Konu
:
Yozgatın Yöresel Yemekleri - Yozgat Yemekleri
Yalnız Mesajı Göster
Yozgatın Yöresel Yemekleri - Yozgat Yemekleri
08-13-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Yozgatın Yöresel Yemekleri - Yozgat Yemekleri
Yozgat Yöresel Yemekleri
Yozgat Yöresi Geleneksel Lezzetler
Yozgatın Yöresel Yemek Tarifleri
ARABAŞI:
Malzemesi:
Hamur için:
• 5 kg su • 650gr un (12 kişiliktir)
5 litre suyun 3 litresi ateş üzerinde kaynatmaya bırakılır
Kalan 2 litre soğuk suya 650 gr un ilave edilip çırpıcı ile çarpılarak bulamaç haline getirilir
Bulamaç haline getirilmiş hamur kaynamakta olan suya birdenbire boşaltılır
Oklava ile devamlı karıştırılarak hamur mısır patlağı gibi patlamaya başlayınca 3–4 dakika daha kaynatılıp 40 cm’ lik 2 adet Sini’ye dökülüp soğutmaya terk edilir
Çorba için:
• Tavuk veya Hindi eti (göğüs) • 5 kg su • 5 kaşık un (yağsız kavrulmuş un) • 2 kaşık salça • 1 kaşık pul biber • 150 ve 200 gr yağ
Tüm bu malzemeler çiğ olarak karıştırılıp ocağa konulur
Köpük kayboluncaya kadar pişirilerek hazır hale getirilir
İkramdan önce tikelenen et çorbaya ilave edilip bir taşım kaynatılıp servis yapılır
Soğumaya bırakılan hamur, ıslak bir bıçak ile baklava dilimleri şeklinde kesilir
Tepsinin ortası çorba kâsesi sığacak şekilde açılır, açılan yere çorba kâsesi yerleştirilir
Kesilen hamurlar kaşık üzerine yerleştirilerek çorba ile birlikte çiğnemeden yutulur
MADIMAK:
Malzemesi:
• 1
5 kg
Madımak • Bir kase yoğurt • 150 gr
Pastırma • Bir-iki diş sarımsak • Tuz, biber, yağ, salça
Yapılışı:
1
5 kg
madımak temizlendikten sonra satırla kıyılarak iyice küçültülür
Bir tencereye yağ, salça, pastırma konularak kavrulur
Kıyılan madımak üzerine ilave edilir
15 dakika pişirildikten sonra servis yapılır
Sarımsaklanmış yoğurt isteğe göre sos olarak kullanılır
TESTİ KEBABI:
Malzemesi:
• 1 adet Testi • 3 kg
Kuşbaşı et • 1 kg
Domates • 300 gr
Sarımsak • 200 gr
Sivri biber • 200 gr
Tereyağı • Karabiber, tuz
Yapılışı:
Doğranmış domates, sivri biber ve sarımsak kuşbaşı ete katılarak ezmeden iyice karıştırılır
Yeterince tuz ilave edilir
Testi içi iyice yıkandıktan sonra karıştırılan malzeme testinin içerisine doldurulur
En üste tereyağı konulur
Testinin ağzı hamur ile kapatılır ve ortası hafif açılır
Genellikle açık havada odun veya meşe kömürü yakılmış bir ateşte pişirilir
İki saate yakın bir zamanda pişen yemeği ilk defa yapanlara meşe kömürüyle yapmaları tavsiye edilir
Yemek piştikten sonra testi kırılarak yemek testinin içinden servis yapılır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul