08-12-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Gut Hastalığı İle Nasıl Başa Çıkılır?
Ürik asit, normalde sağlıklı bir insanın kanında çeşitli kimyasal süreçler sonucunda ortaya çıkan bir yıkım ürünüdür
Ürik asit fazlalığı sonucunda 'Gut Hastalığı' (Podagra, damla hastalığı ve nikris olarak da bilinen) meydana gelebilmektedir Bunun yanı sıra fazla miktardaki ürik asit, dolaşım sisteminde, damarlarda, kalpte, böbreklerde ve daha pek çok organda birikip sorunlara sebep olabilmektedir
Nasıl ortaya çıkar?
Zamanla eklem sıvılarında ürik asit kristaller birikmeye başlar ve Gut ataklarına neden olur
Genellikle her seferinde diz, dirsek ve el bileği gibi bir eklemi etkileyen bu ataklar daha çok ayak başparmağı ekleminde dayanılması oldukça zor ağrı, şişlik ve kızarma ile ortaya çıkmaktadır Hastanın bu dönemde aspirin ve benzeri ilaçları alması son derece yanlıştır, çünkü aspirin ürik asitin vücuttan atılımını yavaşlatır
Gut hastalığı çoğunlukla 40 yaş üstü erkeklerde görülmektedir Kadınlarda ise çok nadiren menapoz sonrası gelişebilmektedir
Tedavi için öneriler
Gut hastalığının tedavisinde diyet , ilaç ve çok nadiren de cerrahi tedavi uygulanmaktadır Tedavi için önerilenler şöyle sıralanabilir:
Günde 2-3 litre su içilmelidir
Aşırı kilolular kilo vermelidir
Bol pürin içeren sakatat, konserve balık, deniz ürünleri, et suları alınmamalıdır Beyaz etler ve sığır eti az miktarda alınabilir
Ispanak, kuşkonmaz, mantar ve karnabahardan uzak durulmalıdır
Alkol kesinlikle zararlıdır Çay, kahve ve kakao az miktarda alınabilir
Baklagiller için de bir uzmana danışılmalıdır
İlaçlar ile kan ürik asit seviyelerinde tehlikeli yükselme önlenebilir
Pürin İçeren Besinler
Düşük miktarda pürin içeren besinler (100 gramları 0-15 mg pürin içerir): Süt ve türevleri, peynir, yumurta, ekmek, tahıllar, sebze ve meyveler
Orta miktarda pürin içeren besinler (100 gramları 50-150 mg pürin içerir): Et, tavuk, balık, kuru baklagiller, mantar, ıspanak, karnabahar, kuşkonmaz
Fazla miktarda pürin içeren besinler (100 gramları 150-300 mg pürin içerir): Sakatatlar, av etleri, havyar, ançüez, küçük balıklar
|
|
|