Konu
:
Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Yöresel Yemekleri
Yalnız Mesajı Göster
Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Yöresel Yemekleri
08-14-2012
#
8
Prof. Dr. Sinsi
Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Yöresel Yemekleri
Yuvarlama
Yarım kg
iri doğranmış et
250 gr
yağsız kıyma
1 kg torba yoğurdu
yarım kg
kırık pirinç
1 küçük soğan
yarım kg
nohut
(akşamdan ıslatılmış)
tuz
karabiber
1 kaşık katı yağ
1 kaşık nane
Pirinci ayıklayıp yıkadıktan sonra suyunu iyice süzün
Daha sonra havanda iyice ezip makineden geçirin
Diğer tarafta geceden ıslattığınız nohutla ete bir kaşık tuz ve su ilave ederek malzemeler iyice pişinceye kadar orta ateşte kaynatınız
Ezip un haline getirdiğiniz pirince, rendelenmiş soğan, yağsız kıyma tuz ve karabiber katarak yoğurun
Elinizi ıslatarak bundan nohut iriliğinde parçalar koparıp köftecikler hazırlayın
Bir tencereye 10 bardak su koyup tuz ekerek kaynatın, su kaynayınca köfteleri içine atıp 10 dakika kaynatın
Daha önce pişen nohutlu eti kalan suyu ile bareber köfteli suya ekleyin
Torba yoğurduna 1 yumurta kırıp hafif ateş üzerinde kaynayan yemeğin suyundan ekleyerek sulandırın
Bunu yemeğe yavaş yavaş terbiye yapar gibi katın
Katı yağı eritip naneyi ilave edip yemeğin üzerine gezdirin
Bu yemek Gaziantep ilinde Ramazan bayramlarında yapılan bir yemektir
Nişe Helvası (Gaziantep)
1 su bardağı Antep pekmezi
1 su bardağı su
1 çorba kaşığı tereyağı veya sıvıyağ
3
5 çorba kaşığı buğday nişastası (nişe)
Yarım su bardağı antepfıstığı ya da iri kıyılmış ceviz
1
Tencerede yarım su bardağı su ve pekmezi karıştırın
Yağı ilave edip yağ ve pekmez iyice eriyinceye kadar karıştırın
2
Yarım su bardağı suda nişastayı ezin
Boza kıvamındaki karışımı pekmezli suya azar azar akıtarak karıştırın
İyice koyulaşıp tane tane olunca tencereyi ocaktan alıp soğumaya bırakın
3
Servis tabağına alıp antepfıstığı ile süsleyin
Servis yapın
BÖREK ÇORBASI
MALZEMELER
250 gr az yağlı kıyma
500 gr kemikli et
2 su bardağı un
2 su bardağı süzme yoğurt
1 adet yumurta
1 adet soğan
1 tatlı kaşığı salça
2 çorba kaşığı tereyağı
½ çay kaşığı nane
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
HAZIRLANIŞI
Nohutu geceden ıslatın
Soğanı yemeklik doğrayın,1 kaşık tereyağında pembeleştirin
Kıymayı ilave ederek kavurun
Başka bir kapta un ve tuzu karıştırıp ortasını çukurlaştırın
Kavrulmuş kıymayı ekleyip biraz su ile sert bir hamur yapın
Hamuru merdane ile açın ancak çok ince olmamalı
Üçgen şeklinde katlandığında bir nohut büyüklüğünde olacak şekilde küçük kareler kesin
Tepsiye alın ve yaklaşık 6-6,5 saat kurumaya bırakın
Geceden ıslattığınız nohuta eti ekleyerek iyice pişirin
Hazırladığınız hamurları ekleyip 10-15 dakika daha kaynatın
Başka bir kabın içinde süzme yoğurdu bir bardak su, tuz ve yumurta ile çırpın
2 dakika kadar kaynattıktan sonra diğer tarafta pişmiş olan çorbaya ilave edin
Çok az yağda salça ve naneyi ezin
Yemeğin üzerine karabiberle birlikte gezdirin
Sıcak olarak servis yapın
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul