Konu
:
İletişimde En Hassas Nokta...
Yalnız Mesajı Göster
08-13-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Ben mesajını duyan bir kişi karşısındakine ne hissettirdiğini öğrenir;eğer bu olumsuz bir duyguysa,kendi isteğiyle davranışını değiştirir veya değiştirmez
yani davranışının sorumluluğu tamamen kendisine aittir
suçlama olmadığı için ben mesajıyla gönderilenler genelde gönüllü bir farklı davranma çabasına zemin hazırlayabilir
ben dilinin en önemli faydası,karşımızdakine'Ben böyle hissediyorum ama bu davranışın herkese böyle hissettirmeyebilir!'anlamını ihtiva eden bir mesaj gönderildiğinden ,onun suçlanmadan kendini gözden geçirmesine imkan tanımasıdır
çünkü kesinlik taşıyan yargılmalar karşısında özellikle çocuklar ne yapacaklarını bilemezler
ÖRN;sen mesajı:'Çok kabasın!Her zaman sözümü kesiyorsun!'ben mesajı:'birşey söylemeye başlayıpta bir türlü sonunu getiremediğim zman çok rahatsız oluyorum
'
Sen mesajı iletişimi engeller,sen dilidir ve genellikle kızgınlık ifadesi için kullanılır;bizim hakkımızda bir mesaj göndermez,odak hep karşımızdaki kişidir
ben mesajı gönderen kişi kendi hakkında yaptığı değerlendirmeyi karşısındakiyle paylaşmak isteğindedir
ben mesajı karşımızdakini suçlayıcı ifadelerden arınmış ve tamamen kendi duygu ve düşüncelerimizi ihtiva ettiğinden iletişimin olumlu sürmesine yardımcı olur
kızgınlık hissettiğimiz durumlarda bunu ben mesajıyla iletmemiz karşımızdakinin savunmaya geçmesini ,öfkeyle karşılık vermesini,kendini kıstırılmış hissetmesini, suçlanmasını ve konuşmaktan kaçınmasını engeller
size sözle saldırılmadığı sürece rahatsızlık ve kızgınlığını dile getiren biriyle anlaşmak mümkünüdür
bu yazı bana gerçekten ilginç geldi
alıntıdır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul