08-13-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Devedikeni Tohumu Ve Karaciğer Hastaliklari
Hepatit, karaciğer zehirlenmeleri, hazımsızlık sorunları, karaciğer yağlanması ve sirozda modern bitkisel tedavi olarak Devedikeni tohumu kullanılmaktadır
DEVEDİKENİ TOHUMU
(Cardui mariae fructus)
Devedikeni tohumu Alman resmi gazetesinde 13 3 1986 yılında (Heftnummer:50, ATC-Code: A05BA) yayınlanarak modern bitkisel ilaç olarak yürürlüğe girmiştir Günümüzde de modern tıbbi tedavinin vazgeçilemez bir unsuru olarak kullanılmaktadır
Belirtilen kanuna göre devedikeni tohumu doğal bileşiminde kullanılır, herhangi bir madde katılamaz veya bileşimindeki maddelerden bazıları ayrılamaz Çok sayıda firma tarafından hazır ilaç ( Alepa, Cefasilymarin, Legalon,Phytohepar, Silibene, Silicur vb )olarak da üretilmektedir
Diğer isimleri:Akkız, Deve kengeri, Kengel, Kıbbun, Meryemana dikeni, Sütlü
kengel, Şevkülmeryem, Uslu kenger
İlaç etkili (Ecza, drog) kısmı: Devedikeni (Silybum marianum L Gaertner)
bitkisinin tüyleri ayrılmış olgun tohumları kullanılır
Bileşiminde flavanol türevleri olan silybinin, silydianin ve silychristin
bulunur Ayrıca; Flavonoid, yağ, phytosterol ve tocopherol ihtiva eder
Etkisi: Karaciğere zararlı olan çok sayıda maddeye karşı karaciğeri korur
Kullanıldığı yerler: Kronik hepatit, siroz, karaciğer zehirlenmeleri ( Alkol, ilaç,
gıda, çevre), karaciğer yağlanması ve hazımsızlık sorunlarında kullanılır
Kullanılmaması gereken haller: Yok
İstenmeyen (Yan) etkileri: Tohumu kullanılırken yok Hazır ilaçları hafif ishal
yapabilir
İlaçlarla uyumsuzluğu: Yok
Kullanım miktarı: Günlük ortalama kullanım miktarı 12-15 gr tohum
Kullanım şekli: Çayı şöyle hazırlanır: (Mide-barsak ilacı olarak) 1 çay kaşığı
öğütülmüş tohum fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, 10-
15 dakika demlenir, süzülerek içilir Günde 3-4 defa çayı taze hazırlanarak
içilebilir Uzun süre kullanıma uygundur Karaciğer hastalıkları
tedavisinde kontrollü olması açısından hazır ilaç kullanılması tavsiye
edilmektedir
Sağlıklı kişiler de koruyucu olarak kullanabilirler
ALINTIDIR
|
|
|