Konu
:
Neden Yiyenler Zayıf Da Yemeyenler Şişman?
Yalnız Mesajı Göster
Neden Yiyenler Zayıf Da Yemeyenler Şişman?
08-13-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Neden Yiyenler Zayıf Da Yemeyenler Şişman?
İnce kalmaya çalışmak neden bu kadar zor? Yoksa bedenimizi hiç tanımıyor muyuz?
Haydi yüzleşelim; çoğumuz sürekli diyet yapıyoruz! Yediklerimizi kısmak için ne kadar uğraşırsak uğraşalım kilolar yerleşmeye devam ediyor
Peki ince kalmaya çalışmak neden bu kadar zor? Yoksa bedenimizi hiç tanımıyor muyuz?
Gözünüz pastanın ikekşi diliminde ama almamaya karar verdiniz çünkü kilonuza dikkat ediyorsunuz
Fakat arkadaşınız üçüncü dilimini yiyor
Nasıl istediği her şeyi yiyip de ince kalabiliyor? Kendi kendinize ‘metabolizması benimkinden hızlı olmalı’ diye düşünüyorsunuz
Fakat Jill Fullerton-Smith ince kişilerin metabolizmasının aslında şişmanlarınkinden daha yavaş olduğunuz söylüyor: “İnce insanların daha hızlı değil daha yavaş metabolizmaları vardır
Nasıl büyük bir araba küçük bir arabaya göre daha fazla benzin yakarsa iri bir beden de küçük bir bedene göre daha fazla yakıt yakar
Her gün kullandığınız yakıtın miktarı yani kaloriler sizin metabolik hızınızdır
İnce arkadaşınızın metabolizması sizinkinden yavaştır ve yediklerini size göre daha yavaş yakar
Aşırı kiloluysanız ve fazla kiloları vermek istiyorsanız metabolizmanızın nasıl çalıştığını anlamanız önemlidir
Sürekli yaktığınızdan daha fazla kalori alıyorsanız kilo alırsınız
Bu bu kadar basittir
Harcamadığınız her 7 bin 700 kalori için bir kilogram beden yağınız olur
Ekstra her 3 bin 500 kalori için de 453 gram
Ve kilo aldığınızda metabolizma hızınız artar sonunda aldığınız enerji ile yaktığınız enerji tekrar dengelenir
”
1 SAATTE HARCANAN KALORİ
Saatte harcadığınız kalori büyük oranda ne yaptığınıza bağlıdır
Aşağıdaki rakamlar 70 kilo ağırlığında kırk yaşındaki bir kadın için geçerlidir:
- Bir saat sakin oturmak: 90 kalori
- Bir saat yürümek: 280 kalori
- Bir saat jogging: 750 kalori
AÇKEN iÇiLEN SU iŞE YARAMAZ
Lif tok tutucu bir gıda tipidir
Lif oranı yüksek beslenme daha uzun süre tok kalmanıza yardım edecek toplamda daha az kalori almanızı sağlayacaktır
Sağlığınız için de yararlıdır
Lif tahıl bakliyat meyve çiğ ve az pişmiş sebzeler gibi bitkisel gıdalarda bulunur
Lif çok az kalori verir ama şişirir
Mideniz boş olduğunda bol miktarda ghrelin üretir bu da beyindeki ‘yeme isteği düğmesi’ne basmasına neden olur
Yemek yedikten sonra mide duvarınız gerilir ve ghrelin (açlık hormonu) üretimi durur
Lif bir sünger gibi davranır mideden geçerken suyu tutar ve emer
Bol su içeren yiyecekler tokluk hissini artırabilir
Yemekten önce içeceğiniz bir bardak suyun faydası olmaz çünkü mide sıvıların geçip gitmesine izin verir
Düşük kalorili çorbalar karnınızı doyurmanın başka bir yoludur
Su gıdayla karışık olmalı ki mideden geçip gitmesin
Açlığı geciktirmenin bir başka anahtarı da proteindir
Proteinden yana zengin gıdalar genelde yağlı ya da karbonhidrat oranı yüksek gıdalara göre daha doyurucudur
Protein yüklü gıdalar arasında yağsız et balık baklagiller tofu ve kabuklu yemişler bulunur
Kalsiyum etkisi
Genellikle insanlar kalori kısıtlamalı bir rejime başladıklarında vazgeçilen ilk şeylerden biridir peynir
Süt ürünlerinin genel olarak yağ oranı yüksek olma ünü vardır
Fakat araştırmacılar 1980’lerde beslenme ile kan basıncı arasındaki ilişkiyi incelerken kalsiyumun kilo verdirici etkisini rastlantı eseri gördüler
Bu etki tartışılıyor ama onlarca araştırma bunun gerçek en azından aşırı kilolu olanlar için gerçek olduğuna dair kanıtlara kanıt ekliyor
O halde ara sıra mideye bir parça güzel peynir indirmek düşündüğünüz kadar kötü değil
Az yağlı olanları seçerseniz yoğurt peynir ve sütü düzenli olarak hayatınıza tekrar katabilirsiniz
Muhtemelen bunlar olmadan verdiğinizden daha fazla kilo vereceksiniz
Toplam kalori alımınız aynı olsun ama daha fazla süt ürünü tüketin böylece kilo verebilirsiniz
Bunun için;
- Bir litresinde 700 mg kalsiyum içeren az yağlı süt veya yoğurdu kahvaltı gevreklerinin üzerine dökün
- Soğuk milkshake ve sıcak sütlü çikolata için
- Sütlaç ve sütlü irmik tatlısı gibi sütlü tatlıları yeniden keşfedin
- Doğranmış taze yaz meyveleriyle yiyin
- En sevdiğiniz meyveyle karıştırarak içecek hazırlayın
- Salatalar için yoğurtlu sos ya da atıştırmalık sebze dilimleri için batırma sosu hazırlayın
- Doğal olarak az kalori içeren lor peyniriyle salata yapın
TOKLUK iÇiN 15 ÖNERi
1- İştahınızı dizginleyin daha az yersiniz
Düşük enerji yoğunluklu yiyecekler daha az kaloriyle iştahınızı bastıracaktır
2- Su içeriğinin yüksek olmasına bakın: çorbalar sebzeler meyveler
3- Az yağlı seçenekleri tercih edin çünkü kalorilerin çoğu yağlardan gelir
4- Lif oranı yüksek yiyecekler seçin: tam gıdalar meyve ve sebzeler
Bu tür yiyecek- ler midenizde şişer tokluk hissetmenizi sağlar
5- Protein yönünden zengin gıdalar yağsız et balık ve yemişler uzun süre sizi tok tutar
6- Yanınızda atıştırmalık krik krak ya da çikolata yerine ufak bir poşet badem taşıyın
7- Kahvaltıda bol yemiş içeren üzerine yoğurt gezdirilmiş müsli deneyin
8- Beyaz ekmeğin yerine tam undan yapılma ekmeği geçirin
9- Beyaz makarna yerine tam undan yapılmış makarna kullanmaya gayret edin
10- Akşam yemeğinde tabağınızdaki sebzelerin porsiyon büyüklüğünü artırın
11- Sandviçinize peynir salam gibi kalori bombaları yerine salata doldurun
12- Ara öğünlerde en sevdiğiniz meyveyi seçin ya da sebze çubuklarını deneyin
13- Çorba ve tencere yemeklerinize fazladan sebze ekleyin
14- Yemeğinizin yanına salata isteyin
Salata sizi şişirir ve doygunluk hissi verir
15- Başlangıç olarak az kalorili sebze çorbası için
Bu sizi tıkayacaktır
ÇORBA TOK TUTAR
Diyet yapan pek çok kişi yemekten önce bir bardak su içmenin iştahı azaltmaya yardımcı olduğunu ve daha az yeme misyonlarına yardım ettiğini söyler
Jill Fullerton-Smith ‘Gıdalar Hakkındaki Gerçekler’ kitabında bu düşünceyi teste tabii tutarak şaşırtıcı sonuçlar aldıklarını anlatıyor:
“Deneyimiz için Londra’daki işlek bir pastanesinde yirmi gönüllü ile çalıştık
Öğle yemeği yüksek ısıda ızgara edilmiş tavuk sebze ve mantardan oluşuyordu ve yanında bir küçük şişe de su vardı
İlk versiyonunda tüm katı yiyecekler bir tabakta sunuldu ve su da yemeye başlanmadan önce içildi
İkici versiyonunda tüm malzemeler suyla karıştırılarak çorba yapıldı
Suyun tek başına hiç besin ögesi içermediği için mideden geçip gittiğini biliyorduk
Ancak çorbanın içinde su yiyecekle karışık haldedir ve uzun süre midede tutulur
O halde çorba şeklindeki yemek midede daha fazla alan kaplayacaktır
Yemekleri yedikten sonra gönüllülerimiz üç saat boyunca her 45 dakikada bir bize ‘kendilerini ne kadar tok hissettiklerini ve yeniden yemek yiyebileceklerini hissedene kadar ne kadar süre geçeceğine’ ilişkin fikir veren bir soru form doldurdu
Bedenin içinde neler olup bittiğini görmek için de üniversite araştırmacıları gönüllülerimizden üçünden bir dizi MR (manyetik rezonans görüntüleme) aldı
Alınan görüntüler çorba haline getirilmeyen yemeğin midede daha az yer aldığını gösterdi
alıntıdır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul