08-13-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Sağlıklı Beslenme İçin İpuçları
Sağlıklı yaşam için, besinlerden alınan enerjinin mutlaka dengeli olması gerekir Bunu başarmak ise hiç de zor değil Bir kaç küçük ama önemli noktaya dikkat ederek sağlıklı yaşama kavuşabilirsiniz
Bir günde alacağınız enerjinin yüzde 50-60'ı karbonhidratlardan (tahıllar), yüzde 30'u yağlardan, yüzde 10-15'i proteinlerden (et ve süt ürünleri, kuru baklagiller) karşılanmalıdır
Taze besinler kullanılmadan önce çok iyi yıkanmalı ve kurulanmalıdır
Sebzeler ve meyveler gerekli ise soyulmalı ve mümkün olduğunca kabuklu olarak ve çiğ, ya da az suda hafif pişmiş olarak tüketilmelidir
Yeşil sebzeler pişirilecekleri zaman kesilmeli ve mümkün olduğunca buharda pişirilmelidir Kök sebzeler hafif tuzlu ve ancak üzerini örtecek kadar az suda pişirilmelidir
Ekmeği kızartmak ya da pastörize sütü kaynatmak, vitamin kaybına ve proteinlerin bozulmasına neden olur Ekmek olarak mümkünse kepekli buğday ekmeğini tercih ediniz Çünkü kepek bağırsakların daha düzenli çalışmasına yardımcı olur Sütün yarım yağlı veya yağsız ürünlerini tercih ediniz
Yağlar, yaşamak için ihtiyacımız olan 6 temel besin maddesinden biridir Yağlar enerji verirler ve A, D, E, K vitaminlerinin vücudumuza alınarak faydalı olmasını sağlarlar
Yemek yaparken kızartma yerine fırın, ızgara, buğulama ve haşlama gibi yöntemleri tercih ediniz
Kuyruk yağı ve tereyağı gibi, et ve süt ürünlerinde bulunan hayvansal yağlar, doymuş yağlardır ve kandaki kolesterolü yükseltirler Etlerin görünür yağlarını temizleyiniz Tavuk ve balığın yağlı olan derisini yemekten kaçınınız
Yemeklerinizde tuz yerine taze doğal otlar ve baharatları kullanmaya özen gösteriniz
Ay, mısırözü, zeytinyağı gibi bitkisel sıvı yağlarda ve margarinlerde bulunan doymamış yağlar, kandaki kolesterolü düşürürler Beslenmenizde tereyağı yerine sıvı yağları ve doymamış yağlar açısından zengin margarinleri tercih ediniz Çünkü tereyağı kolesterol içerir, margarinler ise içermezler
Porsiyonları mümkün olduğunca küçük tutunuz, az az, sık sık besleniniz
Yemeği ağır tatlılar yerine meyve, komposto ya da hafif tatlılar ile tamamlayınız Tereyağlı ve kremalı tatlıları tercih etmeyiniz
Kahvaltıya taze meyve ya da bir bardak portakal suyu ile başlayınız
Salam, sosis, sucuk gibi hayvansal yağlardan ve kolesterolü yüksek gıdalardan kaçınınız
Salatalar karbonhidrat, vitamin ve lif açısından zengin besinler olduğu için bol miktarda tüketiniz Tatlandırmak için sos ve krema yerine çok az sıvı yağ, sirke ya da limon kullanınız
Sağlıklı beslenme için içecekler de önemli bir yer tutar
Her insanın günde en az 2 litre su içmesi gerekir İçecek olarak su, soda, taze meyve suyu ya da düşük kalorili içecekler tercih ediniz
|
|
|