Konu
:
Ekmek Diye Ne Yiyoruz.Sağlık Tacirleri
Yalnız Mesajı Göster
Ekmek Diye Ne Yiyoruz.Sağlık Tacirleri
08-13-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Ekmek Diye Ne Yiyoruz.Sağlık Tacirleri
Ekmek değil zehir yiyoruz
İnsan saçından domuz kılına kadar neler neler
GİMDES Genel Başkanı Dr
Müh
Hüseyin Kami Büyüközer ekmekteki katkı maddelerini internet sitesinde açıkladı
Sitedeki bilgiler insanın tüylerini ürpertiyor
İnsan saçından domuz kılına kadar pek çok katkı maddesi içeren ekmek hastalıklara davetiye çıkarıyor
Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Derneği Genel Başkanı Dr
Müh
Hüseyin Kami Büyüközer ekmekteki katkı maddelerini internet sitesinde açıkladı
Büyüközer'e göre ekmeğe katkı maddelerinin konulma sebebi şöyle; "Hamurun asidini artırmak
bayatlamayı geciktirmek
ekmek hatalarını ve hastalıklarını düzeltmek
su kaldırma oranını yükseltmek
hacim artışı sağlamak
un rekoltesini yükseltmek
İŞTE O MADDELER
E170 kalsiyum karbonat: Hem renklendirici hem mineral tuz; kaya minerali veya kemikten elde edilir; diş macunu
beyaz boya
temizleme tozları
bisküvi ekmek kek dondurma dondurulmuş konserve sebze ve meyvede ve ilaçlarda kullanılır; yüksek dozlarda zehirlidir; safra böbrek taşı hemoroid kabızlık ve fistül kanamalarına sebep olabilir
Ayrıca kemikten elde edilmesi ihtimali bu katkı maddesini en azından şüpheli hale getirir
E 471-E477 Mono: Homojenleştirici
Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir
Bitkisel kökenden türetilirse helâl hayvani unsurlardan türetilirse şüphelidir
nE 280 propiyonik asit: Koruyucu olarak kullanılır
Migren ağrılarına sebep olabilir; doğal olarak mayalanmış gıdalarda
insan teri ve geviş getirenlerin sindirim organlarında bulunur
mayalanmış kağıt hamuru veya çürümüş lif bakterisinden elde edilir; ekmek ve un mamullerinde kullanılır
E 200 sorbik asit: Koruyucu olarak kullanılır
Ciltte kaşıntı yapabilir
E420 sorbitol: Kıvam artırıcı
suni tatlandırıcı ve nem tutucu; etli ve zarlı kabuksuz meyvelerden veya sentetik olarak glukozdan elde edilir; gıda
ilaç ve kozmetiklerde kullanılır
Bebek ve çocuk gıdalarında kullanmak yasaktır
E422 gliserin: Kıvam artırıcı
tatlandırıcı ve nem tutucu
yağlı renksiz alkol
hayvansal veya bitkisel yağların alkalilerle ayrışması sonucu elde edilir
petrol ürünlerinden ve bazen propilenden sentetik olarak elde edilir; büyük miktarlar baş ağrısı susuzluk bulantı ve yüksek kan şekerine sebep olabilir
E920 Sistain: Un işleme ajanı
İnsan saçı
başta domuz olmak üzere hayvan kılı ve tavuk tüyünden elde edilir
nE924 potasyum bromat: Un işleme ajanı
Bulantı
kusma
diyare ve sancılara neden olabilir
E928 benzoil peroksit: Unun beyazlaması için kullanılır
Alerjik geçmişi olanlar sakınmalıdır
Büyüközer
"Bunlar migrenden alerjiye hatta kansere kadar birçok rahatsızlıklar oluşturabilen maddelerdir
Uygulamada ise bu katkı maddeleri bu isimleri ile değil ticari isimleri ile alınır satılır
Ayrıca fırınlarda bu katkı maddelerini hamura katacak eğitilmiş elemanların yetersizliği sebebi ile ekseriya limit aşımı tehlikesi de söz konusudur
Ancak ister paketli olsun
ister paketsiz satılsın çoğu ekmeklerde kullanılan katkı maddelerinin detay bilgileri yer almamaktadır
Bu da tüketiciyi zor durumda bırakmaktadır şeklinde konuştu
Peki ne yapacağız
Dr
Müh
Hüseyin Kami Büyüközer
"Peki ne yapacağız?" sorusunun cevabını ise şöyle veriyor: "Güvendiğimiz market veya fırından katkısız ekmek isteyelim
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın yeni tebliğinde ekmeğe
herhangi bir katkı maddesi katılmaz ise “etiket üzerinde ekmek adı ile birlikte ‘katkısız’ ifadesi kullanılır” şeklinde bir düzenleme getirildi
O halde öncelikle çevremizde katkısız ekmek üreten fırınları araştırmalıyız
Bulduktan sonra iyice sorgulamalıyız
Çünki maalesef ülkemizde üreticilerden doğru bilgi almak ekseriya zor olmaktadır
İyice emin olduktan sonra katkısız ekmek tüketmeliyiz
BEYAZ EKMEĞİ KALDIRIN
Kepek ekmeğini tercih etmeliyiz
Çünkü buğday
sağlık açısından yararlı B2 ve B6 vitaminleri ile niyasin
folik asit
demir ve çinko içeriyor
Bu maddelerin daha çok yoğunlaştığı kısım olan buğdayın dış kabuğu
un yapımı sırasında ayrıştırılıyor ve ekmeğin besin değeri düşüyor
Bu nedenle kepek ekmeği yemek daha doğru
”
Süt ve süt ürünlerinde ölümcül hile
Süte
un ve nişasta katılarak daha yağlı görünmesi sağlanıyor
Sütte yapılan bu akıl almaz hileler ölüme götürüyor
İşte temel besin sütün bilinmeyenleri
Gözümüzü açar açmaz tanıştığımız süt ve süt ürünleri
7'den 70'e herkesin vücudu için gerekli olan bütün besinleri barındırıyor
Büyüme ve gelişmenin temel yapı taşını oluşturuyor
içerisinde kalsiyumun yanı sıra
potasyum
fosfor ve protein bulunuyor
Ancak
yapılan akıl almaz hilelerle
büyümenin temeli süt ve süt ürünleri öldürücü bile olabiliyor
Süte un ve nişasta karıştırıldığını söyleyen Medical Park Göztepe Hastanesi Diyetisyeni Hülya Çağatay
süt ve süt ürünlerinde yapılan hilelerin
besin zehirlenmelerinin en önemli nedeni olduğunu
yapılan hilelerin ölümlerle sonuçlanan rahatsızlıklara bile sebep olduğunu söyledi
BAKTERİLER YOK OLUYOR
Diyetisyen Hülya Çağatay
akıl almaz hileleri ise şöyle sıraladı:
Sütü daha yağlı kıvamda göstermek için un ve nişasta katılıyor
Bakteriyel faaliyeti önlemek için formaldehit
borik asit
hidrojen peroksit gibi bakteri öldürücü özellikte maddeler katılıyor
Bu maddeler zararlı bakterileri yok ederken yararlı olanları da yok ediyor
Ayrıca sütün uzun süre kesilmeden kalabilmesini sağlamak amacıyla bir diğer başvurulan hile yöntemi ise çoğunlukla sütün pişirilmesi oluyor
RENGİNE DİKKAT EDİN
Eğer sütün renginde morarma varsa ya da kokusu keskinse muhakkak bozuktur
Sütün hileli olup olmadığını vatandaşın anlaması oldukça zor
Fakat sütün içine su karıştırıldığında rengi açılır
kokusu ve tadı değişir
Tüm bunlardan üründe hile olup olmadığını
ayırt etmeye çalışabiliriz
Ancak her ne olursa olsun tam olarak emin olabilmeniz mümkün değildir
Uzun ömürlü süt almayın
Dr
Hülya Çağatay: Pastörize günlük süt tüketin
Uht sütleri yani kutudaki uzun ömürlü sütleri ve pazarlarda satılanları önermiyoruz
Çünkü
cam şişedeki günlük sütte insan vücudu için yararlı olan bakteriler bulunmakta
Bu bakteriler uht sisteminde yaşamaz
Günlük sütten yoğurdunuzu
hatta yine aynı sütten çok sağlıklı olan ve kalsiyum içeriği yüksek olan çökeleğinizi de kendiniz yapabilirsiniz
Kapaklara dikkat
Paketli ürün alacaksanız
en çok dikkat edilmesi gereken husus
ürünün kapağının bombe yapmış olmaması ve kutuların hava yapıp şişmiş olmaması
Şişme
koku gibi durumlar mikroorganizma üremiş olduğunu gösterir
Yılda 12 litre tüketiyoruz
Peynir ve süt pazarı hakkında bilgi veren Türkiye
Süt
Et
Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Başkanı Erdal Bahçıvan
şunları kaydetti: 3 Türkiye'de kişi başı ambalajlı süt tüketimi 6 yılda 2'ye katlandı
3 Ambalajlı süt pazarı yıllık yüzde 9 büyüyor
3 Yıl sonunda toplam ambalajlı süt pazarının 978 milyon litre olacağı öngörülüyor
Bir bu kadar daha açıkta süt satıldığı tahmin ediliyor
3 Türkiye'de yıllık süt tüketimi yaklaşık 12 litreyken
Avrupa'da bu rakam 3 katı civarında
Ambalaj açılmazsa 4 ay taze kalıyor
Ülker Gıda ve İçecek Grubu Başkanı Mehmet Tütüncü
günlük 2 bin 100 ton üretim kapasitesi ile Türkiye'nin ve komşu coğrafyanın en büyük süt ve sütlü ürünler üreticisi olduklarını söyledi
Tütüncü
ambalajlı ürün tercih edilmesini ve paketlenen sütün
ambalajı açılmazsa 4 ay tazeliğini koruduğunu kaydetti
Ülker Gıda ve İçecek Grubu Başkanı Mehmet Tütüncü
günlük 2 bin 100 ton üretim kapasitesi ile Türkiye'nin ve komşu coğrafyanın en büyük süt ve sütlü ürünler üreticisi olduklarını söyledi
Tütüncü
ambalajlı ürün tercih edilmesini ve paketlenen sütün
ambalajı açılmazsa 4 ay tazeliğini koruduğunu kaydetti
Aklınızda bulunsun
Kaynayınca besinler ölüyor
Diyet sütlerin besin değeri daha mı azdır?
Gıda Güvenliği Derneği (GGD): Hayır
değildir
Diyet sütlerde yağ miktarı azaltıldığı için daha düşük kalorilidir
Hayvanların aldığı hormonlu yemler sütü etkiler mi?
GGD: Evet
etkiler
Fakat Türkiye ve AB'de hormon kullanımı yasaktır
Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı
Kalıntı İzleme Sistemi kapsamında düzenli olarak numuneler alıp analizler yaparak hayvan yemlerinde hormon kullanılıp kullanılmadığını tespit eder
Laktik asit insan sağlığına zararlı mıdır?
GGD: Hayır değildir
süt asiti olarak da bilinir
Her insanın vücudunda oluşan tabii bir organik bileşiktir
Sokak sütü ne kadar süre kaynatılmalıdır?
GGD: Kaynatma yöntemiyle sütün içindeki tüm bakteriler yok edilemediği için kesin bir süre vermek mümkün değildir
Aksine kaynatma yöntemi sütün besin değerinin azalmasına da neden olmakta
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul