08-14-2012
|
#7
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Yöresel Yemekleri
PERDELI PILAV
MALZEMELER
3 su bardağı pirinç
bir hindi budu ya da üç tavuk budu
1/2su bardağı badem (kavrulmamış)
250 gr tereyağı ya da margarin
1 tatlı kaşığı karabiber
isteyen 1 çorba kaşığı kuş üzümü ve 1 çorba kaşığı çam fıstığı ilave edebilir
HAMURU İÇİN:
3 yumurta
1/2 çay bardağı sıvıyağ
1 çorba kaşığı yoğurt
1çorba kaşığı silme tuz
2çorba kaşığı su
kulak memesi kıvamından az katıca bir hamur olacak kadar un
HAZIRLANIŞI
Tavuk ya da hindi butları haşlanır, pilav pişirmek için suyu bir tencereye alınır Butlar kemiklerinden ayrılır, parçalanır ve 2 çorba kaşığı tereyağı ya da margarinde kızartılır Tavaya alındığında tuzla va az bir miktar köri ve karabiberle tatlandırılır,tuz ilave edilir beklemeye alınır Bu arada pilav pişirilir demlenmeye bırakılmadan karabiber ilave edilir arzuya göre Soğumaya bırakılır pilav ve tavuk Bu arada kavrulmamış bademler haşlanır ve kabukları ayıklanıp ikiye bölünür, bir kenara alınır Hamuru için önce yumurtalar derin bir kaseye konur çırpılır tuz ilave edilir Daha sonra yoğurt, sıvıyağ ve su ilave edilir iyice birbirlerine karışmaları sağlanır En son olarak kıvama gelinceye kadar un ilave edilir ve hamur dinlenmeye bırakılır Üzerine nemli bir bez örterek 30 dakika dinlendirilir Çukur büyük bir borcam alınarak(bakır bir çukur kap daha uygun olur aslı bakır çukur tencerede pişer)her tarafı iyice tereyağı ile kalın bir tabaka olacak şekilde yağlanır, bademlerin bir kısmı kabın içine yağa yapıştırılır Hamur kabın şekline göre kenarlarından az bir miktar dışarı taşacak şekilde açılır ve kaba yerleştirilir Fırın 180 derecede ısıtılmaya bu aşamada başlanmalıdır Kaba yerleştirdiğimiz hamurun içine bir kat pilav üzerine badem üzerine tavuk sonra yine bir kat pilav alttaki malzemeleri örtecek kadar, sonra malzeme bitene kadar aynı işleme devam edilir En üstteki kat pilavdan olmalıdır
NOT:kuş üzümü ve çam fıstığı ilave etmek isteyenler bunları tereyağında kavurup pilavın içine ilave edip karıştırmalıdırlar Sıcak servis yapılmalıdır
Firik pilavı
Malzemeler:
500 gr kuzu kuşbaşı
1 büyük soğan
250 gr firik
250 gr pilavlık bulgur
4 su bardağı sıcak su
150 gr tereyağı
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 çorba kaşığı biber salçası
Tuz, karabiber
Hazırlanışı:
* Soğanı temizleyip küp küp doğrayın Kuşbaşı eti tencereye alın, suyunu salıp çekinceye kadar kavurun Soğanı ekleyip kavurmaya devam edin Salça, tuz ve karabiber ekleyip karıştırın 4 su bardağı sıcak su ilave edip bir taşım kaynatın
* Haşlanmış nohudu ekleyin Firik ve pilavlık bulguru ilave edip suyunu çekinceye kadar pişirin Tencereyi ocaktan alıp 5 dakika dinlendirin Tereyağını kızdırıp karabiber ekleyin ve pilavın üzerine gezdirin Tahta kaşıkla yavaşça karıştırın Sıcak olarak servis yapın
|
|
|