08-13-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Anason Tohumu
BİTKİLERLE MODERN TEDAVİ
ANASON TOHUMU
( Anisi fructus)
Anason tohumu Alman resmi gazetesinde 6 7 1988 tarihinde yayınlanarak ( Heftnummer:122, ATC-Code:R05CA) modern bitkisel ilaç olarak yürürlüğe girmiştir Anason tohumu ESCOP ve WHO monografilerinde de yer almaktadır
Belirtilen kanuna göre anason tohumu doğal bileşiminde kullanılır, herhangi bir madde katılamaz, bileşiminde bulunan bazı maddeler ayrılamaz Hazır ilacı bulunmamaktadır, esansının ( Eterik yağ) sadece ilaç kalitesinde olanı tedavi amacıyla kullanılabilir
İlaç etkili (Ecza, drog) kısmı: Anason bitkisinin ( Pimpinella anisum C )
kurutulmuş tohumları kullanılır
Bileşiminde: Anethol, estragol, anis aldehit, terpineol ve linalool bulunur
Etkisi: Mikrop öldürücüdür, balgamı sulandırarak kolayca atılmasını sağlar
Bazı virüslere ( Uçuk, HSV-1) etkilidir Tükürük ve mide sağlısını
artırarak hazımsızlıkta yardımcı olur Gaz giderici etkisi vardır Vücudu
ısıtır Hafif kramp giderici etki gösterir
Kullanıldığı yerler: Gaz, şişkinlik hissi gibi hazımsızlık sorunlarında dahilen,
soğuk algınlığında dahilen ve haricen kullanılır
Kullanılmaması gereken haller: Anason ve esansına karşı alerjisi olanlar
kullanmamalıdır
İstenmeyen ( Yan) etkileri: Ciltte, solunum yollarında ve sindirim sisteminde
alerjiye neden olabilir
İlaçlarla uyumsuzluğu: Yok
Kullanım miktarı: Ortalama günlük kullanım miktarı 3 gr kurutulmuş anason
tohumudur
Kullanım şekli: Anason tohumu kullanılmadan hemen önce dövülmelidir 1-2
çay kaşığı dövülmüş anason tohumu fincana konur, üzerine kaynar su (
100 ml) kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika
demlenir, süzülerek içilir Sabah ve akşam birer fincan çayı taze
hazırlanarak içilebilir Su yerine kaynar süt de kullanılabilir
Hastalıklar bölümünde verilen bilgiler dikkate alınarak uygulanmalıdır
Kaynak: Dr Ahmet Toptaş, Alman kanunlarına göre düzenlenip izin verilen
BİTKİLERLE MODERN TEDAVİ, İstanbul 2009,
|
|
|