Yalnız Mesajı Göster

Yozgatın Yöresel Yemekleri - Yozgat Yemekleri

Eski 08-13-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yozgatın Yöresel Yemekleri - Yozgat Yemekleri



Yozgat Yöresel Yemekleri
Yozgat Yöresi Geleneksel Lezzetler
Yozgatın Yöresel Yemek Tarifleri

ARABAŞI:

Malzemesi:

Hamur için:

• 5 kg su • 650gr un (12 kişiliktir)
5 litre suyun 3 litresi ateş üzerinde kaynatmaya bırakılır Kalan 2 litre soğuk suya 650 gr un ilave edilip çırpıcı ile çarpılarak bulamaç haline getirilir Bulamaç haline getirilmiş hamur kaynamakta olan suya birdenbire boşaltılır Oklava ile devamlı karıştırılarak hamur mısır patlağı gibi patlamaya başlayınca 3–4 dakika daha kaynatılıp 40 cm’ lik 2 adet Sini’ye dökülüp soğutmaya terk edilir

Çorba için:

• Tavuk veya Hindi eti (göğüs) • 5 kg su • 5 kaşık un (yağsız kavrulmuş un) • 2 kaşık salça • 1 kaşık pul biber • 150 ve 200 gr yağ
Tüm bu malzemeler çiğ olarak karıştırılıp ocağa konulur Köpük kayboluncaya kadar pişirilerek hazır hale getirilir İkramdan önce tikelenen et çorbaya ilave edilip bir taşım kaynatılıp servis yapılır Soğumaya bırakılan hamur, ıslak bir bıçak ile baklava dilimleri şeklinde kesilir Tepsinin ortası çorba kâsesi sığacak şekilde açılır, açılan yere çorba kâsesi yerleştirilir Kesilen hamurlar kaşık üzerine yerleştirilerek çorba ile birlikte çiğnemeden yutulur

MADIMAK:

Malzemesi:

• 15 kg Madımak • Bir kase yoğurt • 150 gr Pastırma • Bir-iki diş sarımsak • Tuz, biber, yağ, salça

Yapılışı:

15 kg madımak temizlendikten sonra satırla kıyılarak iyice küçültülür Bir tencereye yağ, salça, pastırma konularak kavrulur Kıyılan madımak üzerine ilave edilir 15 dakika pişirildikten sonra servis yapılır Sarımsaklanmış yoğurt isteğe göre sos olarak kullanılır


TESTİ KEBABI:

Malzemesi:

• 1 adet Testi • 3 kg Kuşbaşı et • 1 kg Domates • 300 gr Sarımsak • 200 gr Sivri biber • 200 gr Tereyağı • Karabiber, tuz

Yapılışı:

Doğranmış domates, sivri biber ve sarımsak kuşbaşı ete katılarak ezmeden iyice karıştırılır Yeterince tuz ilave edilir Testi içi iyice yıkandıktan sonra karıştırılan malzeme testinin içerisine doldurulur En üste tereyağı konulur Testinin ağzı hamur ile kapatılır ve ortası hafif açılır Genellikle açık havada odun veya meşe kömürü yakılmış bir ateşte pişirilir İki saate yakın bir zamanda pişen yemeği ilk defa yapanlara meşe kömürüyle yapmaları tavsiye edilir Yemek piştikten sonra testi kırılarak yemek testinin içinden servis yapılır

Alıntı Yaparak Cevapla