08-13-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Nedir Şu Prebiyotikler?
Nedir şu prebiyotikler?
Prebiyotik maddeler, sindirim sistemi boyunca vücutta emilmeden kalın bağırsağa gelen ve kalın bağırsaktaki yararlı bakterilerin gelişimini ve aktivitelerini olumlu yönde etkileyen maddelerdir
Günlük lif ihtiyacımız 20-35 gr ’dır ve bunun karşılanması için gün içinde sebze-meyve, kepekli ürünler ve kuru baklagillerden en az 3-4 porsiyon yenmesi gerekir Sebze, meyve ve tahıllarda doğal olarak bulunan lifler bağırsaktaki yararlı bakterileri uyararak, prebiyotik etki sağlar
Prebiyotik maddeler, sindirim sistemi boyunca vücutta emilmeden kalın bağırsağa gelen ve kalın bağırsaktaki yararlı bakterilerin gelişimini ve aktivitelerini olumlu yönde etkileyen maddelerdir
Prebiyotik etki, ihtiyacımız olan bu liflerin;
* Vücutta kalsiyum emiliminin arttırılmasına,
* Yağ metabolizmasının ve mide-bağırsak sistem fonksiyonlarının düzenlenmesine,
* Zararlı maddelerin emiliminin engellenmesine,
* Kan şekerini ayarla***** veya kontrol ederek diyabetik problemlerin önlenmesine,
* Kolesterolün ayarlanmasına ve kontrol edilmesine,
* Kanserin önlenmesine katkı sağlar
Günlük beslenmemizde sebze-meyve, kepekli ürünler ve kuru baklagillere her zaman ve yeterli miktarda yer vermediğimizde, günlük lif ihtiyacımızın karşılanmasında sorunlar yaşıyoruz
|
|
|