Yalnız Mesajı Göster

Ramazanı Kilo Almadan Geçirmenin Yolları

Eski 08-13-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Ramazanı Kilo Almadan Geçirmenin Yolları



Örnek mönü


(Bu beslenme planı oruç tutabilen ve beslenmeyi etkileyebilecek herhangi bir sağlık sorunu olmayan yetişkinler için uygundur)


Sahur 1


1-2 dilim ekmek

1-2 dilim peynir veya 1 yumurta

5-6 adet zeytin Salatalık-domates

Meyve veya 1-2 çay kaşığı bal-reçel


Sahur 2


1 bardak süt ve 1 dilim börek

Sahur 3

1 kase çorba, domates, salatalık,

1 dilim ekmek, 1 kase yoğurt

İftar

1-2 zeytin veya hurma veya peynir

1 kase çorba

1 porsiyon et yemeği veya etli sebze yemeği

Salata (az yağlı)

2-3 dilim ekmek veya pilav, makarna ya da 1 dilim börek


Ara öğün


2 meyve, 1 su bardağı süt-yoğurt ya da 1 kase meyve kompostosu, gece yatarken süt

Haftada 2-3 kez ara öğün yerine güllaç gibi bir sütlü tatlı yenilebilir


Hafif bir iftar ve sahur için öneriler


İftar


Su veya zeytin ile oruç açıldıktan sonra

1 kase çorba

Bol salata (az yağlı)

1-2 ince dilim esmer ekmek

2000

Bol salata (az yağlı)

6-8 yemek kaşığı sebze yemeği (susuz)

2 köfte kadar az yağlı tavuk, balık, hindi ya da kırmızı et

1 kase yoğurt

1-2 ince dilim esmer ekmek

2100

1 kase sütlü tatlı veya meyve tatlısı veya biraz ceviz, fındık

Açık çay veya bitkisel çay

2230

2 porsiyon meyve


Sahur


Akşam yemeğinde olduğu gibi sebze yemeği, et, ayran, çorba veya kahvaltılık

1 bardak süt veya ayran

1 haşlanmış yumurta

1 büyük dilim beyaz inek peyniri

5 adet zeytin

Domates-salatalık vb söğüş sebze

1-2 dilim esmer ekmek

(En az 40 dakika-1 saat sonra bir porsiyon meyve yenip yatılmalı)


Reflüye dikkat!


Ramazan ayında en sık karşılaşılan sorunlardan ikisi, mide asidinin yemek borusuna kaçması olarak tanımlanan reflü ve kabızlık Reflüyü önlemek için kahve, kakao, çikolata gibi aşırı kafein alımından kaçınmalı, yemeği yer yemez yatmamalı, yağlı yiyecekler yememeli Bunun dışında kabızlık problemi çekenler, posalı besinleri daha fazla tüketmeli Bunun için meyve ve sebze tüketimlerinin artırılması, tam buğday veya çavdar ekmeği tüketilmeli, su tüketimi artırılmalı


AYŞEGÜL AYDOĞAN /Milliyet

Alıntı Yaparak Cevapla