08-13-2012
|
#5
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Değişik Bayram Tatlıları - Bayram İçin Birbirinden Lezzetli Tatlı Tarifleri
Örgülü Tatlı ve Cevizli Tatlı

Örgülü tatlı:
Malzemeler:
1/2 su bardağından bir parmak eksik tereyağı/margarin, erimiş ve ılınmış
1/2 su bardağından bir parmak eksik sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
1/2 su bardağı süt
3,5 su bardağı un
İçi:
1 su bardağı irice dövülmüş ceviz içi
Şerbeti:
3,5 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
yarım limon suyu
Hazırlanması:
Toz şekeri ve suyu bir tencereye alın Kaynamaya başladıktan sonra 5 dakika daha ateşte tutun Limon suyunu ekleyip soğumaya bırakın
Katı yağı, sıvığayı, sütü ve kabartma tozunu telle çırpın Unu ekleyerek özlü bir hamur elde edin
Hamurdan yumurtadan küçük bezeler açın Kenarlarına 4-5 çizik atın * Ortasına cevizli içten yayın Çiziklerin alt kısmından başlayarak örün
190C'de üzerleri iyice kızarana kadar pişirin Fırından çıkarınca şerbeti üzerlerine gezdirin (tatlı sıcak, şerbet soğuk)
*çizik şekli için sevgili Aslı'nın tarifleri arasındaki örgü poğaçaya bakabilirsiniz Dikkat etmeniz gereken nokta tatlı için Aslı'nın yaptığından farklı olarak örmeye aşağıdan başlamanız
Cevizli Tatlı
Malzemeler:
6 su bardağı un
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı eritilmiş tereyağı/margarin
3 yemek kaşığı yoğurt
1 yumurta
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 paket vanilya
1 su bardağı çekilmiş ceviz içi
Şerbeti:
3 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
1 yemek kaşığı limon suyu
Hazırlanması:
- Su ve şekeri tencereye alıp kaynatın
Koyulaşmaya başlayınca limon suyunu ekleyin Bir taşım daha kaynatıp soğumaya bırakın
- Unu hamur yoğurma kabına alın
Ortasını havuz gibi açıp sıvıyağ, katıyağ, yoğurt, yumurta, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip yoğurun Hamurun üzerine nemli bir bez örterek yarım saat dinlendirin
- Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın
Elinizle bastırarak çay tabağı büyüklüğünde açın Ortasına ceviz içi yerleştirin İki ucunu üst üste kapatın (iyice kapatmazsanız fırında pişerken açılıyor) Yağlanmış fırın tepsisine dizip önceden ısıtılmış 170C fırında iyice kızarana kadar pişirin (nar gibi kızarsın, iyi kızarmazsa şerbet dökünce tatlılar beyaz kalıyor)
- Tepsiyi fırından alıp üzerine soğuk şerbeti gezdirin
Üzerlerine ceviz serperek servis yapın
|
|
|