Konu
:
Sofranızda Bulgura Biraz Daha Yer Açın
Yalnız Mesajı Göster
08-13-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Bulgur; posa
lif açısından zengin
karbonhidrat değeri daha düşük
protein değeri yüksek değerli bir gıdadır
İçeriğindeki protein
kalsiyum
potasyum ve fosfor miktarı pirinçten daha fazladır
Geçtiğimiz hafta Ayfer T
Ünsal tarafından yazılmış Bulgur isimli kitap elime ulaşınca pek sevindim doğrusu
Bulguru kişisel olarak da çok seven ve beslenme modeli içinde hep öneren bir uzman olarak bu konuya daha fazla destek verilmesi gerektiğini hep düşünürdüm
Adana
Gaziantep ve doğu sofralarında büyüyenler bilirler
evlerde mutlaka hep bulgurlu bir yemek vardır
Ben Çukurova çocuğu olarak İstanbul’a ilk geldiğimde bulgurun özlemini çok çektim doğrusu
Annemin anlattıkları
Bu yazıyı hazırlarken anneme danışmadan olmazdı çünkü hep anlatırdı “dibek taşında az bulgur öğütmedim ben” diye
Şimdi annemden öğrendiklerimi size şöyle özetleyebilirim:
Eskiden buğday eve çuvallarla gelirmiş önce yabancı maddelerden arındırılmak için elle seçme işlemi olur
sonra kaynatılır
ardından evlerin d
serilerek güneşte kurutulurmuş
Bu işlem esnasında evdeki herkes hatta komşular da yardım edermiş
Buğdayın iyice kuruması için karıştırmak ve her yöne çevirmek gerekirmiş
Buğday kuruduktan sonra ise bazıları değirmene görürken annemler dibek denilen iki yuvarlak yassı taşın arasına buğdayı koyup elleriyle çevirerek öğütürlermiş
Ufak parçalara ayrılan buğdayı anneannem elekle eler ve kalburlarla tane büyüklüğüne göre ayırırmış
İnce olanlar kısır ve köfte için iri taneliler pilav için daha un gibi olan kısım ise şalgam mayalamak için ayrı ayrı saklanırmış
Teknolojinin ilerlemesi ve gıda sanayindeki gelişmelere paralel olarak bulgur şimdi profesyonel tesislerde bu işlemi görüyor
Pişirme ve kurutma işleminin ardından bulgur sınıflanıyor ve ihtiyaca uygun şekilde tüketiciye sunuluyor
Bulgurun önemi
Sevgili Ayfer
T
Ünsal Hanım’ın kitabında bulgurla ilgili yöresel farkları ve daha detaylı bilgiyi bulmak mümkün
Kitapta ayrıca 100’e yakın bulgurlu tarif var
Bulgurla yapılan çorbaları
köfteleri
salataları
dolmaları
tatlıları merak ediyor ve sağlığınıza önem veriyorsanız okumanızı tavsiye ederim
Ben bu vesile ile bulgurun beslenme yönünden önemini sizlere aktarmak istiyorum
Bulgur sağlıklı beslenme piramidinin tabanında en büyük yeri kaplayan karbonhidrat ve tahıllar grubunun önemli bir üyesidir
Buğdayın temizlenmesi
kaynatılması
kurutulması
kabuğunun soyularak değişik tipte değirmenlerde öğütülmesi
farklı boyutlardaki taneciklerin ayrılmasıyla elde edilen sadece su ve buğdaydan oluşan
oldukça değerli ve besleyici yarı hazır bir gıda maddesidir
Bulguru daha yakından tanımak için önce buğdayın yapısı ve nasıl bulgur haline geldiğine bakmak gerekiyor:
Buğday; öz
kepek ve endosperm olarak üç bölümden oluşur ve gerekli olan besin öğelerinin birçoğu öz ve kepek bölümü içerisinde yer alır
Endosperm içerdiği nişasta ve az proteinler buğdayın sadece enerji veren bölümüdür
Buğdayın yapısında bulunan öz ve kepek
çinko
magnezyum
krom gibi mineralleri
diyet posasını
bazı fenolleri
fitatları ve selenyumu; ayrıca da B12 dışındaki bütün B vitaminlerini içerir
Tam tahıl tanımına uygun
Buğdaydan yapılan bazı ürünlerde genel olarak buğdayın işlenmesi sırasında bütün öz ve kepek bölümün-deki mikro besinler ayrılmakta ve beyaz unda olduğu gibi bize yalnız buğdayın enerji veren bölümü ulaşır
Oysa bulgur tam tahıl tanımına uygun bir üründür; çünkü bu öğütülme aşamasını buğday
bulgur üretimi sırasında yaşamaz ve protein
vitamin
mineral
diyet posasının
daha yüksek olduğu bir ürün ortaya çıkar
Ayrıca makarna ve pirince göre glisemik endeksinin daha düşük olması bulguru bu tarz gıdalar arasında daha da sağlıklı yapmaktadır
Kısaca bulgur; posa
lif açısından zengin
karbonhidrat değeri daha düşük ve protein değeri yüksek oldukça değerli bir gıda maddesidir
Bulgur kandaki yağları düşürücü yönü olduğu bilinen posa/lif bakımından oldukça zengindir
Karbonhidrat değeri düşük
protein değeri yüksektir
Ayrıca bulgurda bulunan B1 vitaminleri
sinir ve sindirim sisteminde önemli rol oynamaktadır
Yüksek mineral ve selülozdan dolayı kabızlığı engeller ve bağırsak kanserine karşı korur
Pİşİrme işleminde tane-nin ruşeymin kısmında bulunan besin maddeleri tane içerisine nüfuz ettiğinden besin değeri
beyaz unla yapılan diğer ürünlerden yüksektir
Pİşİrme ve kurutma işlemleri sayesinde küf oluşumuna karşı dayanıklıdır
GLİSEMİK endeksinin düşük olması sebebiyle
uzun süre tok tutar
kana yavaş karıştığı için de diyetlerde rahatlıkla kullanılır
Daha fazla bulgur tüketmek için:
Dolmalarda pirinçle karıştırın veya sadece bulgurlu yapın
Pilavı sadece pirinçle düşünmeyin
bulgura da yer verin
Haşlayıp salatalarınıza ekleyin
Çorbaları beyaz unla yapmak yerine kıvam artırıcı olarak bulgur kullanın
Mercimekle pişirin