08-13-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kanserin En Şeker Dostu!
Hamur işleri ve tatlılardan kaçının Bol bol çiğ sebze ve meyve tüketin
Kanserin en şeker dostu!
Karbonhidratlar bakımından zengin olan gıdaların, özellikle de şekerin kanseri beslediğine dikkat çeken Prof Dr Ahmet Aydın, "Hamur işleri ve tatlılardan kaçının Bol bol çiğ sebze ve meyve tüketin" önerisinde bulundu
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Metabolizma ve Beslenme Bilim Dalı Başkanı Prof Dr Ahmet Aydın, karbonhidratlar bakımından zengin gıdaların, özellikle de şekerin kanseri beslediğine dikkat çekerek, un ve şekerden kaçınarak bol sebze ve meyve tüketilmesi uyarısında bulundu
Prof Dr Ahmet Aydın yaptığı açıklamada, kanser hücrelerinin sağlıklı hücrelerden farklı olarak oksijenli metabolizma yerine oksijensiz metabolizma sevdiğini belirtti Aşırı şekerli gıdaların insülin direncine yani hiperinsülinizme yol açtığını, bunun da hücre üremesini kontrolsüz bir şekilde artırarak kansere neden olduğunu belirten Aydın, "Türkiye’de çocuğu da büyüğü de çılgınca şeker ve beyaz un tüketmekte Bütün bunlar kanserin neden arttığını gözler önüne sermektedir Kanseri sevmiyorsanız onu beslemeyin" dedi
"Pişirme" işleminin besinlerdeki enzimleri ve vitaminleri yok etmesi nedeniyle kanserin çiğ yiyeceklerden çok, pişmiş yiyecekleri sevdiğini vurgulayan Aydın, beslenmede alınacak bazı tedbirlerle kanserlerin en az üçte iki oranında önlenebileceğini bildirdi
Hamuru ve tatlıyı azalt, sebze meyveyi çoğalt
Un ve şekerden kaçınarak insülin direncini yenin
Tatlandırıcı içeren ’light’ hafif yiyecek ve içecek tüketmeyin
Katkı maddesi ilave edilmiş, paketlenmiş gıdaları yemeyin
Bol taze sebze ve meyve tüketin
Yeterli omega-3 alın, ayçiçeği, mısır, soya, pamuk ve margarin gibi yağları diyetinizden çıkartın Zeytinyağı ve doğal hayvani yağları (tereyağı, iç yağı ve kuyruk yağı) yiyin
Kefir, yoğurt, turşu, sirke, nar ekşisi ve boza yiyin
Günde iki diş sarımsak veya 1 baş kuru soğan tüketin
Günde 1-2 tatlı kaşığı zerdeçal tozu tüketin
Şekersiz yeşil ve siyah çay tüketin
Stresten uzak durun
İyi uyuyun
Çevresel toksinlerden ve sigaradan uzak durun
D vitamini düzeylerinizi yükseltmek için dengeli bir şekilde güneşlenin ya da D vitamini takviyesi alın
Yeteri derecede egzersiz yapın
Alkol kullanmayın
İşlenmiş soya ürünü yemeyin
Yemekleri geleneksel yöntemler (buğulama, buharda pişirme) ile pişirin Turbo fırınlar da kullanılabilir
Hızlı pişirme yöntemleri (mikrodalga gibi) besin kayıplarına yol açar; ayrıca kanserojen ihtiva eder
Daha çok toprak (güveç), cam ya da kalaylı bakır kapları tercih edin Emaye ve çelik tencere daha sonraki tercihlerdir
|
|
|