Konu
:
Karbonhidratlı Besinler - Karbonhidratlı Besinler Nelerdir
Yalnız Mesajı Göster
Karbonhidratlı Besinler - Karbonhidratlı Besinler Nelerdir
08-13-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Karbonhidratlı Besinler - Karbonhidratlı Besinler Nelerdir
Karbonhidratlı Besinler - Karbonhidratlı Besinler Nelerdir
- Karbonhidratlı Besinler Nelerdir
Besinlerden sağladığımız en temel enerji kaynağı karbonhidratlardır
Günlük enerji ihtiyacımızın yaklaşık %60' ı karbonhidratlardan sağlanmalıdır
1 gr karbonhidrat 4 kcal enerji sağlamaktadır
Birkaç molekülden oluşan şeker ve çok sayıda molekülden oluşan nişasta ve lif olarak besinlerde bulunurlar
Şeker formundaki karbonhidratlar kolayca sindirilerek hızlı bir şekilde kana karışırlar
Nişasta formundaki karbonhidratlar ise çok sayıda molekülden oluştuklarından karmaşık yapıdadırlar
Sindirimleri ve kana karışmaları daha fazla zaman gerektirir
ŞEKER
Şekerler basit yapıdaki karbonhidratlardır
Glikoz früktoz galaktoz tek şeker molekülünden oluşurlar ve monosakkarid olarak isimlendirilirler
Bu tekli şeker moleküllerinin birleşerek oluşturduğu ikili şeker molekülü formları da disakkarid olarak isimlendirilirler
Örneğin glikoz ve früktoz birleşerek sofra şekeri olarak bilinen sakaroz şeker formunu oluştururlar
Şeker çok çeşitli yiyeceklerin yapımında tatlandırıcı olarak kullanılır
Yüksek miktarda kalori sağladığından ve herhangi bir vitamin ya da mineral içermediğinden dikkatli tüketilmesi gerekmektedir
Besinler ile alınan tüm karbonhidratlar basit yapıdaki şeker formu olan gilikoza dönüştürülürler
Böylelikle tüm hücrelerin kullanabileceği bir enerji kaynağı olarak kullanılırlar
Glikoz ayrıca gilkojene dönüştürülür ve kullanıma hazır enerji kaynağı olarak karaciğerde kaslarda depolanır
Özellikle beyin enerji kaynağı olarak sadece gilikozu kullanır
Beyin kan şekeri seviyesini korumak için açlık hissini oluşturur ve açlık giderilinceye kadar vücutta depolanan diğer enerji kaynaklarının kullanılmasını sağlar
Besin kaynakları
Sofra şekeri tatlılar bal pekmez kuru üzüm dondurma meyve
NİŞASTA
Çok sayıdaki şeker molekülü bir araya gelerek nişasta diğer adıyla polisakkarid formunu oluştururlar
Daha çok bitkisel besin kaynaklarında bulunurlar
Vücut tarafından kullanılabilir enerji kaynağına diğer bir deyişle yapılarındaki gilikoz moleküllerine ayrıştırıldıklarından sindirimi ve kana karışmaları basit formdaki karbonhidratlara oranla daha fazla zaman almaktadır
Bu sebeple kan şekeri seviyesini hızlı bir şekilde değil de yavaş yavaş arttırırlar
Besin kaynakları
Buğday patates pirinç muz yer fıstığı havuç mısır
LİF
Lif sadece bitkisel kaynaklarda bulunan önemli bir karbonhidrattır
Çözünebilen ve çözünemeyen olarak iki grupta incelenirler
Çözünebilen besin lifleri kan şekerinin kontrol edilmesine ve kötü kolesterol seviyesinin düşmesine yardımcı olur
Çözünemeyen besin lifleri ise daha çok dışkının hacim kazanmasını sağlar ve kolon kanserini önler
Araştırmalar günlük alınması gereken lif miktarının 20-35 gram civarında olması gerektiğini göstermekle birlikte günümüz koşullarında değişen beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzları bu miktarın ancak yarısının tüketildiği göstermektedir
Besin kaynakları
Çözünebilen lif kaynakları:
Yulaf baklagiller bezelye havuç pirinç kepeği arpa turunçgiller çilek muz
Çözünemeyen lif kaynakları:
Buğday kepeği esmer pirinç arpa lahana pancar şalgam karnabahar sebze ve meyve kabukları
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul