Konu
:
Balık Tüketmenin Sayısız Faydaları
Yalnız Mesajı Göster
Balık Tüketmenin Sayısız Faydaları
08-13-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Balık Tüketmenin Sayısız Faydaları
Çok sayıda önemli yağ asidi
protein
vitamin ve mineral içerdiği belirtilen su ürünlerinin
vücutta önemli biyokimyasal ve fizyolojik değişimlere neden oluyor
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç
Dr
Hasan Hüseyin Atar
AA muhabirine yaptığı açıklamada
balık ve deniz ürünlerinin dünyanın pek çok yerinde
sağlık
kuruluşları tarafından sağlıklı yiyecek olarak gösterildiğini kaydetti
Su ürünlerinin birçok önemli yağ asidi
protein
vitamin
ve mineral içerdiğini anlatan Atar
''Bunlar vücutta önemli biyokimyasal ve fizyolojik değişimlere neden olmaktadır
Özellikle omega–3 ve omega–6 yağ asitleri koroner kalp hastalığı ve kanser gibi bazı önemli hastalıklardan korur'' diye konuştu
Son yıllarda obezite ve bununla birlikte koroner kalp hastalıkları
diyabet gibi hastalıkların görülme sıklığının gelişmiş ülkelerde daha fazla olmak üzere arttığını bildiren Atar
avcılık yoluyla besinlerin elde edildiği en eski dönemlerden bu yana en kolay avlanan ve bu yüzden en
çok
tüketilen besin olan balığın şimdilerde yararları daha çok bilindiği halde az tüketildiğini söyledi
Bu durumun birçok sağlık kuruluşu
enstitü ve sağlıklı yaşamı destekleyen projelerle ele alındığını ifade eden Atar
açıklanan pek çok çalışma sonucunun ortak noktasının günlük diyette özellikle esansiyel yağ asitlerini içeren besinlerin de bulunmasının sağlıklı bir
yaşam
için elzem olduğunu belirtti
Amerikan Kalp Derneği'nin tüm yetişkinlerin haftada en az iki kez özellikle yağlı balık yenmesini önerdiğini anlatan Atar
şu bilgileri verdi:
''Doymamış yağ asitlerinden omega–3 yağ asitleri ile önlenebilen
geciktirilebilen veya hafifletilebilen hastalıklar; koroner kalp hastalıkları ve inme
yeni doğanlarda zorunlu yağ asidi yetersizlikleri (retina ve beyin gelişiminde)
otoimmün hastalıkları (nefropati
lupus)
crohn hastalığı
meme
kolon
prostat kanserleri
hipertansiyon
romatoid artrit
alzheimer ve astımdır
Tüm bu özellikleriyle beraber su ürünleri neredeyse yok sayılabilecek karbonhidrat içeriği
protein kaynağı oluşu ve vitamin özellikleriyle çok sağlıklı ve vücut gelişim dönemi yanı sıra hamilelik döneminde de tüketilmesi özellikle istenen besin maddesidir
''
Tüketicilerin yüksek kalitede sağlıklı yiyecek taleplerinin hızla arttığını vurgulayan Atar
''Özellikle hayvansal ürünlerin içeriğinde bulunan doymuş yağ asitlerinin insan sağlığı üzerine zararları artık tüketicilerin daha fazla dikkatini çekmektedir
Su ürünlerinin yağ içeriği çiftlik hayvanlarından çok daha düşüktür
Buna örnek olarak turna balığının yağ oranı yüzde 0
8 iken koyun etinin yağ oranı yüzde 20'dir'' diye konuştu
-OMEGA-3 YAĞ ASİTLERİNİN FAYDALARI-
Su ürünleri ağırlıklı beslenen toplumların bazı kalp damar hastalıklarına daha az yakalandıklarına birçok çalışmada değinildiğini vurgulayan Atar
omega–3 yağ asitlerinin
anne
karnından yaşlılık dönemine kadar alınması sağlık açısından oldukça önemli olan yağ asitleri olduğunu belirtti
Yapılan bir çalışmaya göre özellikle yaşla birlikte gelen görme kaybının Omega–3 ile yavaşladığını ve yenilenme sürecini desteklendiğini anlatan Atar
''Son zamanlarda yapılan bir çalışmaya göre alzaimer hastalığını Omega–3 yağ asitlerinin önleyebildiği saptanmıştır
Amerikan kanser araştırma kurumu yaptığı bir çalışmada fiziksel aktivite ile birlikte su ürünlerini içeren sağlıklı bir diyetin kanser riskini azalttığını belirtmiştir'' dedi
-OBEZİTEYLE SU ÜRÜNLERİ DİYETİYLE MÜCADELE-
Son yıllarda artan obezitenin başlıca nedeninin diyette yoğun karbonhidrat ve doymuş yağ oranı fazla olan besin maddelerinin bulundurulması olduğunu vurgulayan Atar
şöyle devam etti:
''Obezitenin yine birçok hastalığın (KKH
kanser
diabet
vb
) başlangıcını oluşturduğu yapılan çalışmalarda ortaya konmuştur
Bu denli önemli olan ve önlenebilen obezite
su ürünlerini de içeren bir diyetle tedavi edilebilir ya da oluşmadan engellenebilir
Balıketi özellikle dikkatli beslenmesi gereken kişilere
hastalara tavsiye edilmektedir
''
Balıkların protein düzeyi açısından da önem taşıdığını bildiren Atar
''Balıketi çiftlik hayvan etlerine nazaran daha düşük bağ doku miktarına sahiptir
Bu yönüyle daha kolay pişebildiği gibi daha kolay da sindirilebilmektedir
Bu nedenle sindirim güçlüğü ya da çiğneme güçlüğü çeken bireylerde tavsiye edilebilir'' diye konuştu
-VİTAMİN DEPOSU BALIKLAR-
Vitaminlerin insan sağlığı açısından oldukça değerli yapılar olduğunu dile getiren Atar
şöyle devam etti:
''Bu yapıların eksikliğinde vücudun sağlıklı gelişimi
sindirim bozuklukları ve bağışıklık sisteminde bazı sorunlar çıkmaktadır
Balıklar vitamin içeriği yönünden A
D ve K vitaminini hem etlerinde ve hem yağlarında bulundurmaktadır
Bunun yanı sıra B grubu vitaminlerinden bazıları içinde iyi kaynaklar olarak kabul edilirler
Büyüme ve gelişme için A
D
K ve B vitaminleri gerekli olduğundan çocuk diyetinde balık bulundurulması önemlidir
A vitamini eksikliğinde kolon kanseri
mide ve prostat kanseri gibi kanserlere neden olduğu gibi D vitamini eksikliği de kemik kanserine neden olmaktadır
Balıklarda en zengin bulunan vitaminlerden olan D vitamini kemik gelişiminde ve kalsiyumun emiliminde etkilidir
Ve gıdalar arasında D vitaminin en iyi kaynağı balıktır
''
Özellikle balık derisi ve kemiklerinin kalsiyum ve fosfor açısından zengin olduğuna da dikkati çeken Atar
''İstiridye bakır açısından zengin bir su ürünüdür
İyot açısından da su ürünleri süt ve yumurta gibi ürünler arasında yer alır
Demir
iyot ve çinko çocuk gelişimi ve sağlığı için gerekli ve eksikliklerinde birçok sağlık problemleri görülmektedir'' dedi
-DEPRESYON TEDAVİSİNDE BALIK DİYETİ-
Yapılan bir başka çalışmaya göre diyetlerinde daha az balık bulunduran bireylerin normalin üzerinde kiloya sahip olma oranlarının daha fazla olduğunu anlatan Atar
şöyle devam etti:
''Ayrıca diyetlerinde bilinçli bir biçimde balık bulunduran bireyler aynı zamanda diğer besinlerine de dikkat etmektedir
Bu sağlıklı yaşam için öngörülen şartların başında olan diyet düzenini getirmektedir
Günümüzde beslenme ile depresyon tedavisi yöntemlerinde de balık diyette kullanılarak tedaviye destek olunabilmektedir
Haftalık önerilen miktarda balık tüketilmesi pek çok kronik rahatsızlığı engellemekte ve doğal olarak sağlığın korunmasına önemli oranlarda yardımcı olmaktadır
''
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul