Yalnız Mesajı Göster

Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Yöresel Yemekleri

Eski 08-14-2012   #9
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Yöresel Yemekleri



Nuriye Tatlısı (Diyarbakır)

5 yumurta akı
1 yumurta
Yarım su bardağı su
4 su bardağı un
2 su bardağı iri çekilmiş ceviz
130 gr margarin
1 su bardağı nişasta
1 su bardağı süt
3-4 çorba kaşığı kaymak
Yarım tatlı kaşığı tuz

Şerbet için:
2 su bardağı tozşeker
2 su bardağı su
2 tatlı kaşığı limon suyu

1 Şerbeti hazırlamak için; tozşeker ve suyu tencereye alıp 5 dakika kaynatın Limon suyunu ekleyip 1-2 taşım daha kaynatın Ateşten alıp soğumaya bırakın
2 1 yumurta ve 5 yumurta akını hamur yoğurma kabına alın Yarım bardak tuzlu su ilave edip kar halini alıncaya kadar çırpın Unu ilave edip yumuşak bir hamur yoğurun Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp bezeler hazırlayın Üzerlerini nemli bir bezle örtüp 30 dakika dinlendirin
3 Margarini eritip soğutarak yarı donmuş kıvama getirin 30-35 cm çapındaki bir tepsiyi 1 çorba kaşığı kadar margarinle yağlayın 2 çorba kaşığı cevizi tatlının üzerine serpmek için ayırın
4 Bezeleri nişasta serperek çok ince açın 15 yufkayı aralarına iki yufkada bir yağ sürerek tepsiye yayın Üzerine cevizi serpin Kalan yufkaları da aynı şekilde tepsiye yayın En üstteki yufkayı yağlayın Önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlı fırında üzeri açık pembe olacak şekilde 25-30 dakika pişirin
5 Sütü ısıtıp tatlının üzerine gezdirerek dökün Tepsinin üzerine bir kapak kapatıp 10-15 dakika bekletin Şerbetin üçte bir kadarını tatlının üzerine dökün Tekrar kapağını kapatıp şerbeti çekmesini bekleyin Kalan şerbeti 7-8 dakika daha kaynatıp koyulaştırın ve tatlının üzerine gezdirin Tatlı soğuyunca dilimleyin Kaymak ve cevizle süsleyip servis yapın

Kaburga Dolaması (Diyarbakır)

1 su bardağı pirinç
1 çay bardağı iri çekilmiş badem
2 çorba kaşığı tereyağı
1 su bardağı su
2 çay kaşığı pulbiber
1 çorba kaşığı reyhan veya fesleğen
1 demet ince kıyılmış maydanoz
Tuz, karabiber

Kaburga malzemesi:

15 kg kuzu kaburga (ön kol)
Yarım çorba kaşığı
biber salçası
1 çay kaşığı karabiber

1 Pirinci yıkayıp süzün Tencerede tereyağını eritip pirinç ve bademi kavurun Karışımın yarısını bir kaba alıp ayırın Kalan karışıma 1 su bardağı su ekleyip pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirin Pilav soğuyunca pulbiber, tuz, karabiber, maydanoz, reyhan ve ayırdığınız pirinçli karışımı ekleyip karıştırın
2 Kaburgayı iç pilavla doldurup sağlam bir iplikle dikin Kaburga dolmasını büyük bir metal süzgece yerleştirin ve uygun bir kapakla kapatın Süzgeci, içinde su bulunan büyük bir tencerenin üzerine yerleştirin (suyun süzgece değmemesine dikkat edin) Buharda 3 saat pişirin
3 Biber salçasına karabiber ve çok az su ekleyip karıştırın Kaburga dolmasını fırın tepsisine alıp salçayı üzerine sürün 190-200 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 20 dakika pişirip Servis yapın


LALEZAR (Antep)

1 kg patates
1 adet soğan
1 tatlı kaşığı margarin
1 çorba kaşığı sirke
Yarım limonun suyu
1 demet maydanoz
2 adet dolmalık
Tuz ve karabiber

Patatesleri haşlayın ve kabuklarını soyun Ezerek, püre haline getirin Küçük küçük doğradığınız soğanı kırmızı biber çiğ olarak patates püresine ekleyin Tuzu, karabiberi, margarini, sirkeyi ve yarım limonun suyunu ilave edin iyice karıştırın Ceviz iriliğinde parçalar koparıp, elinizde yuvarlayın Üzerine bastırarak, bir çukur yapın Maydanozu ince ince kıyın Hazırladığınız patates toplarını maydanoza bulayın Kırmızı biberleri bol suyla yıkayın Tohum ve sap kısımlarım temizledikten sonra biberleri küçük küçük kareler şeklinde kesin Patates toplarının çukurlarına kırmızıbiber doldurarak, servis yapın

Alıntı Yaparak Cevapla