Konu
:
Salmonella....
Yalnız Mesajı Göster
Salmonella....
08-13-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Salmonella....
Çiğ
az pişmiş ya da pastörize olmayan gıda ürünleri bazı çevrelerde kabul görebilir
Ancak bu seçim sizi farkında olmadan gıdadan kaynaklanan birçok hastalığa yatkın duruma getirebilir
Gıdadan kaynaklanan hastalıkların en yaygın görülenlerinden biri Salmonella'dır
Son birkaç yılda yeni enfeksiyonların sıklığının azalmış olmasına karşın
özellikle belirli antibiyotiklere karşı direnç gelişen suşların neden olduğu ve birbirinden ayrı olarak ortaya çıkan yeni salgınlar bildirilmiştir
JAMA'da Washington ve California'da bu tür üç salgın bildirilmiştir
Salmonella çoğunlukla az pişmiş ya da çiğ yumurta
tavuk
et ve pastörize olmayan yiyecekler yoluyla bulaşır
Korunmak için en iyi yol
bu tür gıda ürünlerini az pişmiş ya da çiğ yememek
mutfak tezgahını
yiyeceği hazırladığınız kapları ve ellerinizi iyice yıkamaktır
(Bu sayfadaki güvenlik önlemlerine bakınız)
SAlMONEllA NEDİR?
Salmonella
insanlarda ishalli hastalığa neden olan bir bakteri grubudur
Genellikle
hayvan dışkısı bulaşmış yiyecekler yoluyla yayılır
Salmonella'nın birçok farklı tipi vardır
S
typhimurium ve S
enteridis ABD'de en sık rastlanan tipleridir
POTANSİYEl SAlMONEllA KAYNAKlARI:
Çiğ ya da az pişmiş et
tavuk
yumurta ya da pastörize olmayan süt (pastörize olmayan sütten üretilen ürünler)
Birçok hayvan kökenli çiğ yiyeceklerde bulunabilir
ancak yiyecekleri pişirmek çoğunlukla Salmonella'yı öldürür
Gıda ürünleri yıkanmamış mutfak malzemeleri ya da bazı ev hayvanlarının dışkılarıyla temastan sonra ellerin yıkanmaması sonucu da enfekte olabilir
Yakın zamanlarda Gıda ve İlaç İdaresi
yaşlıların ve bağışıklık sistemi zayıflamış olanların alfaalfa filizi yememesini önerdi
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul