08-13-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
A Vitaminin Azıda Çoğuda Zarar
Tijen ACARKAN
Beta Karoten (Provitamin A)
Sebze ve meyvelerden elde edilen beta karoten, vücutta A vitaminine dönüşür Beta karoten A vitamini öncülüdür
Süt, süt ürünleri ve yumurta zengin A vitamini kaynaklarıdır Sağlıklı beslenenlerde A vitamini eksikliği beklenmez Eksikliğinde gözde ve deride çeşitli hastalıklar ortaya çıkar Katarakt bunlardan en bilinenidir
Ancak A vitamininin eksikliği kadar fazlalığı da sorun yaratabilir Bulantı, kusma, baş ağrısı, iştahsızlık, görme bozukluğu ve eklem ağrıları�
A vitaminin öncülü olan beta karoten vücudumuzda ihtiyaç halinde A vitaminine dönüşür bu nedenle daha güvenli bir kaynak olarak kabul edilir
Beta karoten;
Bir antioksidandır; serbest radikalleri etkisiz hale getirir Yaşlanmayı geciktirir
Cildi ultraviyoleye karşı korur Sağlıklı bir şekilde daha kolay bronz renk alınmasını sağlar
Cilt kanserinden korur
Radyasyon tedavisinin yan etkisini azaltır
Sigara dumanı ve hava kirliliğine karşı vücuda siper olur
Hücre koruyucudur Hücrelerdeki sağlıksız değişikliklerini önler
Bağışıklık sistemine destek sağlar
Beta karoten, havuç, kayısı, kavun, böğürtlen, şeftali, balkabağı, lahana, bezelye, patateste başta olmak üzere tüm sarı, kırmızı ve yeşil renkli meyve ve sebzelerde bulunur
Sigara içenler, hamileler, mide pankreas ve safra kesesi hastalığı olanlar doğal yoldan daha fazla beta karoten almalıdırlar Uzun süre güneşte kalanların ve radyasyon tedavisi alanların bol beta karotenli beslenme alışkanlığı edinmeleri gerekir
|
|
|