08-13-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Karacaören Köyü Hakkında Bilgi Bünyan Kayseri
Kayseri İli Köyleri -Karacaören Köyü Bünyan- Karacaören Köyü Hakkında Bilgiler - Karacaören Köyü Resimleri
Kayseri
Bilgiler
Nüfus 221 (2007)
Koordinatlar
Posta Kodu 38600
Alan Kodu 0352
Yönetim
Coğrafi Bölge İç Anadolu Bölgesi
İl Kayseri
İlçe Bünyan
Karacaören, Kayseri ilinin Bünyan ilçesine bağlı bir köydür
Tarihi
1925 yılının Ocak Ayında başlayıp Haziran 1925 e kadar İzmit ve Mersin Limanlarına gelmişlerdir köydeki halk muhacir ve selanikten mübadele ile gelmişlerdir aynı zamanda 1936 yılında gelen 10 hane Bulgaristan Göçmeni vardır 1486 Yılında Karamanoğlu Beyliği Osmanlı İmparatorluğuna yenlince Osmanlı Karaman Oğlu Beyliği Halkını Kendi toprakları içerisinde Tehcire tabii tutmuş ve Osmanlı imparatorluğu yıkılıncaya Kadar buradaki yaşayan Halk Selanik ve Kozananın değişik köylerinden Bugünki Türkiye Cumhuriyeti Sınırları İçerisine Lozan Mubadele anlaşması gerği Göç ettirilmişlerdir
Kültür
Nohutlu Ekmek
Kavrulmamış Beyaz nohut dövülerek sıcak suda ekşimesi için çömlekte bekletilir Bu ekşime maya olarak kullanılır ve ekmek hamuruna karıştırılır
Hamur kersende yoğrulduktan sonra ekmek şekli verilir ve birkaç saat ekşimesi için bir örtü ile örtülür, ekşime tamamlanana kadar beklenir ve sonra sininin içerisine ekmek hamurları yerleştirilip fırışlık denilen bir kapama aleti hamurun üzeri kapatılır
Saman artıkları ve kaba samanlarla ısıtılmış olan fırışlık ve sini tekrar sıcaklığı devam eden ocağa konulur rengi hafif kahverengi olana kadar bekletilir ve ekmek çıkartıldıktan sonra tekrar dinlenmesi için bir bez örtü ile örtülür Hamur olma ihtimali bitince yenilebilir Sıcak iken yağ, tuz ve biber ile çok lezzetli olur en az bir hafta kadar bekler ve geç bayatlar
Mısır Ekmeği
Mısır unu, sıcak su, tuz, maya ve soda ile kulak memesi yumuşaklığına gelinceye kadar yoğrulur Hamur iyice kabarıncaya kadar bekletilir sininin içerisine ekmek hamuru, kek veya revani şeklinde tepsi içerisine boşaltılır veya konulur
Fırışlık denilen bir kapama aleti hamurun üzeri kapatılır Hamurun üzeri ıslak bir elle şekil verilmek ve dağıtılmak için düzlenir Mısır ekmeğinin pişirilmesinde yüksek sıcaklık kullanılır
Ocak saman artıkları ve kaba samanlarla ısıtılmış olan fırışlık ve sini tekrar sıcaklığı devam eden ocağa konulur rengi hafif kahverengi olana kadar bekletilir ve ekmek çıkartıldıktan sonra tekrar dinlenmesi için bir bez örtü ile örtülür Hamur olma ihtimali bitince yenilebilir
Coğrafya
Kayseri iline 48 km, Bünyan ilçesine 22 km uzaklıktadır
İklim
Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir
Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 221
2000 282
1997 263
Ekonomi
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır
Muhtarlık
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2004 - İSMAİL KILIÇ
1999 - ismail klıç
1994 - ismail kılıç
1989 -ismail kılıç
[[1984= hasan pala
Altyapı
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır
Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz
|
|
|