Konu
:
Fıstıklı Tel Kadayıf Tarifi Yapılışı
Yalnız Mesajı Göster
Fıstıklı Tel Kadayıf Tarifi Yapılışı
08-13-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Fıstıklı Tel Kadayıf Tarifi Yapılışı
kadayıf nasıl pişirilir - kadayıf tarifi - fıstıklı kadayıf nasıl yapılır
MALZEMELER
Yarım kilo çiğ tel kadayıf
250 gr tereyağı veya margarin
250 gr Antepfıstığı (ceviz veya fındık da olabilir)
750 gr şeker
4 bardak su
HAZIRLANIŞI
Kadayıf için kenar yüksekliği ortalama 3 santim olan bakır veya alüminyum bir tepsi tercih ediniz
Marketten aldığınız çiğ kadayıfı önce elinizle iyice ufalayıp dağıtın
(Bu işlem kadayıfın topaç olmasını önler ve daha iyi pişmesini sağlar
) Yağın 200 gramlık kısmıyla tepsiyi yağlayın
Kadayıfı ikiye ayırın ve yarısını tepsinin her tarafına eşit olacak şekilde dağıtın
Eşit büyüklükte bir başka tepsiyle, dağıttığınız kadayıfı iyice bastırın
Dövdüğünüz veya öğüttüğünüz fıstığın hepsini tepsinin üzerine dağıtın
Kalan kadayıfı yine eşit bir şekilde fıstıkların üzerine kapatın
Boş tepsiyle yeniden bastırarak pişmesi için fırına verin
(Ocakta da pişirebilirsiniz fakat altı piştikten sonra kadayıfı ters çevirmeniz gerekir
)
Kadayıfı orta sıcaklıkta, üzeri kızarana kadar pişirin
Şayet yüksek hararetli bir fırında pişirirseniz üstü kızarmasına rağmen içi çiğ kalır ve bu lezzeti önler
Kadayıfın pişme süresi ortalama olarak 20 dakikadır
Şerbetinin hazırlanışı: Şerbeti yapacağınız tencereye soğuk suyu boşaltın
Sonra şekerin tamamını boşaltın ve ısıtmadan soğuk suyun içinde karıştırarak tamamen eritin
(Bu işlemi yapmadığınız takdirde erimeyen şeker tencerenin dibine çöker ve ısınmaya başladığında yanarak tadı acımsı, rengi de sarımsı bir hale dönüşür
) Şekeri erittikten sonra kaynatın ve istediğiniz kıvama gelip gelmediğini anlamak için kontrol edin
(Bir parmağınızı şerbete değdirip, şerbetsiz parmağınızı şerbetliyle birleştirdiğinizde yapışacak gibi oluyorsa kıvama gelmiş demektir
)
Bu aşamadan sonra ateşin altını kısarak kadayıfı fırından alana kadar kısık ateşte bekletin
Bu, şekerin donmasını önler
Fırından aldığınız kadayıfın üzerine hazırlamış olduğunuz şerbeti eşit şekilde dökün
Oda sıcaklığında soğumaya bırakın
Soğuduktan sonra isteğinize göre kare veya dikdörtgen şeklinde keserek servise sunabilirsiniz
İsteyenler rendelenmiş ince fıstıktan üzerine süs yapabilirler
Not: Şerbet kaynatılırken bir küçük limon ilave edilir
Bu, tatlımızın şekerlenmesini önler
alıntı
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul