08-14-2012
|
#3
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Güneydoğu Yemekleri - Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Ünlü Yemekleri
Diyarbakır Ünlü Yemekleri
Diyarbakır’da yemekler genellikle bol acılı ve yağlıdır Yöremizde geleneksel yemek çeşitlerinde etin özgün bir yeri vardır Anadolu’nun çoğu yerinde olduğu gibi yiyecekler kurutularak kışın saklanıp çeşitli yemekler yapılır
Kışın saklanan yiyeceklerden peynir ve çeşitleri, üzümden yapılan pestil, pekmez etten ise kavurma , sucuk gibi yiyecekler vardır Diyarbakır bölge mutfağının merkezidir
Meftuneler : Patlıcan Meftunesi, Kabak Meftunesi, Kenger Meftunesi
Dolmalar: Etli eşkili dolma(Sumaklı), Etsiz zeytinyağlı dolma, Kibe Mumbar
Zahire Yemekleri: Bulgur Pilavı, Belluh, İçli Köfte, Lapa, Hıllorik, Pıçık, Sığma, Lebeni (ayranlı çorba), Duzaklı Pilav, Kibe Kudur, Keşkek, Habenisk
Kırsalda Yenen Yemekler: Sörün, Mallez, Mastav
|
|
|