Konu
:
Boruktolu Köyü Hakkında Bilgi Meram Konya
Yalnız Mesajı Göster
08-13-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Meram Boruktolu Köyü - Boruktolu Köyü Hakkında - Boruktolu Köyü Resimleri - Boruktolu Köyü Tanıtım
Boruktolu Köyü 'nün 1770 yıllarındaa kurulduğu sanılmaktadır
Köy Konya Karaman yolunun 20
kilometresinde sağ tarafta bulunmaktadır
Bu köyün adıyla ilgili efsaneye Boruktolu Köyü İlköğretim Okulunda Türkçe Öğretmenliği yapan Sevilay Ayva'nın Boruktolu Köyü'ndeki Adet ve İnanışlar üzerine yapmış olduğu bir çalışmada ulaştım Buradaki adet ve inanışları bir sonraki yazımda sizlerle paylaşacağım
Birbirinden ilginç adet ve inanışları da en az efsaneler kadar merakla okuyacağınıza inanıyorum
Kimi adet ve inanışların sizin bölgelerde de olduğunu göreceksiniz kimileri ise bu bölgeye özgü olarak ilk kez karşılaşacaksınız
İsterseniz sözü uzatmadan gelelim efsanemize
Boruktolu Köyü Adının Efsanesi
Ahmet adında Konyalı bir çoban yaylaya çıkmak amacıyla köyün olduğu yere gelir
Bu bölgede de bol miktarda boruk adı verilen yabanî bir ot yetişmektedir
Ahmet çobanlık yaptığı için barınmak amacıyla bu otlardan kendisine bir tol (ev) yapar
Ahmet’in düzenini ve bu bölgenin verimliliğini gören diğer çobanlar da buraya yerleşirler
Onlar da boruk otundan evler yaparlar
Böylece köyün adı da “boruk otundan yapılmış tol (ev)”anlamına gelen Boruktolu olmuştur
Boruk : dağlarda yetişen kokulu süpürge ve yakacak olarak kullanılan bir ot türü olarak internette tanımlanıyor fakat bu ot ile ilgili olarak görsel materyal bulamadım
Boruktolu Köyüne Ait Resim ve bilgileri Bu başlık altında paylaşabilirsiniz
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul