Yalnız Mesajı Göster

Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Yöresel Yemekleri

Eski 08-14-2012   #8
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Yöresel Yemekleri



Yuvarlama

Yarım kg iri doğranmış et
250 gr yağsız kıyma
1 kg torba yoğurdu
yarım kg kırık pirinç
1 küçük soğan
yarım kg nohut (akşamdan ıslatılmış)
tuz
karabiber
1 kaşık katı yağ
1 kaşık nane

Pirinci ayıklayıp yıkadıktan sonra suyunu iyice süzün Daha sonra havanda iyice ezip makineden geçirin Diğer tarafta geceden ıslattığınız nohutla ete bir kaşık tuz ve su ilave ederek malzemeler iyice pişinceye kadar orta ateşte kaynatınız Ezip un haline getirdiğiniz pirince, rendelenmiş soğan, yağsız kıyma tuz ve karabiber katarak yoğurun Elinizi ıslatarak bundan nohut iriliğinde parçalar koparıp köftecikler hazırlayın Bir tencereye 10 bardak su koyup tuz ekerek kaynatın, su kaynayınca köfteleri içine atıp 10 dakika kaynatın Daha önce pişen nohutlu eti kalan suyu ile bareber köfteli suya ekleyin Torba yoğurduna 1 yumurta kırıp hafif ateş üzerinde kaynayan yemeğin suyundan ekleyerek sulandırın Bunu yemeğe yavaş yavaş terbiye yapar gibi katın Katı yağı eritip naneyi ilave edip yemeğin üzerine gezdirin Bu yemek Gaziantep ilinde Ramazan bayramlarında yapılan bir yemektir


Nişe Helvası (Gaziantep)

1 su bardağı Antep pekmezi
1 su bardağı su
1 çorba kaşığı tereyağı veya sıvıyağ
35 çorba kaşığı buğday nişastası (nişe)
Yarım su bardağı antepfıstığı ya da iri kıyılmış ceviz

1 Tencerede yarım su bardağı su ve pekmezi karıştırın Yağı ilave edip yağ ve pekmez iyice eriyinceye kadar karıştırın
2 Yarım su bardağı suda nişastayı ezin Boza kıvamındaki karışımı pekmezli suya azar azar akıtarak karıştırın İyice koyulaşıp tane tane olunca tencereyi ocaktan alıp soğumaya bırakın
3 Servis tabağına alıp antepfıstığı ile süsleyin Servis yapın


BÖREK ÇORBASI

MALZEMELER

250 gr az yağlı kıyma
500 gr kemikli et
2 su bardağı un
2 su bardağı süzme yoğurt
1 adet yumurta
1 adet soğan
1 tatlı kaşığı salça
2 çorba kaşığı tereyağı
½ çay kaşığı nane
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz


HAZIRLANIŞI

Nohutu geceden ıslatın Soğanı yemeklik doğrayın,1 kaşık tereyağında pembeleştirin Kıymayı ilave ederek kavurun Başka bir kapta un ve tuzu karıştırıp ortasını çukurlaştırın Kavrulmuş kıymayı ekleyip biraz su ile sert bir hamur yapın Hamuru merdane ile açın ancak çok ince olmamalı Üçgen şeklinde katlandığında bir nohut büyüklüğünde olacak şekilde küçük kareler kesin Tepsiye alın ve yaklaşık 6-6,5 saat kurumaya bırakın Geceden ıslattığınız nohuta eti ekleyerek iyice pişirin Hazırladığınız hamurları ekleyip 10-15 dakika daha kaynatın Başka bir kabın içinde süzme yoğurdu bir bardak su, tuz ve yumurta ile çırpın 2 dakika kadar kaynattıktan sonra diğer tarafta pişmiş olan çorbaya ilave edin Çok az yağda salça ve naneyi ezin Yemeğin üzerine karabiberle birlikte gezdirin Sıcak olarak servis yapın

Alıntı Yaparak Cevapla