Prof. Dr. Sinsi
|
Çocukları Mevsime Göre Besleyin
Peynir, süt, yoğurt, balık, tavuk, sığır eti, kuru baklagiller, meyve, sebze gibi gıdalar, beslenmenin temel taşlarını oluşturuyor
Bu gıdaların eksikliği ise iştah azalması, sindirim bozukluğu, baş ağrısı, ağız içi yaralar, kansızlık, uyku bozukluğu gibi sorunlara yol açabiliyor
Çocukların beslenmesini mevsimlere göre düzenlemek ise bu hastalıklardan korunmayı sağlıyor
Okul çağı çocuklarının nasıl beslenmesi gerektiğini Alman Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gürsel Doğan anlattı:
"Okul çağı çocukların beslenmesini mevsimlere göre düzenlemek büyük önem taşımaktadır Zira, özellikle sonbaharda, çocukların vücut direncini artıracak hastalıklara yakalanmasını önleyecek gıdalara mutlaka ağırlık verilmeli
Bu mevsimde meyve ve sebze ağırlıklı beslenmeye özen gösterilmeli Bu gurupta özellikle portakal, mandalina, greyfurt, limon gibi meyvelere ağırlık verilmeli Sebze olarak da taze fasulye, ıspanak, maydanoz, domates, patates, sivri biber, salatalık gibi sebzeler tercih edilmeli
Çocuklarda beslenmenin mevsimsel ürünlere göre düzenlenmesi, anne babalara da büyük kolaylık sağlayacaktır Bu besinlerin yemeklerden bir saat sonra ara öğün olarak tüketilmesi en çok tercih ettiğimiz tüketim şekillerinden C vitamini deposu olarak da adlandırılan bu besinler bağışıklık sistemini korudukları için mutlaka alınmalı
Bu besinler sonbahar ve kış aylarında sürekli alındığında ise enfeksiyonlara yakalanma riskini de en aza indirme özelliğine sahip "
Aile faktörü çok önemli
Çocuklarda okul çağı ve okul öncesi beslenmede, ailenin rolü de büyük
Aile içinde birey olma özelliğini kazanan çocuk, bu yaşlarda edindiği beslenme alışkanlıklarını ilerleyen dönemlerde de devam ettiriyor
Çocuklar, yaşları ne olursa olsun yetişkinlerle aynı besinlere ihtiyaç duyuyorlar, ancak bu besinlerin alım miktarları değişiyor
Beslenme ve Diyet Uzmanı Gürsel Doğan, "Çocukların porsiyonlarının üçte bir ile dötte bir arasında olması en doğru olanıdır Çocuklar, 6-12 yaş arası yılda yaklaşık 2 5 kg'lık ağırlık kazanır Başka bir değişle bu yıllarda çocuklar 30-60 cm arası büyürler" dedi
Çocukların patates kızartması, dondurma gibi sevdikleri besinleri tüketebileceklerine de değinen Doğan, "bu konuda en çok dikkat edilmesi gereken nokta, bu besinleri tüketirken diğer besinlerle denge kurulması ve aşırıya kaçılmamasıdır" açıklamasında bulundu
Çocukların ihtiyaç duyduğu temel besin öğeleri:
1- Et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller: Büyüme ve gelişme, doku kazanımı için bu besinler oldukça önemlidir Günde 2-3 porsiyon tüketilmelidir
2- Süt, yoğurt, peynir, süt ürünleri: Bu gruptaki besinler kemikler ve dişlerin gelişimi için gerekli kalsiyum, A vitamini, B vitamini ve protein içeriyor Günde 500 ml süt veya yoğurt, 1 kibrit kutusu beyaz peynir tüketilmeli
3- Ekmek, makarna, pirinç: Bu grupta temel enerji kaynağı besinler yer alır Bitkisel protein ve B grubu vitamini bulunur Günde dört porsiyon tüketilmeli
4- Sebze ve meyveler: C vitamininden zengin Günde 4-5 porsiyon tüketilmeli 5- Şeker ve yağlar: Enerji sağlar Aşırı tüketiminden kaçınılmalı
|