08-14-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Diyarbakır Yemekleri - Diyarbakır Yemek Kültürü
Geleneksel Diyarbakır Yemekleri - Diyarbakır Mutfağı - Diyarbakır Yemeklerinin Özellikleri
Diyarbakır deyince çoğu zaman dağ, taş bir de karpuz gelir akla Bağlık, bahçelik, meyvelik bir yerle bütünleşmeyen Diyarbakır, bunun tam aksi Kalenin hemen arkası bağ, bahçe, ova
Şeftali, karadut ve çeşitli meyvelerin yetiştiği Diyarbakır, yemekleri açısından gerek hayvansal gerek tahıl ürünleri bakımından çeşitlik gösterir Yemekler genellikle et ağırlıklı
Acılı, baharatlı ve yağlı Diyarbakır'ın ova kesiminde yani Bismil, Çınar ve Silvan'da mercimek, buğday, arpa ve pamuk; Kulp ve Lice'de ceviz, nar, Çermik ve Çüngüş'te üzüm yetişir Diyarbakır'da 38 çeşit üzüm bulunuyor ve her birinin çeşitli özellikleri bulunuyor
Diyarbakır'da gece gündüz arasındaki sıcaklık farkının fazla olması üzümü olumlu yönde etkiliyor Diyarbakır mutfağında koyun eti yaygın kullanılıyor Geleneksel yemekler arasında yer alan meftune koyun etiyle yapılan yaygın yemeklerden
Etli dolma, bacan venk, ekşili dolma, lepik, habenisk, kürt mustafa yemeklerden bir kaçı Bol yağlı, acılı, ekşili mutfağıyla ün salmış Diyarbakır, Doğu ve Güneydoğu Anadolu mutfağının tipik özelliklerini de taşıyor Zeytinyağı bölgede pek ilgi görmüyor
Et, çoğu kez patlıcan ve domatesle birlikte kullanılıyor Tarım alanına göz attığımızda buğday, arpa darı, pirinç, mercimek, pamuk ve tütün yetiştirildiğini görüyoruz Ekşi Diyarbakır yemeklerinin olmazsa olmaz
Sumak veya limonun katıldığı yemekleri sık sık görüyoruz Habenisk yemeği "sağ mercimek" denilen mercimekten yapılıyor Sağ mercimek; bütün kırılmamış olan mercimek türü
alıntı
|
|
|