
Zerde Tatlısı
Balıkesir Kaymaklısı
Höşmerim
Mafiş Tatlısı
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul