Yalnız Mesajı Göster

Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Yöresel Yemekleri

Eski 08-14-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Yöresel Yemekleri



Güneydoğu Anadolu bölgesinin yöresel meşhur yemekleri,Güneydoğu Anadolu bölgesi yöresel yemekleri,Güneydoğu Anadolu yöresel yemekleri

BABAGANUŞ (Diyarbakır yöresi yemeği)

Malzemeler (4 kişilik)

1 kilo patlıcan,
250 gram yoğurt,
5 adet iri çarliston cinsi biber,
1 avuç maydanoz,
1 çorba kasığı sadeyağ,
1 kahve kaşığı kırmızı biber,
birkaç diş sarmısak,
yeteri kadar tuz ve su

Yapılışı
Patlıcanlar kuvvetli bir ateşte her yanı kavurulacak bir şekilde pişirilir Patlıcanlar pişince bunların yanmış olan kabukları bir bıçakla yukarıdan aşağı doğru soyulur Kabukları temizlenen her patlıcan, içinde limonlu su bulunan bir kaba konur Beri yanda biberler kömür ateşinde pişirilir, yanmış olan zar gibi kabukları soyulur ve saplarıyla çekirdekleri çıkarılıp atıldıktan sonra yıkanır ve bir kenarda süzülür Patlıcanların temizlenmesi sona erince bunlar teker teker limonlu sudan çıkarılır, iyice sıkılır ve parçalara bölünerek havana konur Suyu süzülmüş biberler de parçalara bölünerek bunların arasına serpiştirilir Yeteri kadar tuz serpildikten sonra havanda iyice dövülerek macun hâline getirilir Biberlerle patlıcanlar dövülerek macun hâline getirilince bunları dövmeye devam ederken azar azar yoğurdu katıp bunlara yedirmeli Bu iş tamam olunca karışımı servis tabağına almalı Yıkandıktan sonra kıyılmış olan maydanozu üstüne serpiştirmeli Sadeyağla kırmızı biberi bir tavada kızdırdıktan sonra tabaktakilerin üstüne gezdirerek dökmeli ve hemen servis yapmalı


Şişbelek

Malzemeler:
150 gr kıyma
2 bardak un
1 bardak nohut
250 gr koyun parça et
1 kuru soğan
1 kase yoğurt
1 yumurta
tuz karabiber
nane
kırmızı biber

Yapılışı:
Etleri ve ıslatılmış nohutu pişirelimUn su ve tuz ile mantı hamuru hazırlayalımKıyma ve soğan ile mantı içi hazırlayalım,tuz karabiber ekleyelimHamuru açalım ve yarısına kıymalı içi sürelim diğer yarısını üzerine kapatıp minicik kareler keselim unlayalım yapışmasın diyeHamurları pişen et ve nohut karışımının içine ekleyelimHamurlar yumuşayıp üste çıkmaya başlayınca içine yumurta ile çırpılmış yoğurdu ekleyelim yavaşça ,kaynatalımNane ve kırmızı biberi yağda sos hazırlayıp üzerine ekleyelimServis yapalımAfiyet olsun



İÇLİ KÖFTE

MALZEMELER:

-750 gr dana kıyması (iki kere çekilmiş)
-1,5- 2 su bardağı ince bulgur
-3- 4 yumurta (1 tanesi, hamura, 2- 3 tanesi kızartılırken kullanılacak)
-1 avuç ceviz içi, 2 soğan
-Çam fıstığı, kuş üzümü (1'er çorba kaşığı)
-1 çorba kaşığı margarin
-1 bardak zeytinyağ veya ayçiçek yağı
-2 kahve kaşığı karabiber ve tuz
-2 kahve kaşığı kimyon
-1 kahve kaşığı kırmızı biber

YAPILIŞI:

İçinin Hazırlanması:

İnce doğranmış soğan, çam fıstığı, margarin ile kavrulur Kıymanın yarısı ilave edilir Suyunu çekince, tuz, karabiber, kimyon, doğranmış ceviz, kuş üzümü konup karıştırılır

1- İnce bulgur ile kıymanın diğer yarısı, tuz, karabiber, kırmızı biber ve bir yumurta, ara sıra su serperek iyice yoğrulur
2- Yumurtadan küçük parçalara ayrılıp avuç içinde parmak yardımı ile mümkün olduğu kadar ince açılır
3- Hazırlanan iç doldurulup delik kapatılır Islak avuç içinde sıkılıp düzeltilir
4- Kaynar az tuzlu suda birkaç dakika haşlanır (suyu fazla kaynatmamalı) Delikli kepçe ile alınıp, ılınınca çatalla çırpılmış yumurtaya batırılır Kızgın yağda kızartılır

Alıntı Yaparak Cevapla