08-13-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İlhan Selcuk - Kuru Fasulye
Bir dostum var; görmüs gecirmis adamdir; düyayi dolasmistir; üc-dört yabanci dili bilir; cogu konuda ayrintili bilgilere sahiptir; satranc, bric, bezik gibi oyunlari güzel oynar; müzikten anlat; sakaraklidir; üstelik bekardir
Bir gün tutturdu:
-Sana bir fasulye ziyafeti cekecegim, parmaklarini birlikte yiyeceksin
Kuru fasulye yemeklerin padisahidir Atatürk´ün en sevdigi yemegin kuru fasulye pilav oldugunu cogu yerde okumustum Askerlikte karavanaya en iyi giden yemek kuru fasulye pilavdir Kibar lokantalarla kazikci meyhanelerde pek bulunmaz; ama, asci dükkanlarinda cok iyi pisirirler kuru fasulyeyi  
-Az kuru ver  
-Pilav üstü fasulye 
Canim kuru fasulye velinimetimizdir; sulusuna ekmek ban, helmelisini kasikla  
Dostuma birkac günlügüne misafirdim; kuru fasulye pisirecegini duyunca sevindim Biraz da biber tursusu aldik mi, kis kiyamette ne güzel olurdu! Hem benim dostum her konuda öyle bilgiliydi ki, güzel kuru fasuyle pisirecegine inanmistim Dört iklimde dolasmis Cin lokantasindan Fransiz mutfagina degin her yere girip cikmis bir kimsenin kuru fasulye gibi basit bir yemegi pisirmesi isten degildi
Her neyse  
Dostum carsiya gitti, fasulyeyi aldi geldi; bir de ne göreyim? Kesekagidinin icindeki barbunya fasulyesi degil mi? Icime kurt düstü Kuskuyla sordum:
-Yahu biz kuru fasulye pisirecegiz, barbunya fasulyesiyle ne isimiz var ki?
Kafasini salladi:
-Bu daha iyi olur
Olur mu olur
Ben sustum Dostum bilgic tutum ve davranislarla yemegi atese vurdu Oturduk Konusuyoruz Bizimki arada sirada mutfaga girip cikiyor Bir saat gecti Acaba pisti mi yemek? Bu kez ben de meraklandim Dostum kasigi verdi:
-Bir de sen bak!
-Himm, daha pimesi gerek, cok sert  
-Evet  
Iki saat gecti, fasulye pismedi, üc saat gecti, fasulye kayniyor:
-Bir bakalim  
-Cok sert yahu, galiba bu fasulyenin cinsi iyi degildi, simdiye degin pismeliydi
-Yok, yok; biraz daha bekleyelim  
Bekledik, fasulye besinci saatin sonunda yine pismedi, ama yemegin suyu bitti:
-Su katalim
-Pismis asa soguk su katilmaz!
Suyu kaynatip tencereyi yeniden doldurduk Ben sokaga ciktim Aksama eve geldigimde sordum:
-Hani fasulye?
Ses yok
Ertesi sabah fasulyeyi al bastan kaynatmaya basladik; yedi saat, sekiz saat, fasulye pismiyor; sertlesiyor, sertlesiyor, sertlesiyor, sertlesiyor  
Olayi bir hanima anlattim, güldü:
-Ayol, dedi, fasulye aksamdan islatilir, siser; sonra suda kaynatilir, suyu süzülür; yagi konur, pisirilir
Güldüm
Her isin bir raconu var, püf noktasi var, elindeki isin cahili oldun mu kuru fasulye bile pisiremiyorsun; istedigin kadar kaynat, kaynat, kaynat; olmuyor, olmuyor, olmuyor
ILHAN SELCUK
AGLAMAK VE GÜLMEK KITABIN DAN ALINTIDIR
|
|
|