Konu
:
Halsizliğinizi Boşvermeyin
Yalnız Mesajı Göster
Halsizliğinizi Boşvermeyin
08-13-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Halsizliğinizi Boşvermeyin
Halsizliğin nedenlerinden hipoglisemiyi ne kadar tanıyorsunuz?
"Akşam vakitlerine doğru pilim bitiyor” diyenlerdenseniz… Yemeklerden sonra şiddetle tatlı ihtiyacı hissediyorsanız… Ve 2-3 saatte bir acıkıyorsanız… Bu durum “hipoglisemi” yani kan şekeri düşüklüğü yaşadığınıza işaret edebilir
Suadiye Memorial Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt
Oya Yüksek “ kan şekeri düşüklüğü ve çözüm yolları “hakkında bilgi verdi
Düzensiz beslenme ve fiziksel aktivite azlığı en önemli nedenleri
Hipoglisemi çok yaygın olan fakat çoğunlukla tansiyon düşüklüğü ile karıştırılan bir problemdir
Özellikle kan şekerlerini kontrol eden insülin hormonunun metabolizmasındaki bozulmalardan meydana gelmektedir
Ailede diyabet eğilimi görülen bireylerde ve insülin direncinde oluşan bir sorundur
Diğer tetikleyen nedenler ise düzensiz beslenme ve fiziksel aktivite azlığıdır
Test şart
Eğer yemeklerden sonra tatlıya istek, halsizlik, çabuk acıkma, sinirlilik hali, terleme gibi durumlar yaşanıyorsa mutlaka belirli testlerin sık aralıklarla yapılması gerekmektedir
Bu testler; açlık-tokluk şekerleri ile açlık-tokluk insülin düzeyleridir
Bu testlerle birlikte hipoglisemi teşhis edilebilir
İleride diyabet teşhisinin geciktirilebilmesi için koruyucu tedavi önemlidir
Glisemik indeks kavramı
Her besinin kan şekerini yükseltici ve dolayısıyla vücuttan salınan insülin düzeyini etkileyen bir mekanizması vardır
Glisemik indeksi 55'in altında olan besinler düşük, 55-70 arasında olanlar orta, 70'in üstünde olanlar yüksek olarak tanımlanır
Öğün içeriği ve önemli öğünler
Glisemik endeksi düşük olan gıdaları tercih edin
Öğünlerin mutlaka düzenli olması gerekirken öğünlerde ve ara öğünlerde alınan gıdaların orta veya düşük glisemik indekli olanları tercih edilmelidir
Ayrıca hipoglisemi derecesine göre krom minerali uzman kontrolünde destek ürün olarak verilebilir
Kahvaltı çok önemli
Öğün olarak kahvaltı ve ikindi öğünü kan şekerlerini dengede tutmak ve günü iyi geçirebilmek açısından önemli öğünlerdir
Kahvaltıda mısır gevreği tüketilecekse şekersiz olanları tercih edilmelidir ama çoğunlukla klasik bir kahvaltı daha yararlı olacaktır
Tatlı ihtiyacı ise kuru kayısı ve doğal reçellerle (şekersiz ve tatlandırıcı içermeyen) sağlanabilir
İkindi öğünü ise günün geri kalan bölümü açısından önemlidir
Burada ise alternatif olarak meyveli yoğurt, tost, meyve veya kolay taşınabilmesi açısından leblebi tercih edilebilir
İçecek tercihi ve miktarına da dikkat edin
Ayrıca; gün içinde tüketilen çay-kahve miktarlarına ve içlerine eklenen şeker miktarına dikkat etmek gerekir
Eklenen şeker veya içilen çay-kahve sıklığı mutlaka azaltılmalıdır
Özellikle kahvenin kan şekerini düşürücü etkisinden dolayı aç karnına içilmemesi gerekir
Kahve gibi alkolünde aynı etkisi olduğundan alkol alımına da dikkat etmek gerekir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul